Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Tłumienność sygnału Wifi standard n



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Sieci komputerowe i Internet
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jelcyn
Site Admin


Dołączył: 22 Maj 2005
Posty: 1333
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Nie Mar 01, 2015 12:03 pm  OP    Temat postu: Tłumienność sygnału Wifi standard n Odpowiedz z cytatem Pisownia

Zdam się na radę osób, które mają nieco więcej doświadczenia w zakresie sieci niż ja.

Posiadam router d-link dir-320. Ostatnio dostawca internetu mi zwiększył prędkość internetu do 50 Mb/s. I tutaj mój router nie wyrabia. Otóż jak podłączyłem laptopa do modemu dostępowego, to speedtest wykazał prędkość około 50Mb/s. Po podłączeniu się przez kabel do routera prędkość wynosiła już około 40Mb/s. Połączenie przez WiFi gdy laptop jest w tym samym pokoju to jakieś 20-21Mb/s. Prędkość gdy laptop jest tam gdzie urzęduję (czyli w drugim pokoju, mam po drodze jeszcze przedpokój) wynosi już około 15Mb/s. Po zmianie w ustawieniach routera, aby nadawał sygnał tylko po standardzie g transfer mi spadł do jakiś 5Mb/s.

I teraz pytanie: czy zmiana routera na lepszy zwiększy mi transfer?? Znalazłem na allegro np. tplinka TL-WR842ND. Według specyfikacji powinien on wyciągnąć w transmisji bezprzewodowej prędkość do 300MB/s. Zdaję sobie sprawę z tego, że dotyczy to warunków laboratoryjnych ;-) Ale czy zmiana routera na nowszy model ma sens?? Czy wtedy laptop będący w drugim pokoju będzie wyciągał większą prędkość? Ten nowy router obsługuje standard n, a stary tylko b i g (moja komórka i tablet obsługuje standard n, więc z tym nie będzie problemu). Czy jednak standard n nie spowolni transmisji z powodu dużej tłumienności ścian??

Ewentualnie jakby ktoś polecił jakiś dobry i tani router to też byłbym wdzięczny, jedyne niestandardowe wymaganie jakie mam to obsługa drukarki sieciowej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Sro Mar 25, 2015 5:59 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Jeżeli używasz w mieszkaniu, to sprawdź, czy przypadkiem nie wybrałeś kanałów kolidujących z sąsiadami. Generalnie ludzie mają w zwyczaju bezmyślnie ustawiać wszystko na maksimum, nie konsultować się z innymi użytkownikami i zakłucać pół okolicy.

Co do standardu n, to jeżeli router oferuje taką możliwość (powinno być opisane w konfiguracji jako MCS, modulation scheme lub podobnie), to możesz obniżyć schemat transmisji na taki, który oferuje niższą przepustowość. Wbrew intuicji może to podnieść faktyczną przepustowość. Zasadniczo powinieneś wybrać najgorszy możliwy tryb, który oferuje potrzebną ci przepustowość. Dla 50Mb/s będzie to zapewne coś w okolicach 9-11. Powód jest trywialny: wyższe schematy są bardziej czułe na nieprzyjazne warunki, więc chociaż mają wyższą teoretyczną przepustowość, to w praktyce w niesprzyjających okolicznościach mogą dawać niższe szybkości.

Jeżeli obawiasz się kupna routera specjalnie do testów, to pożycz od kogoś. A jeśli nikt nie ma pożyczyć, to kup jakiś używany na Allegro, przetestuj i odsprzedaj.

_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kchteam



Dołączył: 07 Lis 2014
Posty: 7
Skąd: Tychy

PostWysłany: Pon Kwi 20, 2015 7:51 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Kolega @marcin_an ma dużo racji.

Chcę również dodać, że z doświadczenia w sprzęcie „domowym” przy prędkościach 54Mb/s osiąga się nieco powyżej 20 Mb/s (tak, jak wynika z twojej obserwacji). Polecam zakupienie routera 300Mb/s w standardzie n, bo wiem, że realnie da się spokojnie osiągnąć na nim w granicach 10MB/s. Trzeba pamiętać, aby karta sieciowa w sprzęcie obsługiwała tę technologię oraz dochodzi kwestia zasięgu (jak będzie słaby, to i standard n nie pomoże).

[Marek]

_________________
Jeden zespół, tysiące możliwości! Dołącz do nas: itteam@kredyty-chwilowki.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jelcyn
Site Admin


Dołączył: 22 Maj 2005
Posty: 1333
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Pon Kwi 20, 2015 3:20 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dzięki za odpowiedzi. Router już dawno kupiłem. Sprawa wygląda tak, że u siebie w pokoju transfer mam ciut lepszy za to zasięg mi się poprawił. W kącie pokoju który mam przez 2 ściany na starym routerze nie zawsze komórka mi łapała zasięg, teraz mi łapie więc ogólnie jestem zadowolony :-)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Sieci komputerowe i Internet Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.16147 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |