|
Coders' city Nasza pasja to programowanie!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
yaqq
|
Wysłany: Sro Maj 27, 2015 4:21 pm OP Temat postu: Prosty switch, kilka kamer i pecetów, sta?e adresy IP - jak skonfigurowa? |
|
|
Kompletnie nie wyznaj? si? na sieciach. No dobra, wiem czym si? ró?ni router od switcha i co to jest DHCP ;)
1. Mam kilka (dla u?atwienia powiedzmy 18) kamer IP, b?d? mia?y na sta?e przypisane adresy IP lokalne. 2. Dla u?atwienia - mam 6 pecetów, równie? ze sta?ymi IP lokalnymi. Ka?dy PC b?dzie s?u?y? do ogl?dania tylko 3 przypisanych mu kamer. W drodze wyj?tku który? mo?e zosta? u?yty do ogl?dania innych kamer, ale to góra 1% u?ycia/pomijalne. 3. Mam te? siódmego peceta, który b?dzie s?u?y? do ogl?dania grupy dowolnych trzech kamer lub wszystkich 18 w jednym czasie (równolegle z przypisanymi PC-grupa 3 kamer) 4. I do tego mam smart switcha dlinka (L2):
Cytat: | Software Features VLAN Port-based VLAN 802.1Q Tagged VLAN Auto Surveillance VLAN Voice VLAN Management VLAN Asymmetric VLAN VLAN Group Supports 128 static VLAN groups Max. 4094 VIDs
L2 Features
Flow Control 802.3x Flow Control HOL Blocking Prevention Jumbo Frames up to 9216 Bytes IGMP Snooping IGMP v1/v2/v32 awareness Snooping Supports 321/642 Groups IGMP Snooping Querier2 Static Trunk1: DGS-1100-08/08P: 2 groups, 2-4 ports per group 802.3ad Link Aggregation2: DGS-1100-16: Support max 8 groups per device and 8 ports per group DGS-1100-18: Support max 9 groups per device and 8 ports per group DGS-1100-24P: Support max 12 groups per device and 8 ports per group DGS-1100-26: Support max 13 groups per device and 8 ports per group Loopback Detection Cable Diagnostics LLDP2 Port Mirroring One-to-One Many-to-One2 Statistics Tx Ok Tx Error Rx Ok Rx Error Spanning Tree Protocol2 802.1D STP 802.1w RSTP
Quality of Service (QoS) 802.1p Quality of Service 4 queues per port Queue Handling Strict Weighted Round Robin (WRR) Port-based Bandwidth Control (Rate Limiting) Ingress : 8Kbps, Egress : 81/642Kbps |
w którym zbiegaj? si? wszystkie kable lokalnej sieci. Nie ma serwera dhcp, domeny ani nic innego.
Zagadka: Jak to zrobi? (?eby si? nie narobi?) by mie? maksymaln? wydajno?? i jako?? obrazu+d?wi?ku, unikn?? zapychania si? sieci (?), kamer rozsy?aj?cych wszystko po multica?cie (w sumie nie wiem, czy to robi?...). Najlepiej, jakby ka?dy PC w standardzie widzia? tylko "swoje" kamery i tylko jeden PC wszystkie. Czy to jest do zrobienia z tym, co mam? maski, vlany itp to troch? czarna magia... _________________ Obecnie we Francji/Maroko, pracuj? nad ró?nymi projektami oraz szukam pracy - niekoniecznie jako programista, a nawet wr?cz przeciwnie. Gdzie? Francja, Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska, Maroko, inne do dyskusji. Polska? Ch?tnie wróc?, z pensj? minimum 1/2 tego co teraz i 47 dniami urlopu. Do negocjacji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
djsowa Moderator

|
Wysłany: Czw Maj 28, 2015 8:45 am Temat postu: |
|
|
Wszystko fajnie.. ale mog?e? napisa? przynajmniej jaki to model switcha.
Co do rozwi?zania to wydzieli?bym osobne VLAN-y. |
|
Powrót do góry |
|
 |
yaqq
|
Wysłany: Czw Maj 28, 2015 9:58 am OP Temat postu: |
|
|
Oj. Jeden z tych wymienionych w specyfikacji: dgs-1100-24 lub 26. Nie ja zamawialem a gosc ktory go kupowal zna sie mniej ode mnie. Jak go pytam ktory, to mi mowi dlink. Przyjedziesz i zobaczysz... Pytam o symbol, odpowiada: nie wiem, gdzies w magazynie lezy... Ugh...
To co z tymi vlanami? IPki na pc i kamerach np 192.168.0.100-120/255.255.255.0, a potem juz konfiguracja switcha tylko? _________________ Obecnie we Francji/Maroko, pracuj? nad ró?nymi projektami oraz szukam pracy - niekoniecznie jako programista, a nawet wr?cz przeciwnie. Gdzie? Francja, Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska, Maroko, inne do dyskusji. Polska? Ch?tnie wróc?, z pensj? minimum 1/2 tego co teraz i 47 dniami urlopu. Do negocjacji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kchteam
|
Wysłany: Pią Cze 05, 2015 11:46 am Temat postu: |
|
|
Co do wydajno?ci switch-a/sieci, to bym si? nie przejmowa?, chyba ?e kamery maj? jak?? bardzo wysok? rozdzielczo??.
W sumie, to pomys? z vlanami nie jest z?y, jednak jest problem z tym komputerem, który ma mie? dost?p do wszystkich kamer lub wybranych, poniewa? musia?by by? podpi?ty do ka?dego vlanu osobno.
Na Twoim miejscu wpoi?bym wszystko do switch-a w jednym vlanie (czyli nic bym nie robi?), a w kamerach uruchomi?bym autoryzacj? po loginie i ha?le, co pozwoli na sterowanie uprawnieniami.
[Marek] _________________ Jeden zespó?, tysi?ce mo?liwo?ci! Do??cz do nas: itteam@kredyty-chwilowki.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz pobierać pliki z tego forum
|
 Debug: strone wygenerowano w 0.05365 sekund, zapytan = 11
|