Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

T?umienno?? sygna?u Wifi standard n



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Sieci komputerowe i Internet
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jelcyn
Site Admin


Dołączył: 22 Maj 2005
Posty: 1333
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Nie Mar 01, 2015 12:03 pm  OP    Temat postu: T?umienno?? sygna?u Wifi standard n Odpowiedz z cytatem Pisownia

Zdam si? na rad? osób, które maj? nieco wi?cej do?wiadczenia w zakresie sieci ni? ja.

Posiadam router d-link dir-320. Ostatnio dostawca internetu mi zwi?kszy? pr?dko?? internetu do 50 Mb/s. I tutaj mój router nie wyrabia. Otó? jak pod??czy?em laptopa do modemu dost?powego, to speedtest wykaza? pr?dko?? oko?o 50Mb/s. Po pod??czeniu si? przez kabel do routera pr?dko?? wynosi?a ju? oko?o 40Mb/s. Po??czenie przez WiFi gdy laptop jest w tym samym pokoju to jakie? 20-21Mb/s. Pr?dko?? gdy laptop jest tam gdzie urz?duj? (czyli w drugim pokoju, mam po drodze jeszcze przedpokój) wynosi ju? oko?o 15Mb/s. Po zmianie w ustawieniach routera, aby nadawa? sygna? tylko po standardzie g transfer mi spad? do jaki? 5Mb/s.

I teraz pytanie: czy zmiana routera na lepszy zwi?kszy mi transfer?? Znalaz?em na allegro np. tplinka TL-WR842ND. Wed?ug specyfikacji powinien on wyci?gn?? w transmisji bezprzewodowej pr?dko?? do 300MB/s. Zdaj? sobie spraw? z tego, ?e dotyczy to warunków laboratoryjnych ;-) Ale czy zmiana routera na nowszy model ma sens?? Czy wtedy laptop b?d?cy w drugim pokoju b?dzie wyci?ga? wi?ksz? pr?dko??? Ten nowy router obs?uguje standard n, a stary tylko b i g (moja komórka i tablet obs?uguje standard n, wi?c z tym nie b?dzie problemu). Czy jednak standard n nie spowolni transmisji z powodu du?ej t?umienno?ci ?cian??

Ewentualnie jakby kto? poleci? jaki? dobry i tani router to te? by?bym wdzi?czny, jedyne niestandardowe wymaganie jakie mam to obs?uga drukarki sieciowej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Sro Mar 25, 2015 5:59 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Je?eli u?ywasz w mieszkaniu, to sprawd?, czy przypadkiem nie wybra?e? kana?ów koliduj?cych z s?siadami. Generalnie ludzie maj? w zwyczaju bezmy?lnie ustawia? wszystko na maksimum, nie konsultowa? si? z innymi u?ytkownikami i zak?uca? pó? okolicy.

Co do standardu n, to je?eli router oferuje tak? mo?liwo?? (powinno by? opisane w konfiguracji jako MCS, modulation scheme lub podobnie), to mo?esz obni?y? schemat transmisji na taki, który oferuje ni?sz? przepustowo??. Wbrew intuicji mo?e to podnie?? faktyczn? przepustowo??. Zasadniczo powiniene? wybra? najgorszy mo?liwy tryb, który oferuje potrzebn? ci przepustowo??. Dla 50Mb/s b?dzie to zapewne co? w okolicach 9-11. Powód jest trywialny: wy?sze schematy s? bardziej czu?e na nieprzyjazne warunki, wi?c chocia? maj? wy?sz? teoretyczn? przepustowo??, to w praktyce w niesprzyjaj?cych okoliczno?ciach mog? dawa? ni?sze szybko?ci.

Je?eli obawiasz si? kupna routera specjalnie do testów, to po?ycz od kogo?. A je?li nikt nie ma po?yczy?, to kup jaki? u?ywany na Allegro, przetestuj i odsprzedaj.

_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kchteam



Dołączył: 07 Lis 2014
Posty: 7
Skąd: Tychy

PostWysłany: Pon Kwi 20, 2015 7:51 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Kolega @marcin_an ma du?o racji.

Chc? równie? doda?, ?e z do?wiadczenia w sprz?cie „domowym” przy pr?dko?ciach 54Mb/s osi?ga si? nieco powy?ej 20 Mb/s (tak, jak wynika z twojej obserwacji). Polecam zakupienie routera 300Mb/s w standardzie n, bo wiem, ?e realnie da si? spokojnie osi?gn?? na nim w granicach 10MB/s. Trzeba pami?ta?, aby karta sieciowa w sprz?cie obs?ugiwa?a t? technologi? oraz dochodzi kwestia zasi?gu (jak b?dzie s?aby, to i standard n nie pomo?e).

[Marek]

_________________
Jeden zespó?, tysi?ce mo?liwo?ci! Do??cz do nas: itteam@kredyty-chwilowki.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jelcyn
Site Admin


Dołączył: 22 Maj 2005
Posty: 1333
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Pon Kwi 20, 2015 3:20 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dzi?ki za odpowiedzi. Router ju? dawno kupi?em. Sprawa wygl?da tak, ?e u siebie w pokoju transfer mam ciut lepszy za to zasi?g mi si? poprawi?. W k?cie pokoju który mam przez 2 ?ciany na starym routerze nie zawsze komórka mi ?apa?a zasi?g, teraz mi ?apie wi?c ogólnie jestem zadowolony :-)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Sieci komputerowe i Internet Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.04341 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |