Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Visual Studio 2017 - przeniesienie na drugi komputer



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Visual Studio: C#, VB, VC++, …
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzegorz123



Dołączył: 27 Cze 2017
Posty: 188

PostWysłany: Nie Gru 23, 2018 9:05 pm  OP    Temat postu: Visual Studio 2017 - przeniesienie na drugi komputer Odpowiedz z cytatem Pisownia

Przenosz? dane na nowego laptopa. Zainstalowa?em VS, skopiowa?em kod. Uruchamiam. W VS ?adnie si? kompiluje i uruchamia ale po skopiowaniu plików z innej lokalizacji nie mo?na uruchomi? ani w trybie zwyk?ym ani jako administrator.
Gdzie szuka? przyczyn ?
Kombinowa?em z wersjami Frameworka, reinstalowa?em pakiety Nuget, sprawdza?em ustawienia kompilacji na obu komputerach. Nic nie pomog?o...

Mam za?y? Positivum :-) , czy da si? to jako? ogarn?? ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skąd: Toru?

PostWysłany: Nie Gru 23, 2018 9:42 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Precyzja to podstawa programisty.
Cytat:
W VS ?adnie si? kompiluje i uruchamia
Co si? kompiluje? Twój projekt napisany w starszej wersji VS ?
Je?li tak, to ?rodowisko VS 2017 powinno zaproponowa? konwersj? do nowszej wersji VS 2017
Czy ty pisa?e? ten twój program na poprzednim komputerze te? w wersji VS 2017 ?


Cytat:
...ale po skopiowaniu plików z innej lokalizacji nie mo?na uruchomi?...

Czego uruchomi?: twojego programu, czy ?rodowiska projektowego?

I których plików to dotyczy?
1. Plików ?rodowiska VS?
2. Plików projektu twojego programu?
3. Plików obs?ugiwanych przez twój program, czyli "etykiet"?

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grzegorz123



Dołączył: 27 Cze 2017
Posty: 188

PostWysłany: Nie Gru 23, 2018 10:28 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

OK, by?em nieprecyzyjny, bij? si? w piersi.

- Dwa laptopy, obydwa Windows 10 i obydwa maj? aktualn? t? sam? wersj? VS 2017 Community.
- Na nowym laptopie wkopiowa?em kod ze starego, zainstalowa?em WPF Extended Toolkit.
- Na nowym kompiluj? i uruchamiam program z VS - dzia?a.
- Exe próbuj? uruchomi? wkopiowane do innego folderu wraz z potrzebnymi plikami - nie uruchamia si?, jako administrator te? si? nie uruchamia.
- posprawdza?em ustawienia VS, kompilacja, debug itp. - identyczne na obu komputerach
- Framework ustawiony na obu 4.6

Szukam przyczyn i nie wiem do czego si? przyczepi?. Do systemu czy do VS ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skąd: Toru?

PostWysłany: Nie Gru 23, 2018 11:21 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

1. Wejd? do katalogu z programem exe, który nie chce si? uruchomi?
2. Z menu kontekstowego otwórz jego w?a?ciwo?ci
3. W tym oknie na karcie Zgodno?? kliknij przycisk "Uruchom narz?dzie do rozwiazywania problemów ze zgodno?ci?" i przejd? wszystkie mo?liwe opcje z uruchamianiem w ró?nych konfiguracjach. Mo?e trafisz na przyczyn?.

4. Zobacz w tym okienku w?a?ciwo?ci , co masz w zak?adce "Poprzednie wersje".

5. Sprawd? jakie wersje systemu Windows10 masz na obu laptopach, mo?e na co? trafisz, bo wczoraj czyta?em, ?e "ostatnia aktualizacja systemu, delikatnie mówi?c, ma k?opoty"



Okno w?a?ciwo?ci pliku exe.png
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  Okno w?a?ciwo?ci pliku exe.png
 Wielkość pliku:  24.88 KB
 Pobierano:  97 raz(y)


_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grzegorz123



Dołączył: 27 Cze 2017
Posty: 188

PostWysłany: Czw Gru 27, 2018 10:07 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Wszystko to zrobi?em ju? wcze?niej. Nic to nie da?o. Najgorzej, ?e na drugim komputerze jest ju? to samo.
Program odpala si? w VS ale poza nim ju? nie. Próbowa?em z ró?nymi frameworkami - nic !
Czyta?em troch? w sieci o ustawieniach kompilacji i debugowania, próbowa?em ró?ne ustawienia - bez rezultatu. Za??czam screeny ustawie? - mo?e kto? co? dostrze?e ?



comp3.JPG
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  comp3.JPG
 Wielkość pliku:  57.43 KB
 Pobierano:  100 raz(y)


comp2.JPG
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  comp2.JPG
 Wielkość pliku:  65.35 KB
 Pobierano:  102 raz(y)


comp1.JPG
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  comp1.JPG
 Wielkość pliku:  74.41 KB
 Pobierano:  101 raz(y)

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grzegorz123



Dołączył: 27 Cze 2017
Posty: 188

PostWysłany: Czw Gru 27, 2018 11:03 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Uff. Uda?o si?. Skopiowa?em pliki app i projektu z jednej z kopii zapasowych, wtedy kiedy dzia?a?o. I po skompilowaniu wszystko jest ok. Wynika z tego, ?e ustawienia mia?y znaczenie albo uszkodzony by? jeden z tych plików.
Nie analizowa?em ró?nic w tych plikach wi?c do ko?ca nie wiem co by?o przyczyn?.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skąd: Toru?

PostWysłany: Czw Gru 27, 2018 2:12 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Na drugim obrazku masz "Traktuj ostrze?enia jak b??dy" i masz tam zaznaczone "Brak".
Tak?e warto zobaczy? co proponuje opcja "Poziom ostrze?e?"

Wg mojej opinii lepiej w trakcie pisania projektu mie? ustawione te sprawy bardziej restrykcyjnie.
Wtedy je?li w trakcie pisania kodu "palec ci si? omsknie" albo co? niechc?cy klikniesz, to projekt przed debugowaniem zawsze ci? ostrze?e. To mo?e nie by? nic znacz?cego, to wtedy sam ocenisz czy to pozostawiasz, ale takie ostrze?enie nast?puje "tu i teraz", w czasie pisania programu i tu z bie??cego kontekstu b?dziesz od razu wiedzia? gdzie szuka?. Wtedy ?atwiej utrzyma? porz?dny kod, a przy braku jakichkolwiek ostrze?e? mo?e si? zdarzy?, ?e w po pewnym czasie mo?esz mie? co? porz?dnie namieszane.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grzegorz123



Dołączył: 27 Cze 2017
Posty: 188

PostWysłany: Pią Gru 28, 2018 10:36 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dzi?ki Samolot. Ci?gle si? ucz? i ci?gle jestem zaskakiwany. To jest jednak d?ugi proces i trzeba przej?? wiele, straci? troch? nerwów i by? cierpliwym.
Jest jeszcze tyle rzeczy, które chc? w mojej ci?gle wa?kowanej aplikacji zrobi?, ?e zapewne b?d? tu jeszcze m?czy? pytaniami.
Pocieszaj?ce i mi?e jest jednak to, ?e ilo?? u?ytkowników przekroczy?a ju? 1000 i systematycznie ro?nie. Ci?gle doceniam etap projektowania aplikacji i struktur danych, który teraz procentuje i u?atwia wiele spraw.

Szcz??liwego Nowego Roku !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Visual Studio: C#, VB, VC++, … Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.23763 sekund, zapytan = 14
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |