Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[VB.NET] API GUS do odpytywania po NIP/REGON/KRS



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Biblioteki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
m3a2r1



Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 11

PostWysłany: Sro Kwi 26, 2017 1:24 pm  OP    Temat postu: [VB.NET] API GUS do odpytywania po NIP/REGON/KRS Odpowiedz z cytatem Pisownia

Czy ktoś z szanownych forumowiczów to wdrażał i może się podzielić wiedzą jak to zrobić?
Opis w API jest tak lakoniczny, że nie potrafię tego użyć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
djsowa
Moderator


Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 2256
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro Kwi 26, 2017 3:40 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Korzystasz z WebService, jedna z prostych rzeczy w .NET, szczegółowa dokumentacja:

http://bip.stat.gov.pl/dzialalnosc-statystyki-publicznej/rejestr-regon/interfejsyapi/jak-skorzystac-informacja-dla-podmiotow-komercyjnych/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
m3a2r1



Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 11

PostWysłany: Sro Kwi 26, 2017 4:49 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

djsowa napisał:
jedna z prostych rzeczy

Pociesza mnie to co mówisz. Na VB.NET przesiadłem się 5 dni temu z VBA i dla mnie prostą rzeczą jest jak na razie utworzenie aplikacji na formularzach i pobieranie danych z mysql.

Co do Web service to nawet nie wiem od czego zacząć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
djsowa
Moderator


Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 2256
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw Kwi 27, 2017 9:37 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Jak korzystać z WebService:

https://www.youtube.com/results?search_query=.NET+consume+web+service
https://www.google.pl/search?q=.NET+consume+webservice&oq=.NET+consume+webservice&aqs=chrome..69i57j0l5.6809j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=.NET+consume+web+service
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
m3a2r1



Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 11

PostWysłany: Czw Kwi 27, 2017 10:28 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

W międzyczasie nauczyłem się podłączyć VB.NET pod WebService :)
Teraz rozkminiam "rozkładanie" otrzymanej odpowiedzi, na razie robię to w VBA bo w tym się czuję, potem będę myślał jak to zrobić w VB.NET.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sousuke



Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 607
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw Kwi 27, 2017 12:19 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

A dostajesz odpowiedź jako string jsona? Stwórz sobie klasę, która odpowiada takiemu jsonowi i zdeserializuj ten tekst.
Do deserializacji możesz wykorzystać http://www.newtonsoft.com/json
Klasę na podstawie stringa jsonowego możesz łatwo stworzyć w Visual Studiu, potrzebujesz zainstalowany dodatek http://vswebessentials.com/ i potem z menu możesz stworzyć klasę na podstawie skopiowanego tekstu http://stackoverflow.com/a/34274199/3074022

_________________
Blog na temat programowania w .NET
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
m3a2r1



Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 11

PostWysłany: Czw Kwi 27, 2017 12:41 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dzięki serdeczne ale to co do mnie mówisz jest dla mnie czarną magią, jak już napisałem wcześniej jestem zaledwie tygodniowym użytkownikiem VS więc zupełnie raczkuję :)
Ale zapoznam się z linkami i na pewno coś wykminię, w VBA już wynik zapytania porozkładałem na drobne, teraz próbuję uruchomić same zapytanie z poziomu VBA.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sousuke



Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 607
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw Kwi 27, 2017 2:24 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Możesz podesłać przykładowy wynik zwrócony?
_________________
Blog na temat programowania w .NET
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
m3a2r1



Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 11

PostWysłany: Czw Kwi 27, 2017 5:27 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Odpowiedź na zapytanie dostaje w takiej postaci
Kod:


<root>
  <dane>
    <Regon>00133773000000</Regon>
    <RegonLink>&lt;a href='javascript:danePobierzPelnyRaport("00133773000000","DaneRaportPrawnaPubl", 0);'&gt;001337730&lt;/a&gt;</RegonLink>
    <Nazwa>GRUPA ONET.PL SPÓŁKA AKCYJNA</Nazwa>
    <Wojewodztwo>MAŁOPOLSKIE</Wojewodztwo>
    <Powiat>m. Kraków</Powiat>
    <Gmina>Kraków-Śródmieście</Gmina>
    <Miejscowosc>Kraków</Miejscowosc>
    <KodPocztowy>31-462</KodPocztowy>
    <Ulica>ul. Test-Krucza</Ulica>
    <Typ>P</Typ>
    <SilosID>6</SilosID>
  </dane>
</root>

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Biblioteki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.15741 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |