Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Jestem pocz?tkuj?cy i ju? si? zgubi?em

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Inne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hurgadion



Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 853
Skąd: Web :)

PostWysłany: Czw Mar 23, 2017 7:28 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Hej,
ten kurs, o którym piszesz, to kurs w wersji standardowej dydaktyki... niezbyt nowoczesnej, jak s?dz?... na platformach o których mówi? masz wiedz? i dydaktyk?, nie do?? ?e praktyczn? to od Fachowców z I pó?ki...

Nie jestem przeciwnikiem C/C++, ale to s? j?zyki troch? ju? przestarza?e, na pewno b?d? funkcjonowa? w ró?nym kontek?cie jeszcze przez wiele lat, natomiast b?d?, jak s?dze, wypierane przez nowsze rozwi?zania i technologie, ale nie mam poj?cia w którym kierunku to ewoluuje...

co do oprogramowania komputerka pok?adowego, to nie jestem w sumie w temacie... ale by? mo?e wystarczy zastosowa? zwyk?y system regu?owy (bez wnikania w bardziej zaawansowane, inteligentne systemy decyzyjne)... w du?ym skrócie: ?ci?gamy z czujnika dane, tak jak piszesz, przerabiamy na sygna? cyfrowy, a potem w zale?no?ci od warto?ci wykonujemy pewne dzia?ania... czyli stosujemy zwyk?? instrukcj? warunkow?... to znaczy odpowiedni? ilo?? tych instrukcji:
Kod:

IF cyfrowa warto?? sygna?u jest w pewnym zakresie THEN ...



Trendy w IT (mo?e co? pomin??em): Java, Python, plus technologie zwi?zane z zagadnieniami Big Data... zreszt? looknij tutaj... SQL i Javascript pomin??em, poniewa? bardziej uwa?am je za ukierunkowane ?rodowiska programistyczne ni? za pe?noprawne j?zyki programowania (je?eli co? bredz?, to ?mia?o mo?e mnie kto? wyprostowa?)...

_________________
miasto nauki praktycznej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Czw Mar 23, 2017 6:29 pm      Temat postu: Re: Jestem pocz?tkuj?cy i ju? si? zgubi?em Odpowiedz z cytatem Pisownia

Oprócz tego, co powiedziane wy?ej przez poprzedników, kilka uwag ni?ej. Zwró? uwag? na to, co napisa? Lethern o nauce j?zyka programowania. To jest zaledwie sposób komunikacji z komputerem. Rzecz nieodzowna, ale sama mo?liwo?? rozmowy nie oznacza jeszcze, ?e b?dziesz w stanie cokolwiek sensownego do niego powiedzie? ;).

szpak napisał:
Na chwil? obecn? siedz? nad C,C# i C++
Czemu akurat ten zestaw? Pytam dlatego, ?e wskaza?e? trzy j?zyki, które s? zupe?nie odmiennymi narz?dziami, a wiem, ?e niektórzy pocz?tkuj?cy - patrz?c tylko na nazw? - nie zauwa?aj? tego.

szpak napisał:
Bawi?c si? krótkio w temacie zauwa?y?em ?e w ?wiecie prawdziwego programisty nie mam szans na dobr? prac? bez znajomo?ci: JAVA, Visaul Basic, Visual NET, HTML, PHP, CSS i wielu, wielu innych.
Ludzi, którzy znaj? to wszystko, jest tyle, co nic. I bynajmniej nie maj? oni du?o wi?kszych szans na znalezienie zatrudnienia. Wymieni?e? wiele niezwi?zanych ze sob? technologii, których absolutnie nie musisz zna? razem. Je?eli masz zamiar by? programist? Javy, to nikt od ciebie nie oczekuje znajomo?ci PHP. Je?eli masz zamiar zajmowa? si? VB.NET*, to kto b?dzie pyta? o Jav? albo HTML+CSS?

Przy okazji: HTML i CSS to nie s? j?zyki programowania. Co? takiego, jak "Visual NET", w ogóle nie istnieje.

hurgadion napisał:
z tym Pythonem w Szko?ach to ciekawa sprawa, i chyba ruch w dobrym kierunku...
Dobrym ruchem by?oby wyrzucenie z obecnego programu nauczania programowania, podobnie jak 4/5 innych rzeczy. Mo?naby to zast?ip? czym? po?ytecznym i nieszkodliwym.

szpak napisał:
A to co?:
http://cpp0x.pl/kursy/
Wydaje si? by? naprawd? opisane jak trzeba.
arturoo3 poda? sensowne ?ród?a. Co prawda s? ju? mocno stare, ale przynajmniej pisane przez osoby, które co? wiedz?. Ten kurs, który zalinkowa?e? wy?ej, nie pokrywa nawet podstaw i to wersji j?zyka sprzed 20 lat. I takich "kursów" znajdziesz w sieci setki: napisane przez studentów, którym nauczyciel - sam pami?taj?cy czasy dinozaurów - pokaza? na zaj?ciach jakie? pop?uczyny, zrozumieli po?ow? z tego, a s?omianego zapa?u starczy?o im na pobie?ne napisanie 2-3 pierwszych godzin zaj??. Omijaj je z daleka.

szpak napisał:
Wracaj?c do tematu budowy uk?adów to chcia? bym zacz?? od prostego komputera podk?adowego w samochodzie.
Co prawda w innym w?tku napisa?em, ?e warto zepsu? sobie kilka kontrolerów, ale i tak dam ostrze?enie: najpierw opanuj podstawy cz??? analogowej elektroniki, je?li chcesz cokolwiek pod??cza? do instalacji w samochodzie. Wszystkie elementy uk?adu musisz odpowiednio zabezpieczy?, bo zak?ócenia mog? by? potworne.

szpak napisał:
Wybaczcie mi za s?owa prawdy, lecz to co znalaz?em tu:
http://www.coderscity.pl/forum33.html
cz?sto wprawia mnie w zak?opotanie i przede wszystkim dziwny u?mieszek!
Dlaczego te wszystkie prace nie s? sko?czone i s? na tak niskim poziomie?
Czy?by (przy?li/niedoszli) programi?ci dali na luz?
Jest bardzo, bardzo ma?o konkretnych programów. Wi?kszo?? z nich ma b??dy, nie dzia?a, krzaczy si?, nie dopracowane, niesko?cozne. Co si? z lud?mi dzieje?
To jest dzia?, w którym mo?na pokaza? swoj? twórczo??. Jako moderatorzy nie oceniamy ich jako?ci - to jest sprawa autora, jak chce si? zaprezentowa?. Tak si? sk?ada, ?e najaktywniejsi s? pocz?tkuj?cy, bo to oni najbardziej ciesz? si? ze swoich prac, cho?by by?y bezwarto?ciowe. Tym samym poziom prac jest adekwatny do tego, co mog? zaprezentowa? autorzy. Je?eli kto? ma sensowne do?wiadczenie, to zwykle bierze udzia? w wi?kszym projekcie. Je?eli szukasz kodów, obejrzyj sobie np. co jest na GitHubie. To powinno podpowiedzie? ci równie?, ?e wi?kszych projektów nie tworzy jedna osoba.

szpak napisał:
Niestety, musz? nadgoni? elekktornik? bo sporo si? zmieni?o.
To ma?a podpowied?: zmieni?y si? te? dost?pne rozwi?zania. Dzisiaj komputer o mocy obliczeniowej przekraczaj?cej to, co mia?e? na biurku 10 lat temu, ma rozmiar karty kredytowej i kosztuje 100-150z? (patrz: Raspberry PI**). Mo?e wcale nie chcesz i?? w ATmegi. Inna sprawa, ?e - po raz kolejny - musia?by? pod Windowsem sobie samodzielnie zbudowa? odpowiednie ?rodowisko do pracy, je?li chcesz programowa? na swoim komputerze z Windowsem.

hurgadion napisał:
Nie jestem przeciwnikiem C/C++,
C czy C++? Bo to dwa ró?ne j?zyki...

hurgadion napisał:
(...) ale to s? j?zyki troch? ju? przestarza?e,
W jakim sensie przestarza?e? Bo o ile C++ ma swoje problemy (nie bez powodu odwróci?em si? od niego), to C ma si? ?wietnie w dziedzinach, do których zosta? stworzony. Nawet nie wida? na horyzoncie potencjalnego konkurenta.

hurgadion napisał:
SQL i Javascript pomin??em, poniewa? bardziej uwa?am je za ukierunkowane ?rodowiska programistyczne ni? za pe?noprawne j?zyki programowania (je?eli co? bredz?, to ?mia?o mo?e mnie kto? wyprostowa?)...
SQL nie jest w ogóle j?zykiem programowania. JavaScript*** jest jak najbardziej j?zykiem skryptowym ogólnego przeznaczenia, z powodzeniem jako taki stosowanym.
____
* Z tym, ?e poleca?bym raczej C#, je?li masz zamiar i?? w .NET - Visual Basic to taki na si?? poci?gni?ty produkt, nadal utrzymywany tylko po to, ?eby programi?ci starego VB (w wersji <=6) nie zacz?li szuka? innych j?zyków i tym samym zmniejszy? "ryzyko" powstawania oprogramowania na systemy inne ni? Windows.
** Tylko patrz na wersj? A lub B <= 2. Wersja B3 oraz wersje Zero s? absurdalnie drogie, bo producent ogranicza poda?, nie da si? ich ?atwo dosta? i po?rednicy pompuj? ceny.
*** A w zasadzie ECMAScript, bo JS to konkretna implementacja ES.

_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szpak



Dołączył: 22 Mar 2017
Posty: 49
Skąd: Polska /ale ju? spakowany do Niemców

PostWysłany: Sro Mar 29, 2017 6:21 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie by?o mnie chwilk? bo my?la?em nad samym sob? i przyznam si? szczerze ?e nic nie wymy?li?em.
Przegl?da?em rynki pracy w Polsce i na zachodzie. Przemy?la?em wiele kwestii. Jedno ju? wiem.
Naj naj prawdopodobniej zaczn? od pisania programów. Nie ogarn? wszystkiego czego wymagaj? na rynku pracy. Praktycznie ka?de og?oszenie zawiera informacje ?e, szukamy programisty a w daleszej cz??ci spis j?zyków które programista na dane stanowisko musi zna?. Na zachodzie jeszcze nie jest tak ?le bo jak szukaj? kogo? do j?zyka C to tylko do C, jak szukaj? kogo? do JAVY to tylko do JAVY a u nas jak szukaj? do Alf? i Omeg? w jednym. Nie da si? ogarn?? tego wszystkiego w krótkim czasie (rok, dwa) a z czego? ?y? trzeba.

Drog? jednak wybra?em. Chcia? bym w przysz?o?ci napisa? kilka aplikacji i w nich zosta?.
Oczywi?cie wszystko legalnie. Mam firm? zarejestrowan? (ale zawieszon?) za granic?. Mog? legalnie handlowa? w internecie. Nie chc? walczy? o sto?ek u kogo?, zbuduj? sobie swój. To najrozs?dniejsza obecnie opcja bo i tak w przysz?o?ci dojdzie do tego ?e b?d? pisa? programy. Nic nie stoi na przeszkodzie by pisa? dla siebie i to pó?niej sprzeda?. Droga d?uga i pod górk? ale jak ju? wjad? na górk? to pó?niej b?dzie z górki.
Dzi?ki temu w?a?nie mog? si? ograniczy? do jednego j?zyka i wi?cej nie gubi?.
-----------------

Najwi?kszym jednak problemem dzisiaj jest poznanie tego ?wiata czyli licencji.
Nie za bardzo wiem jak to si? odbywa ale to ju? temat na inny "temat".

Obecnie stoj? w miejscu w którym wybieram j?zyk dla samego siebie. Chcia? bym w przysz?o?ci stworzy? kilka aplikacji które dzia?a?y by na urz?dzeniach mobilnych (Android) oraz pod Windowsem na laptopach.
Od tego zaczynam.

Powiedzcie mi jedno... ale to czysty przyk?ad.
W czym napisali co? takiego jak np. Auto Mapa?
Pytam bo w AutoMapie jest wszystko to czego b?d? pó?niej szuka?.
Aplikacja dzia?a na Windows i dzia?a na Androidzie.
Dzia?a na wielu rozdzielczo?ciach. Potrafi zczytywa? pozycj? z GPS, potrafi odbiera? dane przez GPRS/EDGE.
Ma te? mozliwo?? tworzenia w?asnych punktów i notatek.

Mozna to wszystko napisa? tylko i wy??cznie w C czy C++?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sousuke



Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 608
Skąd: Wroc?aw

PostWysłany: Sro Mar 29, 2017 9:33 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ty to serio masochista jeste?. Mo?na ale po co. W C# mo?esz napisa? aplikacje na Windowsa, Linuxa, Maca (Linux i Mac - .NET Core, nowa technologia, ale jest), Android, iOS, WindowsPhone, WindowsMobile, aplikacje mobilne, aplikacje IoT, a nawet na telewizory (smartTV) i inne, du?o ?atwiej i przyjemniej ni? w C czy C++.
_________________
Blog na temat programowania w .NET
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
szpak



Dołączył: 22 Mar 2017
Posty: 49
Skąd: Polska /ale ju? spakowany do Niemców

PostWysłany: Sro Mar 29, 2017 10:03 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

To by? tylko przyk?ad bo w?a?nie zastanawiam si? nad C# ze wzgl?du na to ?e go polubi?em.
Dobra. Bior? si? za pisanie jakiej? pierdo?y - w ko?cu ju? czas.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szpak



Dołączył: 22 Mar 2017
Posty: 49
Skąd: Polska /ale ju? spakowany do Niemców

PostWysłany: Sro Mar 29, 2017 12:32 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

... ale po drodze wpad?em i na to:

http://www.coderscity.pl/stare/teoria/

Niby by?o by wszystko to czego szukam.
Visual Basic umo?liwia tworzenie zarówno bardzo prostych aplikacji jak i bardzo rozwini?tych programów. Pozwla on m.in. na:

tworzenie pe?noprawnych aplikacji systemu Windows
dost?p do plików dyskowych, drukarek, portów komunikacyjnych i innych urz?dze?
wykorzystanie plików graficznych w ró?nych formatach
tworzenie w?asnych formantów ActiveX
dost?p do baz danych SQL, dBASE, Microsoft Access i innych
wykorzystanie wewn?trznych funkcji Windows przez u?ycie API
wymian? danych z innymi aplikacjami przez Clipboard, Dynamic Data Exchange, Object Linking and Embedding
dost?p do danych przez u?ycie Data Access Objects i Remote Data Objects
tworzenie rozbudowanych aplikacji w strukturze klient-serwer
tworzenie aplikacji wykorzystuj?cych dost?p do internetu i intranetu
i wiele innych...

Kurcz?, i to jeszcze graficznie mo?na zacz?? pisa? softa jakiego?.

Strona któr? wykopa?em jest stara i dotyczy Visual Bacisa 6.0
Który to kurcz? rok? :-)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sousuke



Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 608
Skąd: Wroc?aw

PostWysłany: Sro Mar 29, 2017 1:28 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ja si? z tego uczy?em ponad 15 lat temu. Graficznie mo?esz te? tworzy? GUI w C# wykorzystuj?c WinFormsy (ta sama technologia co w VB6).
_________________
Blog na temat programowania w .NET
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
lethern



Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 1115

PostWysłany: Sro Mar 29, 2017 2:24 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Je?li dobrze rozumiem, gdyby? dosta? w r?k? ksi??k? z 1960, wychwalaj?c? ówczesn? technologi?, to pisa?by? z entuzjazmem w j?zyku z 1960? Proponuje zapomnie? wszystkiego co si? dowiedzia?e? o visual basic i wzi?? cokolwiek powszechnie u?ywanego w XXI wieku.

Nie wiem dlaczego nie skopiowa?e? rubryki z wymaganiami: "System operacyjny Windows 95"


Ostatnio zmieniony przez lethern dnia Sro Mar 29, 2017 2:27 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
arturooo3
Moderator


Dołączył: 04 Lis 2006
Posty: 1190
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sro Mar 29, 2017 2:27 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

hurgadion napisał:
arturooo3: z tym Pythonem w Szko?ach to ciekawa sprawa, i chyba ruch w dobrym kierunku... jest to w Programie Nowej Ustawy o Szkolnictwie, orientujesz si? mo?e ?


Nie kojarz? kiedy i co, ale s?ysza?em ju? jaki? czas temu, ?e szko?y wprowadzaj? (przynajmniej kilka miesi?cy). Nie wiem czy kto? odgórnie narzuci?.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Sro Mar 29, 2017 8:17 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

szpak napisał:
Praktycznie ka?de og?oszenie zawiera informacje ?e, szukamy programisty a w daleszej cz??ci spis j?zyków które programista na dane stanowisko musi zna?. Na zachodzie jeszcze nie jest tak ?le bo jak szukaj? kogo? do j?zyka C to tylko do C, jak szukaj? kogo? do JAVY to tylko do JAVY a u nas jak szukaj? do Alf? i Omeg? w jednym. Nie da si? ogarn?? tego wszystkiego w krótkim czasie (rok, dwa) a z czego? ?y? trzeba
Mo?esz pokaza? takie "praktycznie ka?de" og?oszenia? Przejrza?em te z ostatniego miesi?ca w naszym dziale "Oferowana praca i wspó?praca". W za??czniku "jobs.csv" jest wynikowy zbiór danych. Z 30 ofert dwie - oznaczone pytajnikiem - nie kwalifikuj? si? do rozwa?a?, bo s? zbyt nieprecyzyjne (wspólnik do e-biznesu oraz "bierzemy ka?dego"). Cztery kolejne nie s? ofertami programistycznymi (admin MSSQL, tester (x2) oraz SEO). W?ród pozosta?ych 20 ofert (83%) wymaga dok?adnie jednego j?zyka programowania. Gdzie jest zatem te "praktycznie ka?de"?*

Pozosta?e 4 wymagaj? dwóch. Owe cztery oferty to:
  • rozwi?zywanie studentowi kolokwium. Prawie na pewno oferta dotyczy jednego j?zyka (C albo C++), tylko student - jak zwykle bywa - nie wie nawet, jakiego j?zyka dotyczy program.
  • kto? do doko?czenia serwisu. Autor, jak wielu podobnych og?oszeniodawców, zdaje si? nie orientowa? w temacie: sam nie wie, jakie technologie naprawd? s? wykorzystywane, prawdopodobnie pomyli? ju? Jav? z JavaScript itp. Znaczy si?: "mam kopark? - szukam pracownika, który wie, jak wygl?da ?opata, opona czy co? takiego".
  • Dwie oferty dotycz?ce aplikacji webowych na .NET: tutaj i tutaj). To s? jedyne dwie oferty, które faktycznie wymagaj? znajomo?ci wi?cej ni? jednego j?zyka programowania, bo potrzebny jest jeden j?zyk .NET-owy oraz ECMAScript. Wiesz, gdzie le?y haczyk? Nikt nie szuka programistów danego j?zyka jako takich. Szuka si? ludzi znaj?cych dan? technologi?. I tutaj og?oszeniodawca te? nie szuka programisty, który zna C# i ECMAScript. Szuka osoby, która potrafi tworzy? aplikacje webowe w .NET, do czego jest potrzebne - m.in. radzenie sobie z ECMAScriptem.
I tyle zostaje z "praktycznie ka?da": dok?adnie nic.

szpak napisał:
Drog? jednak wybra?em. Chcia? bym w przysz?o?ci napisa? kilka aplikacji i w nich zosta?.
Zapomnij. Gdyby? mia? ju? za sob? lata do?wiadczenia jako programista, to móg?by? o czym? takim my?le? - i to te? tylko pod warunkiem znajomo?ci rynku i posiadania niszy do wstrzelenia si?. To nie s? lata 80-te, kiedy ?wiat - jak g?bka na pustyni - ch?on?? ka?d? kropl? oprogramowania.

Sam niczego du?ego i powa?nego nie zrobisz. Jako pocz?tkuj?cemu zabraknie ci wiedzy i do?wiadczenia nawet dla prostych zagadnie?, chocia? zapewne nawet nie b?dziesz sobie zdawa? z tego sprawy. Nie pokierujesz te? skutecznie zespo?em programistów, nie znaj?c dobrze terenu. Rynek jest te? mocno nasycony - to, co chcesz stworzy?, inni wydali ju? zapewne setki razy. Chcesz sprzedawa? piasek na pustyni? ;)

Nie odbierz tego jako próby zniech?cenia ci? do podejmowania prób. Warto próbowa? z jakimi? niewielkimi programami - np. na rynku gier (szczególnie na smartfony) ci?gle mo?na odnie?? sukces, je?li b?dziesz mia? nietuzinkowy pomys?. Je?eli bardzo dobrze znasz jak?? dziedzin?, gdzie informatyzacja dopiero raczkuje, a ty masz do tego wiedz? i kontakty, to tam równie? mo?esz zbi? fortun?. Chc? ci jedynie u?wiadomi?, ?eby? nie wi?za? swojej przysz?o?ci z mrzonkami o tym, ?e ot tak sobie naklepiesz przypadkowy program, zaoferujesz go ?wiatu, a ten padnie na kolana i pieni?dze pop?yn? rzek?.

O wiele bardziej realistyczn? wizj? jest podj?cie pracy u kogo? lub branie zlece? (ale w tym od 2 lat jest w Polsce posucha straszna). To nie stoi w ?aden sposób w opozycji do prób napisania i wydania jakiej? ma?ej gry. Chyba ?e, jak pisalem wy?ej, masz ju? swoj? nisz?, gdzie na pewno przyjm? twoje oprogramowanie ze wzgl?du na brak konkurencji.

szpak napisał:
Dzi?ki temu w?a?nie mog? si? ograniczy? do jednego j?zyka i wi?cej nie gubi?.
Kompletnie odwrotnie. Je?li chcesz sam pisa? oprogramowanie, to przygotuj si? na konieczno?? dobrego opanowania kilku j?zyków programowania, z tuzina innych j?zyków i du?o wi?kszej liczby ró?nego technologii z ca?ego spektrum zagadnie?.

szpak napisał:
Powiedzcie mi jedno... ale to czysty przyk?ad. (...) Mozna to wszystko napisa? tylko i wy??cznie w C czy C++?
Mo?na to napisa? w czymkolwiek, co dana platforma obs?uguje. Aczkolwiek C do pisania aplikacji u?ytkowych to wyprówanie sobie bez sensu flaków, a efekt i tak b?dzie n?dzny.

szpak napisał:
Visual Basic umo?liwia
Umo?liwia?. ?rodowisko ju? od dawna nie jest wspierane.
szpak napisał:
tworzenie zarówno bardzo prostych aplikacji jak i bardzo rozwini?tych programów.
Rozwini?tych jak na lata 90-te. Przy czym o ile teoretycznie mog?e? pisa? "rozwini?te programy", to w praktyce cokolwiek naprawd? z?o?onego to droga przez m?k?.
szpak napisał:
tworzenie pe?noprawnych aplikacji systemu Windows
Windows 95 i Windows 98.
szpak napisał:
dost?p do plików dyskowych
Po prostu niesamowite osi?gni?cie!
szpak napisał:
drukarek
W stylu z lat 90-tych.
szpak napisał:
portów komunikacyjnych
Ju? nie, ze wzgl?du na uprawnienia.
szpak napisał:
i innych urz?dze?
Tych, które by?y w latach 90-tych.
szpak napisał:
wykorzystanie plików graficznych w ró?nych formatach
Takich, których od dobrych 15 lat w praktyce si? nie wykorzystuje.
szpak napisał:
tworzenie w?asnych formantów ActiveX
Które s? martwym tematem.
szpak napisał:
dost?p do baz danych SQL, dBASE, Microsoft Access i innych
W formie sprzed dwóch dekad, za której stosowanie w obecnych programach powinni ju? chyba wprowadzi? odpowiedzialno?? karna.
szpak napisał:
wykorzystanie wewn?trznych funkcji Windows przez u?ycie API
Czyli co?, czego i tak si? nie u?ywa w typowych aplikacjach.
szpak napisał:
wymian? danych z innymi aplikacjami przez Clipboard, Dynamic Data Exchange, Object Linking and Embedding
dost?p do danych przez u?ycie Data Access Objects i Remote Data Objects
Kolejny raz cofamy si? do ery dinozaurów?
szpak napisał:
tworzenie rozbudowanych aplikacji w strukturze klient-serwer
Przeci?tny student na pojedynczych laborkach pisze dzisiaj jako ?wiczenie aplikacje bardziej "rozbudowane" ni? to, co da?o si? napisa? w tamtej wersji VB.
szpak napisał:
tworzenie aplikacji wykorzystuj?cych dost?p do internetu i intranetu
W rozumieniu raczkuj?cej wersji komunikacji sieciowej z lat 90-tych.

Powa?nie: je?li ju? koniecznie chcesz si? uzale?nia? od Microsoftu, to we? chocia? wspó?czesny i sensowny j?zyk. Np. wielokrotnie ju? polecony C#. O VB (nawet obecnych jego wersjach) zapomnij, bo dla ciebie nie maj? one ?adnych przewag nad C#. Microsoft utrzymuje ten j?zyk tylko dlatego, ?eby osoby ju? go znaj?ce mog?y si? odnale?? w nowszej rzeczywisto?ci i nie zac???y zapoznawa? si? z technologiami innych producentów. Nie nale?ysz do tej grupy, wi?c nie ma powodu, ?eby? VB dotyka?.

____
* Próbka z forum jest niewielka (N=30), wi?c mo?e po prostu przypadkowo nie pokrywa? takich przypadków. Jest to jednak bardzo ma?o prawdopodobne. Dok?adnie rzecz bior?c nie cz??ciej ni? raz na 39180 przypadków i jest to oszacowanie skrajnie optymistyczne. Przyjmuj?ce najbardziej korzystn? dla ciebie interpretacj? "praktycznie ka?de", czyli "po?owa". Dodatkowo cz??ci u?amkowe równie? zaokr?gli?em na korzy?? twojego twierdzenia. W praktyce "praktycznie ka?de" nale?a?oby zinterpretowa? jako co? bli?szego 100% i wtedy mówimy o sytuacji równie prawdopodobnej, co trafienie szóstki w totka wiele razy z rz?du.



jobs.csv
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  jobs.csv
 Wielkość pliku:  427 Bajty
 Pobierano:  169 raz(y)


_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Inne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.23670 sekund, zapytan = 13
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |