Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Jak si? przekona? do Windows 10?

Idź do strony 1, 2  Następny

 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Inne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szpak



Dołączył: 22 Mar 2017
Posty: 49
Skąd: Polska /ale ju? spakowany do Niemców

PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 5:35 am  OP    Temat postu: Jak si? przekona? do Windows 10? Odpowiedz z cytatem Pisownia

Zacisn?? z?by i udawa? ?e jest cacy czy s? ju? jakie? sposoby?
W jednym starszym laptopie mam C2D 2.80GHz, 8GB DDR3 i nowy SSD.
Jest te? licencja W7 x64 PRO i zosta?a zaaaktywowana do W10 x64 PRO wi?c bez problemu przesiadam si? w ka?dej chwili. W10 przypad? mi do gustu ze wzgl?du na podgl?d sklepu Windows, na menu pe?noekranowe (bo mam sporo spoftu i jako? ?adniej umiem w W10 to pouk?ada?) i ogólnie mówi?c jest chyba troch? szybszy od W7. Nie potrafi? si? jedna przekona? ze wzgl?du na kilka bajerów dodanych do W10.
Przede wszystkim martwi mnie mo?liwo?? zczytywania klikni?? z klawiatury i wysy?anie do MS. Niby mo?na to wy??czy? ale czy naprawd? tak jest?
Kolejna sprawa to brak mo?liwo?ci wy??czenia Defendera i programu który szuka zagro?e? i malvare na dysku. Non stop skanuje, skanuje i ko?ca nie ma.
Po drodze znajdzie si? jeszcze kilka bzdetów które wypada?o by wy??czy?.
Ogólnie mówi?c system jest fajny - fajnie si? na nim pracuje i wypada?o by ju? przesi??? si? z W7 na co? nowszego bo i tak za 2,3,4lata wszyscy b?d? siedzie? na W10 a cz?owiek b?dzie nie w temacie.
Wymy?lono ju? jakie? softy do wy??czania zb?dnych bubli w W10? Nie chodzi o soft od Microsoftu bo ten najprawdopodobniej tylko poka?e ?e co? zrobi? a i tak tego nie zrobi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szpak



Dołączył: 22 Mar 2017
Posty: 49
Skąd: Polska /ale ju? spakowany do Niemców

PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 12:28 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Normalnie zaraz go rozwal?. Nie da si? tego u?ywa?, naprawd?. Windows Defender 50-60% czasu CPU, AntiMalvare reszt?. Do tego AgentInstalacjiAPP i koniec. System stoi i mieli, mieli i mieli i ko?ca nie ma.
Kto to wymy?li? to ja nie wiem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Luke



Dołączył: 17 Cze 2007
Posty: 1893
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 1:32 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Install Gentoo albo innego Linuksa na pocz?tek.
Dobierzesz sobie takie ?rodowisko graficzne, jakie Ci b?dzie pasowa?.

_________________
Moje aplikacje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
szpak



Dołączył: 22 Mar 2017
Posty: 49
Skąd: Polska /ale ju? spakowany do Niemców

PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 1:49 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

No niby jakie? rozwi?zanie jest lecz pozostaje jeden problem. Zaczynam nauk? z programowaniem i raczej wszystko co b?d? robi? b?dzie pod Windows.
Jako? sobie poradzi?em z Defenderem. Wystarczy?a Panda w chmurze i wszystko co od Microsoftu wy??czy?o si? z automatu. Dodatkowo Windows Firewall Control do kontroli I/O i ju? jest ca?kiem ok.
teraz pozosta? problem automatycznego pobierania i instalowania ?mieci ze sklepu Windows.
Jeszcze tego nie ogarn??em i co odinstaluj? to zaraz pojawia si? ponownie.
Naprawd?, jest bardzo ci??ko przekona? si? do systemu który sam si? rz?dzi. Microsoft podaje w komunikacie na ekranie: APLIKACJE WYBRANE DLA CIEBIE i patrz, nie ma opcji anuluj, nie instaluj. Samo si? pobiera i koniec.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sousuke



Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 608
Skąd: Wroc?aw

PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 2:38 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nigdy mi si? samo nic nie pobra?o i nie zainstalowa?o w W10.
_________________
Blog na temat programowania w .NET
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
mrowek



Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 331
Skąd: pniewy wlkp

PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 6:32 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

jako iz startujesz z .net to moze sie przesiadz na .net core ?

linux friendly.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skąd: Toru?

PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 9:41 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

szpak napisał:
Zaczynam nauk? z programowaniem i raczej wszystko co b?d? robi? b?dzie pod Windows
szpak napisał:
teraz pozosta? problem automatycznego pobierania i instalowania ?mieci ze sklepu Windows.
szpak napisał:
ci??ko przekona? si? do systemu który sam si? rz?dzi

Je?li b?dziesz programowa? pod Windows 10 w technologii .NET, to:
1. Mo?esz w ustawieniach w??czy? opcje "dla deweloperów"
2. Pobieranie automatyczne zlikwidowa?o problemy z brakiem ró?nych wersji bibliotek .NET, wg mnie ?wietna sprawa, bo w poprzednich wersjach Windows by? koszmar ze zgodno?ci? ró?nych wersji. Teraz Windows 10 jest w?a?ciwie zawsze zwarty i gotowy by programu pisane w .NET po prostu dzia?a?y, a rzeczywi?cie zb?dne bajery. mo?na wy??czy?.

System jest nowy i ma/mia? ró?ne choroby wieku dzieci?cego, jak na przyk?ad k?opoty z obs?ug? drukarek, ale widz?, ?e si? to pozytywnie zmienia.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
szpak



Dołączył: 22 Mar 2017
Posty: 49
Skąd: Polska /ale ju? spakowany do Niemców

PostWysłany: Pon Kwi 03, 2017 5:23 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Jeszcze rok. My?l? ?e w po?owie przysz?ego roku system b?dzie ju? ok. Tymczasem wróci?em do W7 bo niestety W10 nie dam rady u?ywa?. Jeszcze du?o Microsoftowi zosta?o by zrobi? z tego W7.
Niby jest ju? ok ale jeszcze to nie to.

W sobot? nau?era?em si? z instalacj? aktualizacji. KB4015438 (1.1GB) nie chcia?a si? zainstalowa?. WU stan??o na 50% i koniec a pobranie poprawki i próba instalacji offline niczym si? sko?czy?a bo rozwali?a system.
Cofanie zmian, cofanie zmian, system Windows nie mo?e si? uruchomi?, trwa wycofywanie zmian i tak ca?y dzie?.

Kolejna rzecz która okaza?a si? ?mieszna jak nie wiem co to taka ?e najnowszy Media Creation Tool pobra? kompilacj? z maja 2016 i dopiero wtedy instalowa? ju? na uruchomionym systemie wszystkie nowsze aktualizacje tak jak by w 21 wieku Microsoft mia? problem ze zintegrowaniem tego wszystkiego tak by MCT pobiera? od razu najnowsz? wersj? systemu. Dla mnie to przedszkole niestety.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hurgadion



Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 853
Skąd: Web :)

PostWysłany: Pon Kwi 03, 2017 6:54 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

ja zawsze jestem system dwa do ty?u... jest o tyle dobre, ?e wi?kszo?? aplikacji, wirusów, trojanów, spamu, itd. jest kierowanych w?a?nie pod najnowszy SO, szczególnie przy Microsofcie... zauwa?y?em, ?e wtedy system chodzi stabilniej... ja d?ugo np. pracowa?em na XP... no, ale przed atakami ci??ko si? uchroni?, mo?na tylko próbowa? si? zabezpiecza?... ja mam zasad? tak?, je?eli chcesz si? uchroni? przed atakiem, to trzymaj dane na kompie lub no?niku odci?tym od sieci, idealne zabezpieczenie... uwa?am, ?e powinno si? na to zwraca? coraz wi?ksz? uwag?... i nie trzyma? wszystkich danych na serwerach podpi?tych do sieci...
_________________
miasto nauki praktycznej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
szpak



Dołączył: 22 Mar 2017
Posty: 49
Skąd: Polska /ale ju? spakowany do Niemców

PostWysłany: Pon Kwi 03, 2017 8:36 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nigdy nie trzymam prywatnych danych na kompie wpi?tym do sieci. Do takich rzeczy mam osobnego laptopa a w tym sprz?cie który jest podpi?ty do internetu to i tak wewn?trz s? dwa dyski - jeden np. SSD na system i programy a drugi na dane ale takie które mog? sobie kra?? ile wlezie bo co tam komu po moich fotkach z wakacji? Co do samego systemu to fakt, ja te? siedzia?em wiele,wiele lat na XP. Niestety ale sko?czy?o si? jakie? 3,4 lata temu w chwili w której pod nowsze laptopy nie by?o szans wygrzeba? sterowników. Na dodatek po czasie dosz?y jeszcze ASCII, UEFI, GPT, brak dzia?ania nowszych wersji softu pod XP wi?c si? przesiad?em na W7 i tak zosta?o. Z tym W10 to tak kombinuj? od czasu Technical Preview i zawsze znajdzie si? co? co mi nie pasuje. Najcz??ciej jest tak ?e system po prostu si? krzaczy po czasie. Jak jest czysty to dzia?a w miar? ok ale jak ju? go zapakuj? wszystkim co u?ywam to zaczynaj? si? cuda.
Widzisz, poprawki nie uda?o si? zainstalowa? i nawet jakichkolwiek b??dów na ekranie nie wy?wietli?o by sprawdzi? dlaczego tak si? dzieje i jako? zaradzi?.
Kolejna sprawa to producenci sprz?tu. Je?li ju? wszyscy zgodnie hurtem zdecydowali ?e b?dzie mo?liwo?? aktualizacji starszych sprz?tów z W7/W8 do W10 to kurd?, czemu oni ?pi??
Chodzi o sterowniki. Niby stery z W7/W10 maj? dzia?a? w W10 ale u mnie np. na Hp 6450b tak nie jest.
Sterowniki grafiki: komunikat = ten sterownik nie jest dla tej wersji systemu Windows.
To samo z HP Mobile Data Protection Sensor i wieloma innymi.
Trzeba si? troch? nam?czy? by skompletowa? wszystko na cacy.
Kolejna rzecz - brak mo?liwo?ci zalogowania do konta gdy nie ma internetu.
Rozumiem ?e mo?emy mie? dwa konta - jedno do u?ytku lokalnego offline i drugie po??czone z kontem microsoftu ale jak ma si? czu? kto? kto ma jedno konto, zintegrowane z Outlookiem itp. i potrzebuje w terenie dosta? si? cho? by do korespondencji a nie ma modemu przy sobie?
To ma by? us?uga biznesowa?????
Komunikat na ekranie = nie mo?na zalogowa? si? do konta poniewa? komputer jest offline.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Inne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.22918 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |