Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Visual Studio 2017 - przeniesienie na drugi komputer



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Visual Studio: C#, VB, VC++, …
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzegorz123



Dołączył: 27 Cze 2017
Posty: 179

PostWysłany: Nie Gru 23, 2018 9:05 pm  OP    Temat postu: Visual Studio 2017 - przeniesienie na drugi komputer Odpowiedz z cytatem Pisownia

Przenoszę dane na nowego laptopa. Zainstalowałem VS, skopiowałem kod. Uruchamiam. W VS ładnie się kompiluje i uruchamia ale po skopiowaniu plików z innej lokalizacji nie można uruchomić ani w trybie zwykłym ani jako administrator.
Gdzie szukać przyczyn ?
Kombinowałem z wersjami Frameworka, reinstalowałem pakiety Nuget, sprawdzałem ustawienia kompilacji na obu komputerach. Nic nie pomogło...

Mam zażyć Positivum :-) , czy da się to jakoś ogarnąć ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8312
Skąd: Toruń

PostWysłany: Nie Gru 23, 2018 9:42 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Precyzja to podstawa programisty.
Cytat:
W VS ładnie się kompiluje i uruchamia
Co się kompiluje? Twój projekt napisany w starszej wersji VS ?
Jeśli tak, to środowisko VS 2017 powinno zaproponować konwersję do nowszej wersji VS 2017
Czy ty pisałeś ten twój program na poprzednim komputerze też w wersji VS 2017 ?


Cytat:
...ale po skopiowaniu plików z innej lokalizacji nie można uruchomić...

Czego uruchomić: twojego programu, czy środowiska projektowego?

I których plików to dotyczy?
1. Plików środowiska VS?
2. Plików projektu twojego programu?
3. Plików obsługiwanych przez twój program, czyli "etykiet"?

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grzegorz123



Dołączył: 27 Cze 2017
Posty: 179

PostWysłany: Nie Gru 23, 2018 10:28 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

OK, byłem nieprecyzyjny, biję się w piersi.

- Dwa laptopy, obydwa Windows 10 i obydwa mają aktualną tę samą wersję VS 2017 Community.
- Na nowym laptopie wkopiowałem kod ze starego, zainstalowałem WPF Extended Toolkit.
- Na nowym kompiluję i uruchamiam program z VS - działa.
- Exe próbuję uruchomić wkopiowane do innego folderu wraz z potrzebnymi plikami - nie uruchamia się, jako administrator też się nie uruchamia.
- posprawdzałem ustawienia VS, kompilacja, debug itp. - identyczne na obu komputerach
- Framework ustawiony na obu 4.6

Szukam przyczyn i nie wiem do czego się przyczepić. Do systemu czy do VS ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8312
Skąd: Toruń

PostWysłany: Nie Gru 23, 2018 11:21 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

1. Wejdź do katalogu z programem exe, który nie chce się uruchomić
2. Z menu kontekstowego otwórz jego właściwości
3. W tym oknie na karcie Zgodność kliknij przycisk "Uruchom narzędzie do rozwiazywania problemów ze zgodnością" i przejdź wszystkie możliwe opcje z uruchamianiem w różnych konfiguracjach. Może trafisz na przyczynę.

4. Zobacz w tym okienku właściwości , co masz w zakładce "Poprzednie wersje".

5. Sprawdź jakie wersje systemu Windows10 masz na obu laptopach, może na coś trafisz, bo wczoraj czytałem, że "ostatnia aktualizacja systemu, delikatnie mówiąc, ma kłopoty"



Okno właściwości pliku exe.png
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  Okno właściwości pliku exe.png
 Wielkość pliku:  24.88 KB
 Pobierano:  14 raz(y)


_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grzegorz123



Dołączył: 27 Cze 2017
Posty: 179

PostWysłany: Czw Gru 27, 2018 10:07 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Wszystko to zrobiłem już wcześniej. Nic to nie dało. Najgorzej, że na drugim komputerze jest już to samo.
Program odpala się w VS ale poza nim już nie. Próbowałem z różnymi frameworkami - nic !
Czytałem trochę w sieci o ustawieniach kompilacji i debugowania, próbowałem różne ustawienia - bez rezultatu. Załączam screeny ustawień - może ktoś coś dostrzeże ?



comp3.JPG
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  comp3.JPG
 Wielkość pliku:  57.43 KB
 Pobierano:  13 raz(y)


comp2.JPG
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  comp2.JPG
 Wielkość pliku:  65.35 KB
 Pobierano:  15 raz(y)


comp1.JPG
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  comp1.JPG
 Wielkość pliku:  74.41 KB
 Pobierano:  13 raz(y)

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grzegorz123



Dołączył: 27 Cze 2017
Posty: 179

PostWysłany: Czw Gru 27, 2018 11:03 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Uff. Udało się. Skopiowałem pliki app i projektu z jednej z kopii zapasowych, wtedy kiedy działało. I po skompilowaniu wszystko jest ok. Wynika z tego, że ustawienia miały znaczenie albo uszkodzony był jeden z tych plików.
Nie analizowałem różnic w tych plikach więc do końca nie wiem co było przyczyną.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8312
Skąd: Toruń

PostWysłany: Czw Gru 27, 2018 2:12 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Na drugim obrazku masz "Traktuj ostrzeżenia jak błędy" i masz tam zaznaczone "Brak".
Także warto zobaczyć co proponuje opcja "Poziom ostrzeżeń"

Wg mojej opinii lepiej w trakcie pisania projektu mieć ustawione te sprawy bardziej restrykcyjnie.
Wtedy jeśli w trakcie pisania kodu "palec ci się omsknie" albo coś niechcący klikniesz, to projekt przed debugowaniem zawsze cię ostrzeże. To może nie być nic znaczącego, to wtedy sam ocenisz czy to pozostawiasz, ale takie ostrzeżenie następuje "tu i teraz", w czasie pisania programu i tu z bieżącego kontekstu będziesz od razu wiedział gdzie szukać. Wtedy łatwiej utrzymać porządny kod, a przy braku jakichkolwiek ostrzeżeń może się zdarzyć, że w po pewnym czasie możesz mieć coś porządnie namieszane.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grzegorz123



Dołączył: 27 Cze 2017
Posty: 179

PostWysłany: Pią Gru 28, 2018 10:36 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dzięki Samolot. Ciągle się uczę i ciągle jestem zaskakiwany. To jest jednak długi proces i trzeba przejść wiele, stracić trochę nerwów i być cierpliwym.
Jest jeszcze tyle rzeczy, które chcę w mojej ciągle wałkowanej aplikacji zrobić, że zapewne będę tu jeszcze męczył pytaniami.
Pocieszające i miłe jest jednak to, że ilość użytkowników przekroczyła już 1000 i systematycznie rośnie. Ciągle doceniam etap projektowania aplikacji i struktur danych, który teraz procentuje i ułatwia wiele spraw.

Szczęśliwego Nowego Roku !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Visual Studio: C#, VB, VC++, … Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.16074 sekund, zapytan = 14
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |