Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Uruchomienie mdb z vba



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fafluchtmiszcz
Gość





PostWysłany: Wto Paź 09, 2018 12:10 pm  OP    Temat postu: Uruchomienie mdb z vba Odpowiedz z cytatem Pisownia

Jak uruchomić bazę mdb powiedzmy test2.mdb używając VBA.
Powrót do góry
karolinavb
Site Admin


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 7901

PostWysłany: Czw Paź 11, 2018 6:12 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Proszę podać bliższe szczegóły, środowisko, cel...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Fafluchtmiszcz
Gość





PostWysłany: Czw Paź 11, 2018 11:04 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Pani Karolino poradziłem sobie.
Otóż posłużyłem się poleceniem shell.

Shell ("msaccess c:\baza.mdb")

A potrzebowałem tego, żeby zrobić kopię zapasową mojej bazy. Aby to uczynić musiałem najpierw zamknąć właściwą bazę i uruchomić drugi mdb, w którym pod przyciskiem miałem zdefiniowane tworzenie kopii zapasowej właściwej bazy wraz z doklejeniem daty archiwizacji.

Nie wiem czy to jest "eleganckie" rozwiązanie, ale działa.

Dziękuję za odzew i pozdrawiam.
Powrót do góry
karolinavb
Site Admin


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 7901

PostWysłany: Czw Paź 11, 2018 7:25 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Panie ;-)) Fafluchtmiszcz
Zobacz opracowanie samego mistrza Krzysztofa Pozorka (Access MVP), cytowałam kod na forum:

Jak zatem z poziomu kodu VB skopiować otwartą/bieżącą bazę w inne miejsce
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Fafluchtmiszcz
Gość





PostWysłany: Pon Paź 15, 2018 9:38 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dziękuję za pomoc Pani Karolino.

Mam jeszcze jedno pytanie do Pani jako do Guru w dziedzinie VBA.
Otóż chciałbym wyświetlić komunikat w stylu "Proszę czekać trwa kopiowanie danych.." i teraz mam problemik:
1. Jak zrobię to msgbox-em to wyświetla mi komunikat ale czeka na reakcję użytkownika i po naciśnięciu OK zamyka się i dalej nic.
2. Jeśli chcę wyświetlić napis na bieżącym formularzu, który początkowo jest ukryty a podczas procedury ma się pojawić to pojawia się dopiero po wykonaniu wszystkich komend - czyli długo nic a dopiero na koniec wyskakuje info.
3. Próbowałem skonstruować dodatkowy formularz z informacją ale też nie działa bo wyskakuje dopiero po zakończeniu wszystkich operacji - czyli znowu długo nic i na koniec dopiero info.

Jak to zrobić, jak z tym żyć ???
Powrót do góry
karolinavb
Site Admin


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 7901

PostWysłany: Pon Paź 15, 2018 7:08 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Pokaż jak to robisz w załączniku.
I "bez pani" ;-))
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.15377 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |