Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[VC#] Resetowanie ustawie? kontrolek po skopiowaniu folderu projektu



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Visual Studio: C#, VB, VC++, …
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hammer



Dołączył: 06 Kwi 2008
Posty: 52

PostWysłany: Nie Cze 16, 2019 12:42 pm  OP    Temat postu: [VC#] Resetowanie ustawie? kontrolek po skopiowaniu folderu projektu Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam

Mam nast?puj?cy problem. Zrobi?em aplikacj? z Windows Forms w której umie?ci?em TabControl. W niej umie?ci?em datagridview. Zmieni?em ustawienia "ColumnHeaderDefaultCellStyle" i "Default cell style". Kontrolk? DGV skopiowa?em kilka razy, aby wy?wietla?a inne rzeczy, zmieni?em oczywi?cie nazw?. Po jakim? czasie stwierdzi?em, ?e formatowanie które zrobi?em nie podoba mi si?, za du?e litery, nie ta czcionka, pochylenie itp. Zmieni?em zatem ustawienia. Skompilowa?em i chodzi?o. Chcia?em wprowadzi? zmiany wi?c wykona?em kopi? ca?ego projektu na dysku (CTRL + C, CTRL +V ) i otworzy?em projekt z nowego folderu, a tam ustawienia kontrolek takie jak przed zmian?. W projekcie z którego kopiowa?em ustawienia s? dalej takie jak powinny (czyli nowe).
W czym jest problem? U?ywam ?rodowiska Visual Studio 2017 for Desktop oraz Visual Studio 2017 Community
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skąd: Toru?

PostWysłany: Nie Cze 16, 2019 7:39 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

1.Mo?e to jest ten przypadek, ?e w ustawieniach twojego projektu nie masz ustawione automatycznego zapisywania projektu przed debugowaniem? W takim przypadku, je?li w trybie projektowania zmienisz co? w kodzie lub zmienisz w?a?ciwo?ci kontrolek, to uruchomienie debugowania nie jest automatycznie poprzedzone zapisem projektu na dysk, lecz tylko przetwarzany jest projekt z pami?ci komputera do wersji wykonywalnej.
Wersja exe jest zapisywana na dysk do katalogu Debug, ale projekt nie jest zapisywany automatycznie. Je?li w tym momencie zamkniesz ?rodowisko projektowe bez zapisu projektu, to efekt mo?e by? taki, ?e b?dziesz mia? na dysku wersj? wykonywaln? z ostatnimi zmianami a zapisany na dysku projekt b?dzie w wersji sprzed ostatnich zmian.
Wówczas, si?? rzeczy, ponownie uruchomiony projekt z dysku nie b?dzie zawiera? ostatnich zmian.

Wiec je?li to jest taki przypadek, to najlepiej zabezpieczy? si? na przysz?o?? i w ustawieniach ?rodowiska ustawi? automatyczne zapisywanie projektu w momencie uruchomienia debugowania.

2. Je?li masz ustawione zapisywanie ustawie? tego programu do MySetings, to tu te? mo?e by? zjawisko "nie przenoszenia ustawie?". W nowej lokalizacji ustawienia MySettings s? zerowane do tak zwanych "fabrycznych".

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Hammer



Dołączył: 06 Kwi 2008
Posty: 52

PostWysłany: Wto Cze 18, 2019 12:33 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Niestety to nie to. Zauwa?y?em, ?e problem pojawia si? po skopiowaniu folderu i otwarciu projektu na innym komputerze. Nie pomaga zalogowanie si? do konta Microsoftu, wi?c raczej nie zapisuje ustawie? na koncie, a ustawienia s? gdzie? za lokalnej maszynie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skąd: Toru?

PostWysłany: Wto Cze 18, 2019 10:09 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cytat:
Niestety to nie to.
Po tym, co teraz napisa?e? ,to s?dz?, ?e jest prawie pewne, ?e to jest ten drugi przypadek.
Cytat:
Zauwa?y?em, ?e problem pojawia si? po skopiowaniu folderu i otwarciu projektu na innym komputerze
Tak w?a?nie zachowuje si? ?rodowisko projektowe w tym drugim przypadku
Cytat:
Nie pomaga zalogowanie si? do konta Microsoftu, wi?c raczej nie zapisuje ustawie? na koncie
Zgadza si?, nie ma to zwi?zku z "internetowym" kontem Microsoftu. To jest zjawisko w ?rodowisku projektowym Visual Studio Microsoftu i znane jest jeszcze z okresu sprzed tworzenia internetowych kont u?ytkownika systemu Windows. Chodzi o to, ?e Twoje ?rodowisko projektowe ma taki mechanizm, jak MySettings, który oferuje zapisywanie ustawie? tworzonego przez ciebie programu do MySettings. Te ustawienia MySettings s? zapisywane na dysku na koncie u?ytkownika lokalnego. Ta lokalizacja jest zapami?tywana przez projekt. Je?li po ponownym otwarciu z dysku zapisanego projektu sprawdzi on, ?e twój projekt znajduje si? jest w zmienionej lokalizacji, zapisane ustawienia MySettings s? przywracane do pocz?tkowych. Wystarczy, ?e w nowe miejsce przeniesiesz sam program wykonywalny .exe, niezale?nie od ?rodowiska projektowego. Program .exe, wykrywszy now? lokalizacj?, zeruje swoje ustawienia MySettings.
Wyj?ciem jest zapisywanie ustawie? programu .exe do w?asnego pliku ustawie? w katalogu programu .exe.
Nie wiem, czy ty korzystasz w tworzonym przez ciebie programie w mechanizmu MySettings. Je?li tak, to on tak si? zachowuje.

Poni?ej jeden z moich niegdysiejszych wpisów na tym forum, dotycz?cym ustawie? MySettings
Kiedy ustawienia My.Settings s? zerowane do warto?ci pierwotnych

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Hammer



Dołączył: 06 Kwi 2008
Posty: 52

PostWysłany: Pią Cze 21, 2019 8:02 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Mo?esz mi podpowiedzie?, gdzie szuka? opcji zapisywania ustawie? do MySettings?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skąd: Toru?

PostWysłany: Pią Cze 21, 2019 9:34 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Napisz? to na podstawie tego ?rodowiska projektowego, które ja u?ywam: VB 2010. Po otwarciu nowego projektu nie masz jeszcze tych "wielko?ci u?ytkownika", które program zapisuje do MySettings, trzeba je sobie przygotowa?. W tym celu w otwartym projekcie wchodzisz w okno Solution Explorer i tam dwukrotnie klikasz pozycj? "MyProject". Otworzy si? okno z ustawieniami twojej solucji i w nim klikasz zak?adk? "Settings". Na tej zak?adce masz tabelk?, w której wstawiasz swoje ustawienia.
1. W kolumnie "Name" wpisujesz swoj? nazw? ustawienia.
2. w kolumnie "Type" wybierasz z listy rozwijalnej, jakiego typu b?dzie to zmienna (np. liczba, string ,itp.)
3. W kolumnie "Scope" wybierasz zakres zmiennej.
3 a) Mo?esz wybra? ten zakres jako"Application" - b?dzie to wielko??, której warto?? w tej tabelce ty mo?esz na etapie projektu wpisa? w kolumnie "Value". Po uruchomieniu programu ani u?ytkownik ani aplikacja nie mo?e jej zmieni?, mo?na j? tylko pobra? z "MySettings"
3 b) Mo?esz wybra? ten zakres jako "User" - i tak?e w kolumnie "Value" wpisa? jej warto??. Na przyk?ad b?dzie to warto?? liczbowa = 0. Poniewa? ta zmienna ma status "User", to po uruchomieniu programu mo?na j? zarówno pobiera? z "MySettings" jaki tam zapisywa?. Je?li w kolejnym uruchomieniu zapiszesz tam liczb? 5, to po ponownym uruchomieniu programu mo?esz t? nowo zapisan? warto?? pobra?, ale tylko wtedy, gdy:
a) nie zmienisz lokalizacji projektu,
b) nie zmienisz lokalizacji programu wykonywalnego .exe
c) nic nie zmienisz w kodzie projektu
We wszystkich tych trzech przypadkach, je?li nast?pi chocia? jedna z tych zmian, warto?? zmiennej liczbowej powróci do warto?ci "fabrycznej" = 0

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Hammer



Dołączył: 06 Kwi 2008
Posty: 52

PostWysłany: Pon Cze 24, 2019 8:29 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dzi?kuj? za wyja?nienie. Musz? to rozpracowa?, ?eby to w?a?ciwie wykorzysta?, poniewa? w moim projekcie nie ma ustawionych tych warto?ci.

Zauwa?y?em jeszcze jedn? rzecz. Po przeniesieniu na inn? maszyn? nast?puje zerowanie ustawie?, ale nie do domy?lnych formularza tylko do domy?lnych kontrolki nadrz?dnej, w moim przypadku jest to groupbox. Jak mo?na wy??czy? dziedziczenie z kontrolki nadrz?dnej?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Visual Studio: C#, VB, VC++, … Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.21369 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |