Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

ATMEGA88PA-PU DIP28W - czy 8KB Flash to dobry wybór?



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Elektronika, programowanie niskopoziomowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szpak



Dołączył: 22 Mar 2017
Posty: 49
Skąd: Polska /ale już spakowany do Niemców

PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 7:07 am  OP    Temat postu: ATMEGA88PA-PU DIP28W - czy 8KB Flash to dobry wybór? Odpowiedz z cytatem Pisownia

Zastanawiam się nad tym ile można zmieścić kodu w procesorze o takich parametrach jak ATMEGA88PA-PU DIP28W. W specyfikacji piszą 8KB flash, 512B eeprom i 1KB RAM.

8KB (1024B x 8) = 8192B * 8 = 65536 bitów
Czy to nie za mało dla programu sterującego np. pozycjonerem który miał by mieć w pamięci około 100 pozycji (100 * nazwa satelity + 100 * dane o pozycji)?

Czy jest jakiś prosty spoósb na to by można było sprawdzić ile KB ma źródło?


Ostatnio zmieniony przez szpak dnia Pią Mar 31, 2017 12:23 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 7:17 am      Temat postu: Re: ATMEGA88PA-PU DIP28W - czy 8kB Flash to dobry wybór? Odpowiedz z cytatem Pisownia

Flash.

szpak napisał:
Zastanawiam się nad tym ile można zmieścić kodu w procesorze o takich parametrach jak ATMEGA88PA-PU DIP28W. W specyfikacji piszą 8KB flasch, 512B eeprom i 1KB RAM.
Maksymalnie 4096 instrukcji. W praktyce 2035-4070, bo pierwsze 52 bajty zajmuje tablica przerwań (rozdział 16.1 specyfikacji), a niektóre instrukcje zajmują po 4 bajty. Liczba ta będzie jeszcze mniejsza, jeśli w pamięci programu będą trzymane dane.

szpak napisał:
Czy to nie za mało dla programu sterującego np. pozycjonerem który miał by mieć w pamięci około 100 pozycji (100 * nazwa satelity + 100 * dane o pozycji)?
Tego nie da się z góry powiedzieć - tym bardziej, że nie wiadomo, co program robi. Napisz i sprawdź.

szpak napisał:
Czy jest jakiś prosty spoósb na to by można było sprawdzić ile KB ma źródło?
Tak: zobaczyć, jaki ma rozmiar w menedżerze plików. Niewiele to da, bo procesor nie wykonuje kodu źródłowego, tylko skompilowany program. Natomiast rozmiar skompilowanego programu sprawdzasz w ten sam sposób.
_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Elektronika, programowanie niskopoziomowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.18118 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |