Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Smartwatch DZ-09 - brak zasięgu



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Komputery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
buczi
Gość





PostWysłany: Nie Wrz 04, 2016 3:29 pm  OP    Temat postu: Smartwatch DZ-09 - brak zasięgu Odpowiedz z cytatem Pisownia

witam od pewnego czasu mam problem z zasięgiem, na zewnątrz mam zasięg
jak wrócę do domu automatyczne znika. przez pół roku było wszystko ok
co może być przyczyną zaniku zasięgu . mam smartwatch dz09.

Tytuł tematu zmieniłem - pisz czytelne tytuły: - Samolot
Ze względu na treść temat przeniesiony do tego działu - Samlot
Od moderatora: interpunkcja! marcin_an
Powrót do góry
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8304
Skąd: Toruń

PostWysłany: Nie Wrz 04, 2016 6:45 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Zasięg takich gadżetów, a także telefonów komórkowych zanika zwykle wtedy, gdy wchodzi się do budynków, szczególnie do wewnątrz ich kondygnacji podziemnych a także nadziemnych , szczególnie wtedy, gdy konstrukcja budynku jest w sporej części żelbetowa. Elementy żelbetowe zawierają dużo stali zbrojeniowej, która działa podobnie jak ekran przed promieniowaniem elektromagnetycznym. W mniejszym stopniu przeszkodę stanowią inne przegrody budowlane, niezwierające w sobie elementów metalowych.
Ale często zdarza się, że sam sygnał z naziemnych stacji komórkowych jest słabszy, bo one, "same z siebie" z jakichś powodów, emitują słabszy sygnał, albo w międzyczasie miedzy twoim domem, a najbliższymi nadajnikami komórkowymi wybudowano obiekt, który przesłania (odbija) sygnał fali elektromagnetycznej. Warunkiem odbicia fali jest wymiar obiektu nie mniejszy niż połowa długości fali. Elementy mniejsze fala "przechodzi", jakby ich nie było.
Rozejrzyj się więc, co kto rozbudowuje "oficjalnie" w pobliżu twojego domu. Takie realizowane zgodnie z prawem obiekty teoretycznie nie powinny pogarszać dostępu do sygnału, bo powinny spełniać wymogi "nie oddziaływania negatywnego" na otoczenie naturalne i na infrastrukturą zabudowy sąsiednich działek. Ale zdarzają się osoby, które "robią coś nieoficjalnie prywatnie" co może mieć wpływ na zanik sygnału, albo na jego zakłócenia.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
arturooo3
Moderator


Dołączył: 04 Lis 2006
Posty: 1189
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią Wrz 16, 2016 1:33 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ja bym tutaj jednak podejrzewał problem, który gwarancja może rozwiązać.

Dla potwierdzenia sprawdź jak telefony sobie radzą - czy w tych samych miejscach gdzie występuje problem z zegarkiem także mają gorszy zasięg. Najlepiej jeżeli w telefonie uruchomisz aplikację, która pokazuje zasięg w dB, lub zastąpisz kreski zasięgiem właśnie w dB (dotyczy telefonów iPhone, nie wiem czy w innych także można zmienić "kreski zasięgu" na faktyczną wartość).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8304
Skąd: Toruń

PostWysłany: Sob Wrz 17, 2016 6:51 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cytat:
...lub zastąpisz kreski zasięgiem właśnie w dB

A jakie znaczenie ma to, czy jest to graficzny wskaźnik w postaci kresek, czy wartość podana w decybelach. A tak w ogóle, co te decybele maja wspólnego z siłą sygnału docierającego do telefonu?

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Sob Wrz 17, 2016 9:53 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

samolot napisał:
A jakie znaczenie ma to, czy jest to graficzny wskaźnik w postaci kresek, czy wartość podana w decybelach.
Takie, że ten drugi będzie miał jednakową skalę niezależnie od producenta i modelu, natomiast zwykły wskaźnik "ozdobny" to zabawka pokazująca nie wiadomo co.

samolot napisał:
A tak w ogóle, co te decybele maja wspólnego z siłą sygnału docierającego do telefonu?
To, że jest to standardowa jednostka wyrażania mocy sygnału.
_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
arturooo3
Moderator


Dołączył: 04 Lis 2006
Posty: 1189
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon Wrz 19, 2016 8:54 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Tak jak marcin_an napisał.
Kreski dają nam bardzo słabą informację o prawdziwym zasięgu, w zasadzie nic nam nie mówią poza dwiema informacjami: "mamy zasięg" lub "nie mamy zasięgu".
Informacja w dB daje już coś konkretnego. W przypadku LTE zasięg dla zaoszczędzenia baterii UE (user equipment, czyt. telefonu/modemu) jest na bieżąco kontrolowany i sterowany z eNodeB (dawniej zwanych BTS, stacji nadawczych), o ile się nie mylę to na najniższej warstwie 1, tzn. na tzw. PHY-u.
Jak chodzi o urządzenia 2G/3G nie wiem, tam moja wiedza nie sięga, ale w 3G raczej była podobna kontrola mocy. "Na bieżąco" tzn. praktycznie w ciągu jednej sekundy kilka razy może zostać zmieniona decyzja odnośnie mocy anteny w UE. Wynika to z zasad, na których budowano LTE - poza oczywiście zwiększeniem throughputu (co nadal jest rozwijane mimo prac nad 5G) jednym z założeń 3GPP było szybkie odnajdywanie i podłączanie się do stacji bazowej, sporo szybsze "przepinanie" między stacjami bazowymi, czyli handover.
Informacja, która może być przydatna to kategoria LTE, którą obsługuje zegarek oraz telefon/urządzenie na którym testujemy zasięg.
Jak chodzi o iPhone-y to ukryte menu z informacjami o cell-ach znajdziemy po uruchomieniu kodu: *3001#12345#*
Jak chodzi o zasięg w dB to liczba bliższa zeru to lepszy zasięg, wartość -80 to całkiem dobry zasieg a -115 to już raczej średnio-słaby. Skala oczywiście nieliniowa, podobnie jak w przypadku głośności mierzonej w dB.

Podsumowując - proponuję sprawdzić innym urządzeniem - obowiązkowo ustawionym na ten sam rodzaj sieci co zegarek (jeżeli zegarek 3G to w telefonie wybierzmy 3G, jeżeli LTE to LTE), najlepiej o tej samej kategorii, ale to już nie ma aż takiego znaczenia.
Stacje bazowe się różnią, nie zawsze mają GSM, 2G, 3G i 4G, a do tego z pwoodu działania na innych pasmach mamy inny zasięg, więc testowanie zasięgu zegarka LTE z telefonem 2G nie miałoby sensu.
Jeżeli zasięgi znacznie sie różnią sugeruję gwarancję, powinna zostać uznana.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Kimkat



Dołączył: 28 Gru 2015
Posty: 2
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Wto Wrz 20, 2016 3:45 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

marcin_an napisał:

samolot napisał:
A tak w ogóle, co te decybele maja wspólnego z siłą sygnału docierającego do telefonu?
To, że jest to standardowa jednostka wyrażania mocy sygnału.

W jaki sposób można ustawić by się wyświetlała na przykład w telefonie zamiast graficznych kresek, jeżeli nie mam takiej opcji w ustawieniach?

_________________
projekty pieców na zamówienie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
arturooo3
Moderator


Dołączył: 04 Lis 2006
Posty: 1189
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob Wrz 24, 2016 2:12 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

W systemie iOS z ukrytego menu, tutaj krok po kroku:
https://www.cnet.com/how-to/force-iphone-to-show-numerical-value-for-signal-strength/
W Android i Windows Phone zapewne da się przy pomocy aplikacji 3rd party.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Komputery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.17278 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |