|
Coders' city Nasza pasja to programowanie!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Arcady
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Arcady
|
Wysłany: Czw Paź 01, 2020 9:45 am OP Temat postu: |
|
|
Podobno przy u?yciu LIBNODAVE jest mo?liwo?? ?atwej komunikacji z tym sterownikiem. Ja na t? chwil? mam problem z zaci?gni?ciem bilbioteki LBNODAVE albo mam zbyt starego VB 2010. albo jet jaki? inny problem. Pisze mi ?e libnodave.dll could not be added.
_________________ HobbyVB |
|
Powrót do góry |
|
 |
samolot
|
Wysłany: Pią Paź 02, 2020 5:32 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | ...odczytanie informacji ze sterownika Siemens S7-1200 |
My?l?, ?e powiniene? si?gn?? do instrukcji obs?ugi sterownika, je?eli do takiej masz dost?p. Swego czasu przygl?da?em si? rozruchowi zainstalowanej aparatury rentgenowskiej firmy Siemens. Panowie serwisanci od skonfigurowania tego sprz?tu na miejscu wbudowania pos?ugiwali si? grubymi tomami instrukcji, przygotowanych przez autorów oprogramowania tych urz?dze? i ich jego sterowników. Tak?e cienko to widz?.
Cytat: | Ja na t? chwil? mam problem z zaci?gni?ciem bilbioteki LBNODAVE albo mam zbyt starego VB 2010. albo jet jaki? inny problem. Pisze mi ?e libnodave.dll could not be added. |
Bibliotek zewn?trznej, spoza Windowsa, zwykle nie da si? tak po prostu u?y? w Windowsie. Na przeszkodzie stoj? ograniczenia licencyjne producenta bibliotek i Windowsa. Je?eli jednak ju? masz t? bibliotek? na komputerze i same sprawy licencji nie s? tu przeszkod?, to:
1. Po uruchomieniu ?rodowiska VB 2010 nale?y w ustawieniach projektu najpierw doda? referencje do tej biblioteki. 2. Po tym powiniene? mie? mo?liwo?? w kodzie programu wpisania instrukcji Imports z nazw? odpowiedniej przestrzeni nazw tej biblioteki. Je?li na pocz?tku klasy formatki wpiszesz s?owo Imports to funkcja Intelisense powinna zacz?? podpowiada? przestrzenie nazw - wówczas wybierz t?, która b?dzie pochodzi?a z tej biblioteki.
Cytat: | Pisze mi ?e libnodave.dll could not be added. |
To jest typowy komunikat, gdy program (z jakiego? powodu) nie ma dost?pu do biblioteki, czyli u ciebie braku dodanych referencji, bo z twojego posta wynika, ?e jest ona na komputerze, lecz projekt VB 2010 nie ma ustawionych do niej referencji.
_________________ Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Arcady
|
Wysłany: Sro Paź 07, 2020 10:35 am OP Temat postu: |
|
|
Witam Uda?o mi si? po??czy? z bibliotek? LIBNODAVE. Uda?o mi si? tak?e odczyta? sygna?. Ale chyba nie do ko?ca to ma tak wygl?da?. Sterownik posiada "gniazda" od 0 do 7. interesuje mnie informacja np. gniazdo 0 ?wieci. Informacj? jako uda?o mi si? uzyska? to: jak ?wieci gniazdo 0 mam wynik 256 jak ?wieci gniazdo 1 mam wynik 512 jak ?wieci gniazdo 0 i 1 mam wynik 768
teoretycznie wystarcza mi by odró?ni? wygna?y i wiedzie? co i jak. Problem jest ?e planujemy rozbudow? sterownika i b?d? odczytywa? kolejne gniazda. co za tym idzie b?dzie znacznie wi?cej kombinacji.
bardziej by mnie interesowa?o co? tego typu: gniazdo 0 = true or false; gniazdo 1= true or false w sensie w p?tli bym sprawdza? gniazda i bym wiedzia?, które s? true a które false.
res = dc.readBytes(libnodave.daveFlags, 68, 8, 4, buf) Dim result Integer = 0 If res = 0 Then result = dc.getU32 end if
powy?szy sposób wyrzuca mi warto?ci: 256, 512, 768. Jak uzyska? czy na 0 jest true czy false?
_________________ HobbyVB |
|
Powrót do góry |
|
 |
samolot
|
Wysłany: Sro Paź 07, 2020 11:19 am Temat postu: |
|
|
Skoro: Cytat: | Informacj? jako uda?o mi si? uzyska? to: jak ?wieci gniazdo 0 mam wynik 256 jak ?wieci gniazdo 1 mam wynik 512 jak ?wieci gniazdo 0 i 1 mam wynik 768 |
Cytat: | powy?szy sposób wyrzuca mi warto?ci: 256, 512, 768. |
Cytat: | bardziej by mnie interesowa?o co? tego typu: gniazdo 0 = true or false; gniazdo 1= true or false |
a pytasz: Cytat: | Jak uzyska? czy na 0 jest true czy false? | , to przecie? mo?na to odpowiednio oprogramowa? i b?dziesz otrzymywa? True czy False
_________________ Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz pobierać pliki z tego forum
|
 Debug: strone wygenerowano w 0.21444 sekund, zapytan = 13
|