Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Trójkąt Pascala ?



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Algorytmy + inżynieria oprogramowania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Matii
Gość





PostWysłany: Sro Gru 20, 2017 10:30 am  OP    Temat postu: Trójkąt Pascala ? Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie wiem czy dobrze ? Niemniej stworzyłem coś takiego. Mam nadzieję, że jest pewne podobieństwo :). http://slideplayer.pl/5075926/16/images/24/Tr%C3%B3jk%C4%85t+Pascala+%E2%80%93+tr%C3%B3jk%C4%85tna+tablica+liczb.jpg


trojkatpas.png
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  trojkatpas.png
 Wielkość pliku:  27.13 KB
 Pobierano:  50 raz(y)

Powrót do góry
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8303
Skąd: Toruń

PostWysłany: Sro Gru 20, 2017 10:04 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Gdyby usunąć te zera, to byłoby dobrze, bo tak jak jest teraz, to one robią z Trójkąta Pascala coś co jednak nim nie jest.
_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Matii
Gość





PostWysłany: Pią Gru 22, 2017 10:57 am      Temat postu: trójkąt pascala ? Odpowiedz z cytatem Pisownia

Jeśli dobrze rozumiem jest to tablica dwuwymiarowa przyjmująca wartości w ten sposób:

null |null |null | 1 |null |null |null
---------------------------------------
null |null | 1 |null | 1 |null |null
---------------------------------------
null | 1 |null | 2 |null | 1 |null
---------------------------------------
1 |null | 3 |null | 3 |null | 1

Chyba tak to graficznie ładnie wygląda ? :)
Powrót do góry
Sousuke



Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 607
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią Gru 22, 2017 12:29 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

To jak graficznie to sobie przedstawisz to inna sprawa, ale nie ma tam żadnych zer ani nullów.
_________________
Blog na temat programowania w .NET
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Matii
Gość





PostWysłany: Pią Gru 22, 2017 4:02 pm      Temat postu: trójkąt pascala ? Czyżby chodziło o sposób wyświelania liczb ??? Odpowiedz z cytatem Pisownia

Sousuke napisał:
To jak graficznie to sobie przedstawisz to inna sprawa, ale nie ma tam żadnych zer ani nullów.

Uczę się programowania w turbo pascalu, deklarując tablice kompilator z miejsca wstawia mi zera np:
Kod:
program tabtest;
uses Crt;
var
i,j: integer;
tablica: array[1..5,1..5] of integer;
begin
     clrscr;
     for i := 1 to 5 do
        begin
             for j := 1 to 5 do
                write(tablica[i,j]:4);
             writeln
        end;
     readln
end.

Da wynik:
0 0 0 0 0
0 0 0 0 0
0 0 0 0 0
0 0 0 0 0
0 0 0 0 0
Nie mogę też w instrukcji kodu napisać czegoś takiego jak:
Kod:
for i := 1 to 5 do
              for j := 1 to 5 do
                   if tablica[i,j] = 0 then
                      tablica[i,j] := ' '; { bo to jest tablica typu [b]integer[/b] a nie [b]char[/b] }

Z kolei też nie zadziała:
Kod:
for i := 1 to 5 do
              for j := 1 to 5 do
                   if tablica[i,j] = 0 then
                      tablica[i,j] := null; {Brak wartości}

Więc dochodzę do wniosku, że być może algorytm jest dobry :) tylko to kwestia wyświetlania co. ? :)
Kod:
for i := 1 to 5 do
              begin
                      for j := 1 to 5 do
                          if tablica[i,j] <> 0 then
                            write(tablica[i,j]:4);
                      writeln
              end;


Wtedy program wypisze :).
1
1 1
1 2 1
1 3 3 1
1 4 6 4 1
Ps. To tylko takie moje rozważania i nikt nie musi się z nimi zgadzać :).
Powrót do góry
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8303
Skąd: Toruń

PostWysłany: Pią Gru 22, 2017 9:32 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Matii napisał:
kompilator z miejsca wstawia mi zera

Sposób wyświetlania cyfr na ekranie masz nie graficzny lecz tekstowy, co ja pamiętam z programów DOS-owych. Wg mnie możesz program napisać tak by zamiast zer "wyświetlać spację". W trybie tekstowym wszystkie znaki miały (mają) taka samą szerokość.
W kodzie, chcąc pokazać znak w nowej linii, kompilator wstawia go domyślnie w pierwszej kolumnie, jeśli wcześniej nie ustawisz sam numeru kolumny, w której ma on być pokazany.
Z kolej w nowej linii każdy kolejny znak wyświetlany jest domyślnie w następnej kolumnie po tej, w której był wyświetlony ostatni znak z poprzedniego polecenia wyświetlania.
Tak wiec przed każdym nowym poleceniem wyświetlania trzeba najpierw wstawić polecenie ustawienia nowej pozycji (NrWiersza, Nrkolumny), a potem polecenie wyświetlenia samego znaku (znaków)

Przynajmniej ja tak robiłem pisząc kiedyś programy w Turbo Basicu firmy Borland. Sądzę więc, że Turbo Pascal to umożliwia.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Matii
Gość





PostWysłany: Wto Gru 26, 2017 10:31 pm      Temat postu: Indeksy trójkąta pascala Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam

W celu całkowitego wyczerpania tematu. Załączam programik przedstawiający graficznie indeksy trójkąta pascala . Być może komuś się przyda ?


Ps. Jeśli programik jest beznadziejny to możecie go skrytykować.

Pozdro



PASCAL.PAS
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  PASCAL.PAS
 Wielkość pliku:  1.63 KB
 Pobierano:  38 raz(y)

Powrót do góry
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8303
Skąd: Toruń

PostWysłany: Wto Gru 26, 2017 10:58 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie każdy ma interpreter Pascala, wiec nie każdy uruchomi twój program. Dla nich proponuję załączyć obrazek fragmentu ekranu z widokiem trójkąta.
_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Matii
Gość





PostWysłany: Sro Gru 27, 2017 7:57 am      Temat postu: Wynik programu Odpowiedz z cytatem Pisownia

samolot napisał:
Nie każdy ma interpreter Pascala, wiec nie każdy uruchomi twój program. Dla nich proponuję załączyć obrazek fragmentu ekranu z widokiem trójkąta.

Wobec tego zamieszczam wynik programu.



wynikprog.png
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  wynikprog.png
 Wielkość pliku:  17.18 KB
 Pobierano:  45 raz(y)

Powrót do góry
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8303
Skąd: Toruń

PostWysłany: Sro Gru 27, 2017 10:05 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Tylko, że indeksy liczb trójkąta Pascala to nie liczby Trójkąta Pascala. Rozumiem, że te indeksy dotyczą poziomej pozycji wyświetlania liczb w trybie tekstowym w wierszach na monitorze. Tematem tego wątku było docelowe pokazanie Trójkąta Pascala na monitorze, a nie sposobu dojścia do tego, by te liczby wyświetlić.
To tak, jakbym ja, chcąc ci pokazać zbudowany przeze mnie dom, doszedł do wniosku, że spełnieniem tego będzie pokazanie ci kielni, młotka i receptury zaprawy murarskiej, a nie gotowego domu.

A jeśli już mowa o rozmieszczeniu tych liczb na obrazku to też nie jest ono takie, jak w Trójkącie Pascala.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Algorytmy + inżynieria oprogramowania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.15507 sekund, zapytan = 13
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |