Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

W jakim języku utworzyć interaktywną witrynę?



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> PHP
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jonix39



Dołączył: 02 Lip 2016
Posty: 1

PostWysłany: Sob Lip 02, 2016 7:27 pm  OP    Temat postu: W jakim języku utworzyć interaktywną witrynę? Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam, jestem laikiem w tych tematach ale mam pewien pomysł i chcę zapytać w jakim języku napisać raczej nie zbyt skomplikowaną ale bardzo interaktywną stronę WWW ???

Chodzi mniej więcej o to aby użytkownik mógł wpisać np. Tag lub zapytanie, po czym uzyska dość ściśle określone i trafne odpowiedzi, z sugestiami, oraz strona zapyta go o dodatkowe warunki aby bardziej uściślić odpowiedzi. Bardziej byłby to program oparty na WWW, który będzie zawierał dość obszerną bazę danych :)

Mam pewien pomysł na stronę a raczej serwis który będzie coś użytkownikowi "doradzał"


Pytam bo chcę wziąć się za naukę określonego języka :)

troszkę się rozejrzałem na temat tych języków, powiedzmy że wybrałem PHP choć jest to dość zaawansowany język, ale podobny do C++ którego trochę liznąłem.

Witryna miałaby proste zadanie.

Użytkownik wpisuje np.:

"Co zrobić klucz klucz ?"
"Jakie mam możliwości z klucz klucz ?"
"Jakie obowiązki klucz klucz ?"

i skrypt miałby za zadanie odnaleźć odpowiedzi w bazie danych, oczywiście słowo klucz było by tagiem, dodatkowo skrypt wyrzucił by pytania lub kryteria dzięki którym odpowiedzi były by bardziej ścisłe, aby użytkownik dostawał trafne odpowiedzi. Taki trochę BOT odpowiadający na pytania na zasadzie wyszukiwania odpowiedzi po tagach w bazie danych.

Poza tym zna ktoś lub ma przykład funkcji/skryptu który mógłby wyszukiwać zdanie po tagu/słowie ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lethern



Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 1115

PostWysłany: Sob Lip 02, 2016 8:27 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

po stronie klienta pewnie będziesz chciał miał javascript, zeby strona nie wyglądała jak z lat 90 (choć są osoby, które obrażają się jak strona wymaga javscript, w tym ja ;> ale w końcu to narzędzie), jakieś ajaxy itd., niewiele tu trzeba
po stronie serwera: hmm.. cokolwiek... każde byłoby dobre, niewiele tu trzeba

sedno tego co chesz zrobić to pewnie baza danych i algorytmy na niej, więc albo sięgniesz po SQL i w tym będzie core, albo porwiesz się na coś innego (typu noSQL etc.)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Nie Lip 03, 2016 5:32 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

jonix39:
Nie masz żadnego (absolutnie żadnego!) wyboru. Po stronie klienta de facto standardem jest HTML+CSS do prezentacji danych, oraz ewentualnie ECMAScript do opcjonalnej interaktywności. Innej możliwości fizycznie nie masz. Gdybyś zadał to pytanie 3 lata temu, to mógłbyś teoretycznie usłyszeć, że możesz jeszcze kombinować z Flashem, Silverlightem albo apletami Javy, ale:
  • Dzisiaj to jest już zamierzchła przeszłość.
  • Do tego zadania byłoby absurdem zaciąganie któregokolwiek z tych narzędzi. Nawet najwięksi fanatycy tych technologii popukaliby się w czoło, bo byłoby to zwykłe utrudnienie życia sobie samemu.
Bardziej sensownym byłoby raczej pytanie o język po stronie serwera, ale tutaj - jak widać - wybrałeś PHP.

Dwie uwagi. Pierwsza: PHP z C++ nie ma żadnego podobieństwa, oprócz używania klamerek, co zresztą robi znaczna część współczesnych języków. Druga: zanim sięgniesz po PHP, naucz się robić strony statyczne. PHP, lub jakikolwiek inny język strony serwera, służy tylko do generowania danych, które lądują u klienta. Jeszcze lepiej, jeśli nie jest to jakiś projekt wprawkowy, zleć to zadanie profesjonaliście.

Poza tym piszesz o interaktywności, a nie przedstawiłeś żadnego jej przykładu. Opisałeś zwykłe, trywialne zapytanie.

lethern:
Osoby te nie obrażają się, tylko wnerwiają, i nie jeśli wymaga ECMAScriptu, tylko wymaga niepotrzebnie, do tego zwykle uniemożliwiając normalną pracę ze stroną lub dostarczając skrypty, które wywalają się przy pierwszej lepszej okazji. Nie słyszałem, by ktoś miał coś przeciwko skryptom np. na Google Maps albo w nowoczesnych grach przeglądarkowych.

_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> PHP Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.14905 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |