Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Bateria do Asusa: Li-Polymer Battery Pack C21N1347

Idź do strony Poprzedni  1, 2

 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Komputery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sinus32



Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 910

PostWysłany: Sob Maj 19, 2018 12:08 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

samolot napisał:
Okaza?o si?, ?e nie uruchamia?em tego polecenia jako administrator, bo moje konto, mimo, ?e ma nazw? "Administrator", wcale takich uprawnie? nie ma.
Nie dziwi mnie to. To normalny stan dla kont administratorów w Windowsie.
Natomiast twoje konto pozwala ci na podniesienie uprawnie? dla uruchamianego procesu, podczas gdy konta zwyk?ych u?ytkowników nie mog? tego zrobi?. Ty na UAC widzisz tylko pytanie czy na pewno uruchomi? proces z podwy?szonymi uprawnieniami i przyciski "Tak"/"Nie", natomiast zwykli u?ytkownicy zobaczyli by pola do wpisania loginu i has?a jakiego? u?ytkownika administracyjnego.

Zdziwi?o mnie natomiast jak napisa?e? "Konto, na którym pracuje, jest kontem Administratora.", ale za?o?y?em ?e po prostu wy??czy?e? UAC. Dzi?ki temu ka?dy proces który by? uruchomi? mia?by podniesione uprawnienia.

Mój fragment raportu o baterii z dzisiaj wygl?da tak:
Bateria:Informacje o baterii
Identyfikator baterii <to zostawiam dla siebie>
Producent LGC
Numer seryjny <tym te? si? nie podziel? ;)>
Sk?ad chemiczny LION
D?ugoterminowe 1
Pojemno?? nominalna 73260
Ostatnie pe?ne ?adowanie 74448

BTW: w pierwszym po?cie pisa?em ?e cmd trzeba uruchomi? "z uprawnieniami administratora", a nie z konta o nazwie "Administrator". Windows nie dba o nazwy kont u?ytkowników ;)

BTW2: nawet uruchomiony przez ciebie proces z podniesionymi uprawnieniami nie ma pe?ni uprawnie? w Windowsie. Wci?? jest kilka rzeczy których zrobi? nie mo?e, jak np: przeczyta? hashe hase? u?ytkowników w Windowsie. To mo?e zrobi? tylko systemowe konto o nazwie "SYSTEM". Pami?tam ?e jeszcze w windowsie XP, ale bez SP2, istnia?a mo?liwo?? uruchomienia jakiego? procesu (np: regedit.exe) interaktywnie u uprawnieniami u?ytkownika "SYSTEM", ale obecnie nie znam ?adnego sposobu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skąd: Toru?

PostWysłany: Pon Maj 21, 2018 8:56 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cytat:
Identyfikator baterii <to zostawiam dla siebie>

Nie rozumiem. Czy dlatego zostawiasz dla siebie, ?e jest to jakby niepowtarzalny numer baterii? Bo wydaje mi si?, ?e jest to raczej oznaczenie typu. Zreszt? numer seryjny masz, jako pozycj?, osobno.

Na przyk?ad z innego komputera mam:
Cytat:
Identyfikator baterii: 7708LG Li_Ion_4000mA

Lewa cz??? wygl?da to jak po??czenie pojemno?ci nominalnej 7708 z nazw? producenta LG.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Sinus32



Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 910

PostWysłany: Pon Maj 21, 2018 10:03 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

U mnie akurat tak si? z?o?y?o, ?e identyfikator baterii zawiera w sobie pe?ny numer seryjny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skąd: Toru?

PostWysłany: Pon Maj 28, 2018 9:32 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

?ci?gn??em próbn? wersj? programu AIDA64 Extreme. Imponuj?ca jest ilo?? informacji wyci?ganych przez ten program.
Moja funkcja pobieraj?ca informacje o baterii to jest kropla w morzu. Szuka?em innych klas typu Sytem32", ale na MSDN s? opisane do?? sztampowo. Szukam jakiej? dok?adniejszej informacji o sposobie pobierania tych informacji, nie tylko o baterii, ale w ogóle o podzespo?ach komputera, ale te, które znalaz?em, wydaj? si? mi ma?o opisane. Zwracane przez nie w?a?ciwo?ci sprz?tu s? powielane w wielu klasach wg podobnego schematu.
Na przyk?ad "dost?pno??", "stan", "producent", itp. Mam jednak wra?enie, ?e trzeba jeszcze umie? te informacje zinterpretowa?. S? oczywi?cie w Systemie operacyjnym mo?liwo?ci takiej diagnostyki sprz?towej, ale mia?em pomys? napisania samemu takiego programu. Co? na wzór Aidy. Szukam podpowiedzi jakiej? dobrej strony o tym, ale bardziej wnikliwie opisuj?cej ten temat, ni? strony MSDN opisuj?ce klasy "System32"

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Tomek_S
Gość





PostWysłany: Sro Cze 06, 2018 10:31 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Sinus32 napisał:
Obecnie mam w swoim dellu zamiennik od Green Cell i jestem zadowolony. Po czterech pe?nych miesi?cach u?ytkowania system raportuje ?e ostatnie pe?ne ?adowanie zgromadzi?o 73205 mAh z 73260 mAh pojemno?ci nominalnej.


Nie wiem jakiego masz della, jednak wartosc 73205mAh wydaje sie bledna. Bateria laptopa to przewaznie 3 sekcje szeregowo polaczone po 2 lub 3 ogniwa polaczone rownolegle. Obecnie typowe ogniwo dobrej firmy (Samsung, Panasonic, Sanyo) ma pojemnosc do 2800mAh wiec przy 9 ogniwach otrzymamy baterie 11.1V (3x3.7V) i 8400mAh (3x2800mAh). Ogniwa o pojemnosci 3500mAh i wiekszej to raczej podrobki lub ewentualnie oryginal ze zmienionym nadrukiem.
Powrót do góry
Tomek_S
Gość





PostWysłany: Sro Cze 06, 2018 10:44 pm      Temat postu: Tomek_S Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ok rozumiem, pewnie w raporcie nie wyswietla przecinka przed ostatnia cyfra.
Powrót do góry
Sinus32



Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 910

PostWysłany: Pią Cze 08, 2018 8:30 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Spojrza?em teraz jeszcze raz i masz racj? ?e te liczby s? bez sensu. Raport nie daje ?adnej jednostki, a ja najwyra?niej b??dnie wrzuci?em mAh.
My?l?, ?e powinny by? mWh, bo producent podaje ?e bateria ma "6600mAh (73Wh)".

Pe?ny opis baterii wci?? jest na Allegro: http://allegro.pl/bateria-do-laptopa-dell-xps-17-l701x-l702x-duza-i6826587902.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Komputery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.19839 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |