Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

VS2015: heur.advml.b - co z tym zrobić?



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Komputery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sawery



Dołączył: 05 Wrz 2016
Posty: 1

PostWysłany: Pon Wrz 05, 2016 11:05 pm  OP    Temat postu: VS2015: heur.advml.b - co z tym zrobić? Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam

Od jakiegoś czasu zacząłem używać Visual studio 2015. Od niedawna po kompilacji kodu i utworzeniu pliku .exe pojawia mi się komunikat z programu antywirusowego (Norton), że wykryto zagrożenie heur.advml.b. Dzieje się to zawsze po kompilacji.

Miał ktoś może z Was taki problem ? Wiedzie co zrobić w takiej sytuacji ?

Dodam tylko że skanowałem system ale nie wykryto żadnych zagrożeń.

Dzięki za pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Pon Wrz 05, 2016 11:14 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Wykonać w następującej kolejności:
  1. Zignorować.
  2. Zrozumieć, do czego służy program antywirusowy.

_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8304
Skąd: Toruń

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2016 12:02 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Mam Nortona i piszę programy w Visual Studio.
Projekty uruchamiane w trybie DEBUG są także kompilowane przed uruchomieniem, wiec teoretycznie Norton powinien też się czepiać, ale nie robi tego, bo są uruchamiane przez znane i zaufane oprogramowanie Microsoftu, czyli Visual Studio, które w bazach Nortona ma status "używanego przez wiele tysięcy użytkowników", oraz "bardzo dojrzałe", a także "pochodzące od znanego dostawcy".

Co innego każdy inny program, uruchamiany oddzielnie przez system. Czyli również ten twój, ale skompilowany i uruchomiony poza środowiskiem VS. Taki zawsze na początku jest traktowany jako potencjalnie niebezpieczny. Wystarczy jednak, w oknie komunikatu ostrzegawczego Nortona kliknąć "Uruchom mimo to" i Norton Ci pozwoli. I będziesz miał spokój. Ale tylko do czasu, gdy nie przeniesiesz tego programu do nowej lokalizacji z niej go uruchomisz, wtedy sytuacja z ostrzeżeniem się powtórzy.
Norton sprawdza także miedzy innymi numer wersji twojego programu, jeżeli taką twój program generuje. Numer wersji można zmieniać w ustawieniach projektu ręcznie. Można także wesjonowanie zautomatyzować i wtedy po każdej zmianie kodu nr wersji będzie nowy, bez twojej "ręcznej" zmiany.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
djsowa
Moderator


Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 2256
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2016 9:06 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

W tym konkretnym przypadku ostrzeżenie zostało wygenerowane podczas analizy heurystycznej tego pliku.
Polega ona na wyszukiwaniu kodu który jest potencjalnie niebezpieczny, który może wyglądać podobnie do kodu który faktycznie jest złośliwy, ot taka sztuczna inteligencja w wykonaniu antywirusa.

Polecam wyłączyć tą opcję, ostrzeżenie zniknie a ochrona antywirusowa która pracuje w oparciu o sygnatury wirusów dalej będzie działała.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Garf



Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 3607
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2016 9:42 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Albo lepiej: dodać katalog z projektami do wykluczonych ze skanowania. Nie wyłączałbym heurystyki ot tak - czasami faktycznie się przydaje, gdy wirus nie znajduje się w bazie sygnatur.
_________________
Internet nadal „nic nie rozumie”, żadnego odkrycia, choćby od niego zależał los świata,
ale nadanego w egzotycznym języku, nie odróżni od nieco mniej ważnej wieści,
że u ciotki w placku z jabłkami zrobił się w piekarniku zakalec.
Stanisław Lem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Komputery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.16592 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |