Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Jak się przekonać do Windows 10?

Idź do strony 1, 2  Następny

 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Inne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szpak



Dołączył: 22 Mar 2017
Posty: 49
Skąd: Polska /ale już spakowany do Niemców

PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 5:35 am  OP    Temat postu: Jak się przekonać do Windows 10? Odpowiedz z cytatem Pisownia

Zacisnąć zęby i udawać że jest cacy czy są już jakieś sposoby?
W jednym starszym laptopie mam C2D 2.80GHz, 8GB DDR3 i nowy SSD.
Jest też licencja W7 x64 PRO i została zaaaktywowana do W10 x64 PRO więc bez problemu przesiadam się w każdej chwili. W10 przypadł mi do gustu ze względu na podgląd sklepu Windows, na menu pełnoekranowe (bo mam sporo spoftu i jakoś ładniej umiem w W10 to poukładać) i ogólnie mówiąc jest chyba trochę szybszy od W7. Nie potrafię się jedna przekonać ze względu na kilka bajerów dodanych do W10.
Przede wszystkim martwi mnie możliwość zczytywania kliknięć z klawiatury i wysyłanie do MS. Niby można to wyłączyć ale czy naprawdę tak jest?
Kolejna sprawa to brak możliwości wyłączenia Defendera i programu który szuka zagrożeń i malvare na dysku. Non stop skanuje, skanuje i końca nie ma.
Po drodze znajdzie się jeszcze kilka bzdetów które wypadało by wyłączyć.
Ogólnie mówiąc system jest fajny - fajnie się na nim pracuje i wypadało by już przesiąść się z W7 na coś nowszego bo i tak za 2,3,4lata wszyscy będą siedzieć na W10 a człowiek będzie nie w temacie.
Wymyślono już jakieś softy do wyłączania zbędnych bubli w W10? Nie chodzi o soft od Microsoftu bo ten najprawdopodobniej tylko pokaże że coś zrobił a i tak tego nie zrobi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szpak



Dołączył: 22 Mar 2017
Posty: 49
Skąd: Polska /ale już spakowany do Niemców

PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 12:28 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Normalnie zaraz go rozwalę. Nie da się tego używać, naprawdę. Windows Defender 50-60% czasu CPU, AntiMalvare resztę. Do tego AgentInstalacjiAPP i koniec. System stoi i mieli, mieli i mieli i końca nie ma.
Kto to wymyślił to ja nie wiem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Luke



Dołączył: 17 Cze 2007
Posty: 1893
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 1:32 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Install Gentoo albo innego Linuksa na początek.
Dobierzesz sobie takie środowisko graficzne, jakie Ci będzie pasować.

_________________
Moje projekty | Endless Horse Run game
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
szpak



Dołączył: 22 Mar 2017
Posty: 49
Skąd: Polska /ale już spakowany do Niemców

PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 1:49 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

No niby jakieś rozwiązanie jest lecz pozostaje jeden problem. Zaczynam naukę z programowaniem i raczej wszystko co będę robił będzie pod Windows.
Jakoś sobie poradziłem z Defenderem. Wystarczyła Panda w chmurze i wszystko co od Microsoftu wyłączyło się z automatu. Dodatkowo Windows Firewall Control do kontroli I/O i już jest całkiem ok.
teraz pozostał problem automatycznego pobierania i instalowania śmieci ze sklepu Windows.
Jeszcze tego nie ogarnąłem i co odinstaluję to zaraz pojawia się ponownie.
Naprawdę, jest bardzo ciężko przekonać się do systemu który sam się rządzi. Microsoft podaje w komunikacie na ekranie: APLIKACJE WYBRANE DLA CIEBIE i patrz, nie ma opcji anuluj, nie instaluj. Samo się pobiera i koniec.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sousuke



Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 607
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 2:38 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nigdy mi się samo nic nie pobrało i nie zainstalowało w W10.
_________________
Blog na temat programowania w .NET
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
mrowek



Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 330
Skąd: pniewy wlkp

PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 6:32 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

jako iz startujesz z .net to moze sie przesiadz na .net core ?

linux friendly.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8298
Skąd: Toruń

PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 9:41 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

szpak napisał:
Zaczynam naukę z programowaniem i raczej wszystko co będę robił będzie pod Windows
szpak napisał:
teraz pozostał problem automatycznego pobierania i instalowania śmieci ze sklepu Windows.
szpak napisał:
ciężko przekonać się do systemu który sam się rządzi

Jeśli będziesz programował pod Windows 10 w technologii .NET, to:
1. Możesz w ustawieniach włączyć opcje "dla deweloperów"
2. Pobieranie automatyczne zlikwidowało problemy z brakiem różnych wersji bibliotek .NET, wg mnie świetna sprawa, bo w poprzednich wersjach Windows był koszmar ze zgodnością różnych wersji. Teraz Windows 10 jest właściwie zawsze zwarty i gotowy by programu pisane w .NET po prostu działały, a rzeczywiście zbędne bajery. można wyłączyć.

System jest nowy i ma/miał różne choroby wieku dziecięcego, jak na przykład kłopoty z obsługą drukarek, ale widzę, że się to pozytywnie zmienia.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
szpak



Dołączył: 22 Mar 2017
Posty: 49
Skąd: Polska /ale już spakowany do Niemców

PostWysłany: Pon Kwi 03, 2017 5:23 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Jeszcze rok. Myślę że w połowie przyszłego roku system będzie już ok. Tymczasem wróciłem do W7 bo niestety W10 nie dam rady używać. Jeszcze dużo Microsoftowi zostało by zrobić z tego W7.
Niby jest już ok ale jeszcze to nie to.

W sobotę naużerałem się z instalacją aktualizacji. KB4015438 (1.1GB) nie chciała się zainstalować. WU stanęło na 50% i koniec a pobranie poprawki i próba instalacji offline niczym się skończyła bo rozwaliła system.
Cofanie zmian, cofanie zmian, system Windows nie może się uruchomić, trwa wycofywanie zmian i tak cały dzień.

Kolejna rzecz która okazała się śmieszna jak nie wiem co to taka że najnowszy Media Creation Tool pobrał kompilację z maja 2016 i dopiero wtedy instalował już na uruchomionym systemie wszystkie nowsze aktualizacje tak jak by w 21 wieku Microsoft miał problem ze zintegrowaniem tego wszystkiego tak by MCT pobierał od razu najnowszą wersję systemu. Dla mnie to przedszkole niestety.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hurgadion



Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 853
Skąd: Web :)

PostWysłany: Pon Kwi 03, 2017 6:54 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

ja zawsze jestem system dwa do tyłu... jest o tyle dobre, że większość aplikacji, wirusów, trojanów, spamu, itd. jest kierowanych właśnie pod najnowszy SO, szczególnie przy Microsofcie... zauważyłem, że wtedy system chodzi stabilniej... ja długo np. pracowałem na XP... no, ale przed atakami ciężko się uchronić, można tylko próbować się zabezpieczać... ja mam zasadę taką, jeżeli chcesz się uchronić przed atakiem, to trzymaj dane na kompie lub nośniku odciętym od sieci, idealne zabezpieczenie... uważam, że powinno się na to zwracać coraz większą uwagę... i nie trzymać wszystkich danych na serwerach podpiętych do sieci...
_________________
miasto nauki praktycznej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
szpak



Dołączył: 22 Mar 2017
Posty: 49
Skąd: Polska /ale już spakowany do Niemców

PostWysłany: Pon Kwi 03, 2017 8:36 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nigdy nie trzymam prywatnych danych na kompie wpiętym do sieci. Do takich rzeczy mam osobnego laptopa a w tym sprzęcie który jest podpięty do internetu to i tak wewnątrz są dwa dyski - jeden np. SSD na system i programy a drugi na dane ale takie które mogą sobie kraść ile wlezie bo co tam komu po moich fotkach z wakacji? Co do samego systemu to fakt, ja też siedziałem wiele,wiele lat na XP. Niestety ale skończyło się jakieś 3,4 lata temu w chwili w której pod nowsze laptopy nie było szans wygrzebać sterowników. Na dodatek po czasie doszły jeszcze ASCII, UEFI, GPT, brak działania nowszych wersji softu pod XP więc się przesiadłem na W7 i tak zostało. Z tym W10 to tak kombinuję od czasu Technical Preview i zawsze znajdzie się coś co mi nie pasuje. Najczęściej jest tak że system po prostu się krzaczy po czasie. Jak jest czysty to działa w miarę ok ale jak już go zapakuję wszystkim co używam to zaczynają się cuda.
Widzisz, poprawki nie udało się zainstalować i nawet jakichkolwiek błędów na ekranie nie wyświetliło by sprawdzić dlaczego tak się dzieje i jakoś zaradzić.
Kolejna sprawa to producenci sprzętu. Jeśli już wszyscy zgodnie hurtem zdecydowali że będzie możliwość aktualizacji starszych sprzętów z W7/W8 do W10 to kurdę, czemu oni śpią?
Chodzi o sterowniki. Niby stery z W7/W10 mają działać w W10 ale u mnie np. na Hp 6450b tak nie jest.
Sterowniki grafiki: komunikat = ten sterownik nie jest dla tej wersji systemu Windows.
To samo z HP Mobile Data Protection Sensor i wieloma innymi.
Trzeba się trochę namęczyć by skompletować wszystko na cacy.
Kolejna rzecz - brak możliwości zalogowania do konta gdy nie ma internetu.
Rozumiem że możemy mieć dwa konta - jedno do użytku lokalnego offline i drugie połączone z kontem microsoftu ale jak ma się czuć ktoś kto ma jedno konto, zintegrowane z Outlookiem itp. i potrzebuje w terenie dostać się choć by do korespondencji a nie ma modemu przy sobie?
To ma być usługa biznesowa?????
Komunikat na ekranie = nie można zalogować się do konta ponieważ komputer jest offline.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Inne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.15988 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |