Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Bateria do Asusa: Li-Polymer Battery Pack C21N1347

Idź do strony 1, 2  Następny

 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Komputery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skąd: Toru?

PostWysłany: Czw Maj 10, 2018 11:21 pm  OP    Temat postu: Bateria do Asusa: Li-Polymer Battery Pack C21N1347 Odpowiedz z cytatem Pisownia

Kilka dni temu wyla?em herbat? na laptopa Asus. Oczywi?cie natychmiast wy??czy?em zasilanie i go odwróci?em.

W serwisie wymienili mi klawiatur?, bo nie reagowala, za 180 z?.

Dodatkowo go?? stwierdzi?, ?e mam wadliw? bateri? (nie wiedzia?, czy z powodu zalania), w ka?dym razie jest jaka? nap?cznia?a, nie wygl?da na sprawn?. Zaproponowa?, aby ja wyj?? i u?ywa? laptopa tylko na zasilaczu, bo mo?e ona spowodowa? wi?ksz? awari?. Argumentowa?, ?e nowa oryginalna kosztuje ok 1000 z? ,a podróbki ok 350 z?, których on nie poleca. Zgodzi?em si? wersj? z laptopem bez baterii.
Ten laptop ma bateri? typu: Li-Polymer Battery Pack C21N1347.

W domu znalaz?em w Internecie ofert? kupna takiej baterii i o dziwo cena to 196,77 z?. Pisz?, ?ejest fabrycznie nowa ima roczn? gwarancj?.
Ma dok?adnie taki sam symbol, co moja: C21N1347, wiec jest to z pewno?ci? ten sam typ. Mam zreszt? t? zepsut? w domu, wygl?daj? na identyczne. Co o tym my?le?? Chodzi mi o te ró?nic? w cenie?

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mrowek



Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 331
Skąd: pniewy wlkp

PostWysłany: Pią Maj 11, 2018 3:08 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

litowo polimerowa?
nie?le
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Sinus32



Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 910

PostWysłany: Pią Maj 11, 2018 8:01 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

1000 z? za bateri? to raczej przesada. W?tpi?bym w wiarygodno?? takiej wyceny.

Natomiast ok 200 z? za bateri? to podejrzanie niewiele. Mo?e by? tak ?e ta bateria faktycznie jest oryginalna, ale regenerowana.

Z mojego w?asnego do?wiadczenia uwa?am, ?e najoptymalniej jest kupowa? dobrej jako?ci zamienniki. Nie p?aci si? za mark? wi?c jest taniej, wie si? co si? kupuje, a bateria i tak daje rad?. No ale to tak jak pisa?em moje do?wiadczenia z bateriami. Obecnie mam w swoim dellu zamiennik od Green Cell i jestem zadowolony. Po czterech pe?nych miesi?cach u?ytkowania system raportuje ?e ostatnie pe?ne ?adowanie zgromadzi?o 73205 mAh z 73260 mAh pojemno?ci nominalnej.

BTW: raport o baterii mo?na wygenerowa? poleceniem "powercfg -energy" z poziomu cmd uruchomionego z uprawnieniami administratora.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skąd: Toru?

PostWysłany: Pią Maj 11, 2018 9:58 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Raport o baterii to móg?bym zrobi?, gdybym bateri? mia? w laptopie. Teraz jest wyj?ta.
W polu powiadomie? po prawej na dole mam ikonk? baterii przekre?lon? krzy?ykiem. Gdy tam najad? wska?nikiem myszki, to pokazuje si? dymek "Nie wykryto baterii", co jest zrozumia?e.

Ale niezale?nie od tego spróbowa?em z ciekawo?ci u?y? podanego przez ciebie polecenia "powercfg -energy", ale nie wida? ?adnej reakcji, mo?e w?a?nie dlatego, ?e baterii brak.

?mieszne jest to, ?e gdy wszed?em do panelu sterowania w zak?adk? System/Bateria, to pokazuje si? wielka zielona informacja, ?e "Bateria jest w pe?ni na?adowana".

Jako ciekawostk? podam wynik dzia?ania mojej funkcji wyci?gaj?cej wszystkie dost?pne informacje z klasy Win32_Battery:

Dost?pno?? baterii:                                                   Nie wykryto baterii
Czas potrzebny do pe?nego na?adowania baterii: <Nieobs?ugiwane>
Status baterii Bateria nie jest roz?adowana, i nie musi by? ?adowania
Krótki opis baterii: Bateria wewn?trzna
Sk?ad chemiczny baterii Nieznany
Kod b??du menad?era konfiguracji: Urz?dzenie dzia?a poprawnie.
Czy bateria korzysta z konfiguracji u?ytkownika: Nie
Opis baterii: Bateria wewn?trzna
Pojemno?? nominalna baterii: <Nie obs?ugiwane>
Napi?cie pr?du baterii projektowe: <Nie obs?ugiwane>
Identyfikator baterii:
Czy usunieto informacj? o ostatnim b??dzie: Nie zosta?a usuni?ta
Opis ostatniego b??du baterii: Nie ma opisu b??du, bo ?aden b??d nie wyst?pi?
Pozosta?o pojemno?ci do wykorzystania: %

Szacunkowy czas do wyczerpania baterii
w obecnych warunkach obci??enia, je?eli
zasilanie jest wy??czone, lub utracone, a laptop
pozostaje wy??czony, lub laptop jest od??czony
od ?ród?a zasilania: Nie mo?a okresli?, bo bateria jest teraz nie u?ywana.

Czas potrzebny na ca?kowite roz?adowanie batrii: <Nie obs?ugiwane>

?rednia ?ywotno?? baterii w minutach, przy
za?o?eniu, ?e bateria jest w pe?ni na?adowana: <Nie obs?ugiwane>

Pe?na pojemno?c baterii: <Nie obs?ugiwane>
Data i godzina instalacji baterii: <Nie obs?ugiwane>
Ostatni kod b??du zg?oszony przez urz?dzenie: 0
Czas ?adowania ca?kowicie roz?adowanej baterii: <Nie obs?ugiwane>
Nazwa baterii:
Identyfikator urz?dzenia logicznego: <Nie ustawiony>
Szczególne mo?liwo?ci zasilania urz?dzenia Nie obs?ugiwane
Czy bateria jest teraz w stanie zarz?dzania energi?: Nie
Specyfikacja wersji obs?ugiwanych przez bateri?: <Nie obs?ugiwane>
Stan baterii: OK
Stan urz?dzenia logicznego: <Nie obs?ugiwane>
Zakres komputera CreationClassName: Win32_ComputerSystem
Nazwa zakresu systemu: KOMPDOMOWY
Czas od ostatniego w??czenia zasilania z baterii: bateria jest on line

Pozosta?y czas do pe?nego na?adowania baterii:
przy bie??cej szybko?ci ?adowania i u?ycia 0 minut.

Zbadano 32 w?a?ciwosci baterii.

Widz?, ?e niektóre informacje s? niezgodne ze zdrowym rozs?dkiem, jak ta zaznaczona na czerwono. No bo jak mo?e by? on line, skoro jej w ogóle nie ma? Ale nigdy nie pracowa?em na laptopie bez baterii, wi?c dopiero teraz mog? zweryfikowa? tak?e te opcje, które si? normalnie nie zdarzaj?. Ale skoro Microsoft mo?e mie? w panelu sterowania info, ?e "Bateria jest w pe?ni na?adowana", to czuj? si? usprawiedliwiony.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Sinus32



Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 910

PostWysłany: Nie Maj 13, 2018 6:46 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Polecenie "powercfg -energy" najpierw przez 60 sekund zbiera dane o wykorzystaniu energii, a potem produkuje raport do pliku o nazwie "energy-report.html". Je?eli mia?e? cmd otwarte jako admin i nie zmienia?e? katalogu roboczego, to twój raport wyl?dowa? najprawdopodobniej w "C:\Windows\system32\energy-report.html".

No i oczywi?cie jak nie masz w?o?onej baterii to w raporcie nie b?dzie informacji o pojemno?ci nominalnej i ostatnim pe?nym na?adowaniu, bo te informacje s? zapisane w pami?ci baterii. Bateria to nie tylko ogniwa do magazynowania energii ;)

A je?eli chodzi o raport który wklei?e?, to my?l? ?e przy zastosowaniu odpowiedniego poziomu abstrakcji mo?na traktowa? zasilacz komputera jak bateri? o do?? specyficznych parametrach. Dzi?ki temu mo?na pisa? aplikacje których dzia?anie zale?y od aktualnego rodzaju zasilania. Np: aplikacje wyposa?one w mechanizmy automatycznych aktualizacji mog? opó?ni? proces aktualizacji dopóki poziom na?adowania baterii nie b?dzie wynosi? przynajmniej 30%, lub bateria nie b?dzie w trakcie ?adowania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skąd: Toru?

PostWysłany: Nie Maj 13, 2018 9:39 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Konto, na którym pracuje, jest kontem Administratora. Przeszuka?em katalog System32, ale niema tam ?ladu pliku o nazwie energy-report.html.

Cytat:
A je?eli chodzi o raport który wklei?e?, to my?l? ?e przy zastosowaniu odpowiedniego poziomu abstrakcji mo?na traktowa? zasilacz komputera jak bateri? o do?? specyficznych parametrach

Jak pisa?em, przy pisaniu funkcji korzysta?em z klasy Win32_Battery class. Pierwsze zdanie tam napisane, to w t?umaczeniu Google:
Cytat:
Klasa WMI Win32_Battery reprezentuje bateri? pod??czon? do systemu komputerowego

Mam w?tpliwo??, czy "bateri? pod??czon? do systemu komputerowego" mo?na traktowa? na równi z zasilaniem z sieci. Mo?e si? nie znam, by? mo?e jest jaka? osobna klasa "Power Class" zwracaj?ca w?a?ciwo?ci zasilania sieciowego? Wszystkie opisy w?a?ciwo?ci t?umaczy?em "na zdrowy rozs?dek", bonie nie da?o si? zawsze przet?umaczy? wprost, ale nie s?dz?, by z kontekstu wynika?o co? wi?cej ni? to, ?e opisy dotycz? baterii a nie zasilania sieciowego. Wcze?niej nie mia?em okazji testowa? tej funkcji przy wyj?tej baterii.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Sinus32



Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 910

PostWysłany: Nie Maj 13, 2018 10:50 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

samolot napisał:
Konto, na którym pracuje, jest kontem Administratora. Przeszuka?em katalog System32, ale niema tam ?ladu pliku o nazwie energy-report.html.

Plik powinien by? pojawi? si? w katalogu na który wskazywa? cmd w momencie uruchomienia polecenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skąd: Toru?

PostWysłany: Sro Maj 16, 2018 10:20 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cytat:
...pojawi? si? w katalogu na który wskazywa? cmd w momencie uruchomienia polecenia.

W wierszu polece? by?o wpisane:
Cytat:
C:\Windows\System32\powercfg.exe -energy

wiec rozumem, ?e po klikni?ciu "OK" raportu powinienem szuka? w katalogu System32 ?
Tam, niestety, go nie znalaz?em.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Sinus32



Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 910

PostWysłany: Pią Maj 18, 2018 7:47 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

A co wypisuje ci cmd?

U mnie wypisuje:
Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrze?one.

C:\Windows\system32>d:

D:\>cd energy-reports

D:\energy-reports>powercfg.exe -energy
W??czanie ?ledzenia na 60 s...
Obserwowanie zachowania systemu...
Analizowanie danych ?ledzenia...
Analiza uko?czona.

Znaleziono problemy z wydajno?ci? zasilania.

B??dy: 6
Ostrze?enia: 6
Informacje: 30

Wi?cej informacji zawiera raport D:\energy-reports\energy-report.html.

D:\energy-reports>
W ostatniej linii wskazuje lokalizacj? pliku raportu.

BTW: te b??dy które on u mnie znajduje to "Urz?dzenie USB nie przechodzi w stan wstrzymania", a wi?c do zignorowania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skąd: Toru?

PostWysłany: Pią Maj 18, 2018 10:59 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Uda?o si? uzyska? ten raport.

Ja poprzednio wpisywa?em bezpo?rednio w wiersz polecenia komend?: C:\Windows\System32\powercfg.exe -energy. Okaza?o si?, ?e nie uruchamia?em tego polecenia jako administrator, bo moje konto, mimo, ?e ma nazw? "Administrator", wcale takich uprawnie? nie ma. Raport nie by? wcale tworzony.

Wiec najpierw otworzy?em katalog System32 i w nim uruchomi?em program powercfg.exe , jako administrator. I wtedy pokaza?o si? "to stare DOS - owe okienko" i tam w wierszu polece? wpisa?em polecenie C:\Windows\System32\powercfg.exe -energy. Otrzyma?em w katalogu System32 do?? obszerny raport html a w nim sporo informacji na temat zarz?dzania energi? i samej baterii. Tego mi brakowa?o do wi?kszego zrozumienia nazw w?a?ciwo?ci klasy, z której ja wyci?ga?em informacje. Tak?e gdybym t? moj? funkcj? chcia? udoskonala?, to jest co robi?.

W samym za? oknie dosowskim mam informacj? :
Cytat:
9 Erros:
11 Warnings
19 Informational

Wi?kszo?? tych b??dów wcale nie dotyczy baterii, ale w ogóle zagadnie? wykorzystania energii przez ró?ne elementy systemu.
O baterii jest kilka pseudo "konkretów":
Cytat:
Bateria:Informacje o baterii

Identyfikator baterii

Producent

Numer seryjny

Sk?ad chemiczny

D?ugoterminowe 1

Szczelnie zamkni?te 0

Pojemno?? nominalna

Ostatnie pe?ne ?adowanie

Czyli w?a?ciwie nic. A co to znaczy "D?ugoterminowe 1" i "Szczelnie zamkni?te 0" - nie mam poj?cia. Pisownia oryginalna z pliku energy-report.html

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie


Ostatnio zmieniony przez samolot dnia Sob Maj 19, 2018 12:11 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Komputery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.19858 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |