Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Poprawne zapytanie nie dziala w mysql_query.



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> PHP
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zdezorientowany
Gość





PostWysłany: Sro Maj 10, 2017 1:15 pm  OP    Temat postu: Poprawne zapytanie nie dziala w mysql_query. Odpowiedz z cytatem Pisownia

Wydaje mi się, ze mam poprawne zapytanie w sql, bo jak na CHAMA wklejam je do phpmyadmina to git, ale dlaczego te same zapytanie nie działa w mysql_query ?????????????????????? skoro dziala w phpmyadminie ????. Oto zapytanie nad, którym męczę się już od rana :(
Kod:
$sql  = 'UPDATE `stow_content` SET `modified` = '.CURRENT_TIMESTAMP.' WHERE `path_file` = "'.$path_and_file.'";';
                echo '<! query '.$sql.' -->';
                mysql_query($sql) or die ('Error updating database: ' . mysql_error());
                echo 'Zaktualizowano '.mysql_affected_rows().' rekord';


Ps. Nie wyświetla w ogóle błędów ale też funkcja mysql_affected_rows() zwraca 0 :(
Powrót do góry
Garf



Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 3607
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Sro Maj 10, 2017 2:05 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

A może aktualizuje wszystkie 0 wierszy?

Jeśli nie wypluwa tekstu Error updating database to tak właśnie może być. Herbatę przed sobą mam z zaparzacza, więc z fusów nie wywróżę więcej ;)

_________________
Internet nadal „nic nie rozumie”, żadnego odkrycia, choćby od niego zależał los świata,
ale nadanego w egzotycznym języku, nie odróżni od nieco mniej ważnej wieści,
że u ciotki w placku z jabłkami zrobił się w piekarniku zakalec.
Stanisław Lem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Marcin_Miga



Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 2575

PostWysłany: Sro Maj 10, 2017 8:01 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

1. Pokaż wygenerowany $sql
2. jakiego typu jest pole `modified` w `stow_content`?
3. Średnik na końcu zapytania jest niepotrzebny - wiem, że w stary mysql_ coś potrafił czasem namieszac...
Właśnie, czemu stare mysql_ ?

W zależności od konfiguracji serwera MySQL przy przekroczeniu MAXINT czasem jest generowany WARNING (czyli nie error), że wartość została przycięta do MAXINT, a czasem error. Tu może być taka sytuacja...

pozdrawiaMM
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Czw Maj 11, 2017 12:58 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Zdezorientowany:
  1. Wlepiasz treść zmiennych PHP w zapytanie - to jest koniec jakiegokolwiek dalszego rozważania tego kodu. Wywal ten kod i napisz go prawidłowo z wykorzystaniem prepared statements. Inaczej w ogóle nie ma o czym mówić - nie ważne jaki będzie wynik i czy będzie ci się wydawało, że działa, ten kod będzie zawsze błędny.
  2. W PHP nie istnieją* funkcje mysql_query, mysql_error i mysql_affected_rows. Prawdopodobnie nic nie otrzymujesz dlatego, że ten kod się wysypuje w wyniku odwołania do nich.
  3. W phpMyAdminie na pewno nie wlepiasz tego kodu, bo phpMyAdmin nie rozumie PHP. Wlepiasz tam zapytanie SQL. Najpierw pokaż, jakie zapytanie wysyłasz - ale to tylko pod warunkiem naprawienia dwóch poprzednich błędów.
  4. Niezależnie od treści zapytania, pokaż jak zdefiniowałeś zmienną CURRENT_TIMESTAMP - bo tutaj też coś bardzo śmierdzi.

____
* Dawno, dawno temu w PHP istniały takie funkcje w ramach dodatku mysql, ale 4 lata temu dodatek ten został usunięty z punktu widzenia pisania nowych aplikacji, 2 lata temu usunięto go nareszcie całkowicie z PHP, a już z dobrą dekadę wadomo, że ten dodatek nie powinien być wykorzystywany.

_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> PHP Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.13007 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |