Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[Access 2010] Zmiana danych w tabeli i formularz powiązany



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marzatela



Dołączył: 13 Maj 2012
Posty: 409

PostWysłany: Sob Lis 25, 2017 8:21 pm  OP    Temat postu: [Access 2010] Zmiana danych w tabeli i formularz powiązany Odpowiedz z cytatem Pisownia

Mam oparty na kwerendzie formularz pojedynczy z danymi m.in. Wyrób, Ilość. Waga i Nr zamowienia. Przyciskiem w tym formularzu otwieram drugi formularz w trybie acDialog, z argumentem wejściowym będącym składanką z wartości z tych podstawowych pól w danym rekordzie (w tym drugim formularzu poprzez Split wstawiam je do odpowiednich pól). Następnie kodem VBA zmieniam ilość przypisaną do zamówienia, dopisując ją do innego zamówienia. Czyli np. było 10 w zamówieniu nr 100, zabieram 3 i przypisuję je do zamówienia nr 101. Ładnie mi się to wszystko zapisuje w tabeli, formularz drugi jest zamykany i w tym momencie na ekranie pojawia się komunikat, że dane zostały zmienione przez innego użytkownika i 3 możliwości wyboru: zachować zmiany, skopiować je do schowka lub porzucić. Faktycznie, na ekranie formularza pierwszego nadal widnieje 10. Jak pozbyć się tego komunikatu i odświeżyć wartość? Requery, Repaint, SetWarnings nie pomagają.
Stosuję rozwiązanie dość pokraczne - przed otwarciem tego drugiego formularza przechodzę do innego rekordu, a po jego zamknięciu - wracam. Czy jednak nie dałoby się to zrobić prościej?

_________________
marzatela
http://www.szultaset.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
karolinavb
Site Admin


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 7905

PostWysłany: Sob Lis 25, 2017 9:03 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cytat:
przed otwarciem e dość pokraczne tego drugiego formularza przechodzę do innego rekordu
a czy przed otwarciem 2-go formularza sprawdziłaś dirty wołającego?
A nawet jeśli, to kiedy wykonujesz Requery formularza wołającego?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Andrzej_55



Dołączył: 19 Lut 2016
Posty: 26

PostWysłany: Pon Gru 04, 2017 8:45 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Wydaje mi się, że dostrzegam problem polegający na:
- otwarty formularz ma załadowane dane z wybranego wiersza tabeli;
- kod pod przyciskiem niejako "z boku" zaktualizował dane w tym samym wierszu tabeli;

A wtedy te 3 komunikaty są poprawne (bo nastąpiła zmiana danych przez innego użytkownika).
Podejmę się elegancko to rozwiązać, jeżeli otrzymam przykład w bazie.

Andrzej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marzatela



Dołączył: 13 Maj 2012
Posty: 409

PostWysłany: Nie Gru 10, 2017 1:54 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dzięki, ale przy pomocy Karolinavb już sobie poradziłam.
_________________
marzatela
http://www.szultaset.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.22692 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |