Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Podział zbioru liczb na podzbiory o maksymalnej sumie wartości

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15, 16  Następny

 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Algorytmy + inżynieria oprogramowania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8314
Skąd: Toruń

PostWysłany: Czw Sty 15, 2015 8:23 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Mam różne plany, gorzej z czasem.
Co do tego programu planowałem go dokończyć, bo tak naprawdę on jest nie skończony co do optymalizacji działania, nawet jeśli robił by tylko to, co już robi.
1. Poprawić działanie ustawień, bo obecnie po zmianie ustawień trzeba go ponownie uruchomić, by weszły w życie.
2. Rozbudować wynik rozkroju o działanie na temat elementów dłuższych niż obecnie, bo teraz jest tylko informacja, że dłuższych jest taka, to a taka ilość i dalej program nic z tym nie robi. Do tego planowałem więc zamiast jednej długości handlowej , dać ich listę dostępnych długości handlowych, a program miałby za zadanie zacząć od najkrótszej, a te długości z dłuższego przedziału "rozkroić w przedziale dłuższym. Jak wiesz, są określone długości handlowe dostępne na rynku. W przypadku stali to przeważnie 12 m. W przypadku listew wykańczających dla okładzin ściennych są np listwy o długościach 2, 2.5 i 3 m.
3. Zrobić funkcję 'odwrotną" polegająca na tym, by program potrafił z uzyskanego i zapisanego na dysku poprzedni rozkroju utworzyć zestaw wejściowy. czasem jest to przydatne.
4. Rozbudować zapis jako...
5. Wprowadzić zmiany sugerowane przez potencjalnych użytkowników.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie


Ostatnio zmieniony przez samolot dnia Sro Sty 21, 2015 9:30 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wojciech_zaw



Dołączył: 12 Paź 2014
Posty: 23
Skąd: Zawiercie

PostWysłany: Sob Sty 17, 2015 8:35 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witaj Samolot!
Na tym etapie rozwoju brakuje tylko zapisu do txt (można też zmienić rozszerzenie) . Wartałoby jeszcze raz przejrzeć kod i usunąć ewentualne błędy. W mojej pracy do sporządzania rozkrojów używałem exela, teraz twojego programiku. Masz rację można sporządzić menu rozwijalne z możliwością wyboru określonej długości handlowej. I chyba to tyle na razie! (szkoda że nie działa pod androida)
Wojciech
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8314
Skąd: Toruń

PostWysłany: Nie Sty 18, 2015 1:54 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cytat:
Na tym etapie rozwoju brakuje tylko zapisu do txt

To nie problem, trzeba dopisać kilka linijek kodu. Zwróć jednak uwagę, że plik tworzony przez program to jest i tak normalny plik tekstowy, tyle, że ma wyróżniajace go rozszerzenie. Po rozszerzeniu łatwiej takie pliki znaleźć użytkownikowi i programowi. Nie jest żadnym problemem w systemie uczynić Notatnik domyślnym programenm otwierajacym także te pliki.

Cytat:
Wartałoby jeszcze raz przejrzeć kod i usunąć ewentualne błędy

Brzmi jak ze swiata polityki zalecenie "przejrzenia jeszcze raz procedur". Chce Ci powiedzieć, że ja non stop przeglądam jakieś procedury, a usuwanie blędów to jest najbardziej czasochlonna część mojej przygody z programowaniem.

Cytat:
...szkoda że nie działa pod androida

Widziałem przyklad tworzenia programu na urzadzenia mobilne Wisual Studio 2012. Chyba to było pod Windows 8. Nie było by to pewnie takie trudne, ale nie wiem czy Microsoft udostepni opcje dla działania takich programów na systemie konkurencji, bo Adroid to n ie ich bajka. To raczej bedzie działć pod Windows Mobliny na urzadzenia przenosne. Jak Kupisz Lumię, to być może sie doczekasz :)

Mam pytanie z innej beczki: chcesz korzystać z takiego programu w terenie, zwiedzając hurownie i na bieżaco kalkulować, czy opłaca sie kupić dany asortyment towaru?

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wojciech_zaw



Dołączył: 12 Paź 2014
Posty: 23
Skąd: Zawiercie

PostWysłany: Nie Sty 18, 2015 4:06 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam!
Masz rację notatnik otwiera te pliki!, Można też zmienić rozszerzenie na txt. Nie mam Lumi tylko Samsunga a rozkroje chciałbym robić biegając po hali - jeszcze raz napiszę że programik się sprawdza i będę tu wrzucał ewentualne błędy – może uda się dopracować go tak by działał bez zarzutu.!
Wojciech
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wojciech_zaw



Dołączył: 12 Paź 2014
Posty: 23
Skąd: Zawiercie

PostWysłany: Nie Lut 01, 2015 7:07 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam
Może jakaś nowsza wersja?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rokiroki



Dołączył: 22 Kwi 2013
Posty: 26

PostWysłany: Nie Lut 01, 2015 8:35 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam wszystkich
Dawno nie odwiedzałem tego forum, myślałem że, temat umarł jednak ku mojemu miłemu zaskoczeniu widzę że SAMOLOT ciągnie go dalej. Ja również pracowałem nad ulepszeniem swojego algorytmu, jakbym dostał jakieś dane testowe to z miłą chęcią bym je przetestował w swoim programie. Jak będę miał trochę czasu na uporządkowanie programu to przekaże go do testowania.
Pozdrawiam wszystkich :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8314
Skąd: Toruń

PostWysłany: Pon Lut 02, 2015 10:01 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Wojciech_zaw: na razie jak pisałem, brak czasu, ale myślę o tym, na pewno się za to wewzmę

rokiroki: załącznik ma nazwę Pliki CSV, ale są tam także pliki tekstowe. We wszystkich w nich dane do testowania, na których sprawdzałem program.



Pliki CSV.rar
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  Pliki CSV.rar
 Wielkość pliku:  19.06 KB
 Pobierano:  242 raz(y)


_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie


Ostatnio zmieniony przez samolot dnia Pon Lut 02, 2015 8:52 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rokiroki



Dołączył: 22 Kwi 2013
Posty: 26

PostWysłany: Pon Lut 02, 2015 10:14 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dzięki za dane do testowania brak tylko długości sztang do każdego przykładu. Przykład z wikipedi to 5600 a do reszty niema

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8314
Skąd: Toruń

PostWysłany: Pon Lut 02, 2015 7:48 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Możesz przyjąć co uważasz. Ja testowałem początkowo na długościach 2500, 3000, 6000, 12000, czyli na długościach często spotykanych w handlu, bo robię ten program przede wszystkim do zastosowania praktycznego. Długość z przykładu na WIKI 5600 jest równie dobra, jak każda inna, ale odstaje od realiów rynku. Trzeba jednak w miarę czasu i możliwości testować na różnych, bo program powinien być pozbawiony błędów. Nie tylko w tym przypadku trudno jest na etapie projektu przetestować wszystkie nietypowe zestawienia danych, by ustrzec się błędów.

Cytat:
brak tylko długości sztang do każdego przykładu

W plikach typu *.csv i *.txt są wpisane tylko długości i sztuki. W mojej wersji program wczytuje długości i sztuki, a długość handlową pobiera z ustawień programu.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
hurgadion



Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 853
Skąd: Web :)

PostWysłany: Czw Mar 05, 2015 1:27 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Wczoraj się zaczął kurs (darmowy !) o którym wspominałem w tym wątku, z aproksymacyjnych metod implementacji problemów NP-zupełnych, polecam kurs, wykłady ma fajny, zabawny gościu z Australii, jakby ktoś chciał się zapisać, a nie mógł namierzyć tego kursu, to służę pomocą, pozdrawiam wszystkich ITholików :)
_________________
miasto nauki praktycznej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Algorytmy + inżynieria oprogramowania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15, 16  Następny
Strona 14 z 16

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.26997 sekund, zapytan = 13
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |