Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[VB 2010] Jak pozby? si? zaznczenia komórki w DataGridView tu? po uruchomieniu



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Visual Studio: C#, VB, VC++, …
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skąd: Toru?

PostWysłany: Czw Kwi 02, 2020 6:22 pm  OP    Temat postu: [VB 2010] Jak pozby? si? zaznczenia komórki w DataGridView tu? po uruchomieniu Odpowiedz z cytatem Pisownia

Uruchamiam program. W trakcie uruchamiania program wstawia pewne dane tekstowe do komórek kontroli DataGridView. Gdy okno programu si? pokazuje, to w kontrolce DataGridView pozostaje zaznaczona jedna komórka (jest pod?wietlona na "kolor wyboru" ) Nie jest mi to w tym momencie potrzebne, a wr?cz przeszkadza, bo robi wra?enie, ?e ta komórka jest zaznaczona. A chodzi o to, by kontrolka prezentowa?a wszystkie komórki jednakowo, bez wyró?nie?. Jak si? tego pozby? za pomoc? kodu, by od razu po ukazaniu si? okna programu nie by?o tej "pozosta?o?ci" ?
_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skąd: Toru?

PostWysłany: Czw Kwi 02, 2020 9:20 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

W sumie okaza?o si? to banalne. Za?atwia to polecenie .ClearSelection() Najpierw mia?em to w takiej kolejno?ci:
Kod:

With DataGridView
        .ClearSelection()
        .Visible = True
End With

Chodzi o kolejno?? wierszy 3 i 4. W takiej kolejno?ci, jak wy?ej, nie usuwa zaznaczenia. Jednak gdy zmieni?em ich kolejno??:
Kod:

With DataGridView
        .Visible = True
        .ClearSelection()
End With


to dzia?a. Nie wpad?bym chyba na to, gdyby nie to, ?e ten drugi sposób przez przypadek zrobi?em jako pierwszy. I dzia?a?o. Nast?pnie postanowi?em to "poprawi?" i zrobi?em tak jak ten pierwszy kod, i przesta?o dzia?a?. Wydaje si? to nielogiczne, ale mo?e chodzi o to, ?e polecenie .ClearSelection() dotyczy "stanu kontrolki" zwi?zanego z jej widoczno?ci??

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Visual Studio: C#, VB, VC++, … Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.21966 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |