Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Prosty program (dialog) w Phytonie - czego się do tego nauczyć

Idź do strony 1, 2  Następny

 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Python
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pawcio



Dołączył: 17 Mar 2016
Posty: 10

PostWysłany: Czw Mar 17, 2016 12:39 pm  OP    Temat postu: Prosty program (dialog) w Phytonie - czego się do tego nauczyć Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dopiero co zaczynam zabawę z Phytonem. Generalnie jeśli chodzi o mnie, to jest w te tematy całkiem zielony. W szkole podstawowej ogarniałem co nie co z Visual Basica (proste programy, typu paint kalkulator z takiej ogromnej książki o VB - nie pamiętam nazwy), ale nie zostało mi z tamtej wiedzy absolutnie nic. Czytałem, że najlepszą metodą nauki jest uczenie się od razu czegoś, co może się przydać w przyszłości. Chodzi mi póki co po głowie prosty program w formie dialogu (tzn. wybieramy opcje i potem pokazują się kolejne) Byłaby to baza pod jakąś grę (jeśli kiedykolwiek dojdę do tego momentu) Sam jestem humanistą (kończę w przyszłym roku prawo :D) więc mogę być nieco tępy. Nie szukam jednak gotowego rozwiązania i kodu który przekleje do siebie a jedynie podpowiedzi od czego mam zacząć, ewentualnie czego się uczć aby taki programik napisac.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Luke



Dołączył: 17 Cze 2007
Posty: 1893
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Czw Mar 17, 2016 12:54 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Program ma być okienkowy czy tekstowy (w konsoli/terminalu)?
_________________
Moje projekty | Endless Horse Run game
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Pawcio



Dołączył: 17 Mar 2016
Posty: 10

PostWysłany: Czw Mar 17, 2016 1:18 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Hmm, też się zastanawiam nad tym, ale powiedzmy, że okienkowy choć wiem że będzie trochę więcej dłubania przy tym
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Luke



Dołączył: 17 Cze 2007
Posty: 1893
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Czw Mar 17, 2016 1:36 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Myślę, że na początek powinieneś zająć się konsolą. Nie dlatego, że okienka są jakoś bardzo trudniejsze, tylko po prostu musiałbyś się dodatkowo uczyć API danej biblioteki, a to może być za dużo naraz na początek.

Chyba, że istnieje jakieś IDE, w którym podpięcie akcji pod przycisk wiąże się np. z dwuklikiem na nim w edytorze wizualnym. Tyle że o takim edytorze nic nie słyszałem.

_________________
Moje projekty | Endless Horse Run game
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Pawcio



Dołączył: 17 Mar 2016
Posty: 10

PostWysłany: Czw Mar 17, 2016 1:52 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ok, zajmijmy się konsolą. Za co powinienem się wziąć w takim razie? Na chwilę obecną robie tutoriala na Code Academy. Jestem na zmiennych
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hurgadion



Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 853
Skąd: Web :)

PostWysłany: Czw Mar 17, 2016 2:37 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

przyjrzyj się temu, jest to cykl kursów poświęconych interaktywnemu Pythonowi, można się nauczyć jak pisać gierki w Pythonie, kurs (w sumie to cykl kursów) oceniam wysoko, na początek to chyba całkiem niezłe rozwiązanie, z tego co pamiętam to zaczynają od zera i robią to profesjonalnie (jest jeden problem, jest to po angielsku)... :) jeżeli jesteś uczniem lub studentem, to można się postarać o dofinansowanie tych kursów... :)
_________________
miasto nauki praktycznej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Pawcio



Dołączył: 17 Mar 2016
Posty: 10

PostWysłany: Czw Mar 17, 2016 5:29 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dzięki, ale chodzi mi jednak póki co o zrobienie tego, co sobie założyłem :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hurgadion



Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 853
Skąd: Web :)

PostWysłany: Czw Mar 17, 2016 6:01 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Spoko,

to potestuj jak działa to środowisko Pythona (działa w przeglądarce), generalnie sporo ciekawych kodów można znaleźć w necie na hasło codesculptor :)

_________________
miasto nauki praktycznej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Czw Mar 17, 2016 6:08 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Pawcio napisał:
Ok, zajmijmy się konsolą. Za co powinienem się wziąć w takim razie?
Np. za program generujący dokument na podstawie szablonu, bazy danych i wyboru użytkownika. Np. udzielenie pełnomocnictwa, gdzie wybierasz tylko klienta, a program sam tworzy ci gotowy formularz, który dajesz do podpisu.

Na tym etapie, skoro dopiero startujesz, nie ma znaczenia:
  • Czy na strumieniach, czy w konsoli, czy GUI, czy interfejs webowy, czy jeszcze co innego.
  • Czy baza danych będzie RDMSem, coś NoSQL-owego czy zwykły plik CSV lub tabelka oddzielana znakami tabulacji.
  • Czy wygenerowany dokument będzie w formie pliku tekstowego, PDFa czy HTMLa.
W tej chwili ważne, żebyś w ogóle to napisał, żeby działało, żebyś rozumiał dlaczego działa i potrafił wskazać błędy i zrozumieć, które popełniłeś (popełnisz sporo).

_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pawcio



Dołączył: 17 Mar 2016
Posty: 10

PostWysłany: Czw Mar 17, 2016 6:38 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

@hurgadion,
Dzięki, popatrzę sobie i poeksperymentuje ;)

@marcin_an,
Niezły pomysł, ale chyba nietrudno się domyśleć że prawa mam dość :D
Poszperałem dziś trochę i to o czym pisałeś już w sumie umiem zrobić. Mam już instrukcje warunkowe, teraz muszę ogarnąć jak np. przy wyborze opcji a były dostępne opcje a1,a2,a3.

Nie wiem jaka jest formuła tego forum. Temat jest do zamknięcia czy mogę tu za jakiś czas wrzucić to co zrobiłem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Python Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.14392 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |