Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[WinAPI] Ile się zmnieści



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Biblioteki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bisiek



Dołączył: 10 Cze 2005
Posty: 284

PostWysłany: Wto Maj 23, 2006 8:26 am  OP    Temat postu: Ile się zmnieści Odpowiedz z cytatem Pisownia

Uwaga: to pytanie dotyczy WinAPI (API systemowe Windowsa)!

Witam

Potrzebny mi jest bufor do przechowywania danych dla kontrolki z dostępem przez hwnd. Uzyłem GWL_USERDATA przez setwindowlong. Tylko nie wiem ile się w nim zmieści? 4bajty? 8? 32?
(WinAPI)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Wto Maj 23, 2006 11:05 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

W Windowsie95 limit wynosił 40 bajtów. W późniejszych wersjach limit ten zniesiono (nie wiem ile teraz wynosi), ale nadal istnieje zalenie, by nie przechowywać tam zbyt dużej ilości danych. Lepiej umieść tam wskaźnik do danych (4 bajty) i pod tym wskaźnikiem przechowuj wszystkie informacje (chyba, że naprawdę jest ich parenaście bajtów).
(WinAPI)

_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Bisiek



Dołączył: 10 Cze 2005
Posty: 284

PostWysłany: Wto Maj 23, 2006 3:04 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Thx za info!
O to dobrze:) Nie zrobiłem tego na wskaźnikach bo wolałbym mieć mieć zmienne 'osierocone', ale nie bardzo wiem jak to zrobić np. z longiem.
(WinAPI)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Wto Maj 23, 2006 7:02 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Przecież nie są osierocone. Wskaźnik masz w danych okna i przed jego zniszczeniem - usuwasz dane z pamięci. Ewentualnie gdzieś tworzysz sobie dodatkowy zbiór, w którym przechowujesz te adresy i stamtąd odczytujesz wskaźniki. A long? W zasadzie jak każdy typ danych. Też przecież możesz dać do niego wskaźnik :-).
Kod:
long    blabla;
long*   wskaznik;

wskaznik = &blabla;

(WinAPI)

_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Biblioteki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.10513 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |