Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Bateria do Asusa: Li-Polymer Battery Pack C21N1347

Idź do strony Poprzedni  1, 2

 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Komputery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sinus32



Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 908

PostWysłany: Sob Maj 19, 2018 12:08 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

samolot napisał:
Okazało się, że nie uruchamiałem tego polecenia jako administrator, bo moje konto, mimo, że ma nazwę "Administrator", wcale takich uprawnień nie ma.
Nie dziwi mnie to. To normalny stan dla kont administratorów w Windowsie.
Natomiast twoje konto pozwala ci na podniesienie uprawnień dla uruchamianego procesu, podczas gdy konta zwykłych użytkowników nie mogą tego zrobić. Ty na UAC widzisz tylko pytanie czy na pewno uruchomić proces z podwyższonymi uprawnieniami i przyciski "Tak"/"Nie", natomiast zwykli użytkownicy zobaczyli by pola do wpisania loginu i hasła jakiegoś użytkownika administracyjnego.

Zdziwiło mnie natomiast jak napisałeś "Konto, na którym pracuje, jest kontem Administratora.", ale założyłem że po prostu wyłączyłeś UAC. Dzięki temu każdy proces który byś uruchomił miałby podniesione uprawnienia.

Mój fragment raportu o baterii z dzisiaj wygląda tak:
Bateria:Informacje o baterii
Identyfikator baterii <to zostawiam dla siebie>
Producent LGC
Numer seryjny <tym też się nie podzielę ;)>
Skład chemiczny LION
Długoterminowe 1
Pojemność nominalna 73260
Ostatnie pełne ładowanie 74448

BTW: w pierwszym poście pisałem że cmd trzeba uruchomić "z uprawnieniami administratora", a nie z konta o nazwie "Administrator". Windows nie dba o nazwy kont użytkowników ;)

BTW2: nawet uruchomiony przez ciebie proces z podniesionymi uprawnieniami nie ma pełni uprawnień w Windowsie. Wciąż jest kilka rzeczy których zrobić nie może, jak np: przeczytać hashe haseł użytkowników w Windowsie. To może zrobić tylko systemowe konto o nazwie "SYSTEM". Pamiętam że jeszcze w windowsie XP, ale bez SP2, istniała możliwość uruchomienia jakiegoś procesu (np: regedit.exe) interaktywnie u uprawnieniami użytkownika "SYSTEM", ale obecnie nie znam żadnego sposobu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8304
Skąd: Toruń

PostWysłany: Pon Maj 21, 2018 8:56 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cytat:
Identyfikator baterii <to zostawiam dla siebie>

Nie rozumiem. Czy dlatego zostawiasz dla siebie, że jest to jakby niepowtarzalny numer baterii? Bo wydaje mi się, że jest to raczej oznaczenie typu. Zresztą numer seryjny masz, jako pozycję, osobno.

Na przykład z innego komputera mam:
Cytat:
Identyfikator baterii: 7708LG Li_Ion_4000mA

Lewa część wygląda to jak połączenie pojemności nominalnej 7708 z nazwą producenta LG.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Sinus32



Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 908

PostWysłany: Pon Maj 21, 2018 10:03 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

U mnie akurat tak się złożyło, że identyfikator baterii zawiera w sobie pełny numer seryjny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8304
Skąd: Toruń

PostWysłany: Pon Maj 28, 2018 9:32 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ściągnąłem próbną wersję programu AIDA64 Extreme. Imponująca jest ilość informacji wyciąganych przez ten program.
Moja funkcja pobierająca informacje o baterii to jest kropla w morzu. Szukałem innych klas typu Sytem32", ale na MSDN są opisane dość sztampowo. Szukam jakiejś dokładniejszej informacji o sposobie pobierania tych informacji, nie tylko o baterii, ale w ogóle o podzespołach komputera, ale te, które znalazłem, wydają się mi mało opisane. Zwracane przez nie właściwości sprzętu są powielane w wielu klasach wg podobnego schematu.
Na przykład "dostępność", "stan", "producent", itp. Mam jednak wrażenie, że trzeba jeszcze umieć te informacje zinterpretować. Są oczywiście w Systemie operacyjnym możliwości takiej diagnostyki sprzętowej, ale miałem pomysł napisania samemu takiego programu. Coś na wzór Aidy. Szukam podpowiedzi jakiejś dobrej strony o tym, ale bardziej wnikliwie opisującej ten temat, niż strony MSDN opisujące klasy "System32"

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Tomek_S
Gość





PostWysłany: Sro Cze 06, 2018 10:31 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Sinus32 napisał:
Obecnie mam w swoim dellu zamiennik od Green Cell i jestem zadowolony. Po czterech pełnych miesiącach użytkowania system raportuje że ostatnie pełne ładowanie zgromadziło 73205 mAh z 73260 mAh pojemności nominalnej.


Nie wiem jakiego masz della, jednak wartosc 73205mAh wydaje sie bledna. Bateria laptopa to przewaznie 3 sekcje szeregowo polaczone po 2 lub 3 ogniwa polaczone rownolegle. Obecnie typowe ogniwo dobrej firmy (Samsung, Panasonic, Sanyo) ma pojemnosc do 2800mAh wiec przy 9 ogniwach otrzymamy baterie 11.1V (3x3.7V) i 8400mAh (3x2800mAh). Ogniwa o pojemnosci 3500mAh i wiekszej to raczej podrobki lub ewentualnie oryginal ze zmienionym nadrukiem.
Powrót do góry
Tomek_S
Gość





PostWysłany: Sro Cze 06, 2018 10:44 pm      Temat postu: Tomek_S Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ok rozumiem, pewnie w raporcie nie wyswietla przecinka przed ostatnia cyfra.
Powrót do góry
Sinus32



Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 908

PostWysłany: Pią Cze 08, 2018 8:30 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Spojrzałem teraz jeszcze raz i masz rację że te liczby są bez sensu. Raport nie daje żadnej jednostki, a ja najwyraźniej błędnie wrzuciłem mAh.
Myślę, że powinny być mWh, bo producent podaje że bateria ma "6600mAh (73Wh)".

Pełny opis baterii wciąż jest na Allegro: http://allegro.pl/bateria-do-laptopa-dell-xps-17-l701x-l702x-duza-i6826587902.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Komputery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.20677 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |