Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Przetwornik A/C - napięcie referencyjne



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Elektronika, programowanie niskopoziomowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bartosz Jarzyna



Dołączył: 06 Maj 2007
Posty: 450

PostWysłany: Sro Cze 12, 2013 5:55 pm  OP    Temat postu: Przetwornik A/C - napięcie referencyjne Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam
Muszę zrozumieć szczegółowo jak działa przetwornik analogowo-cyfrowy z kompensacją wagową na potrzeby egzaminu ustnego. Rozumiem już w jaki sposób wyznacza sygnał cyfrowy jednak gubię się gdy trzeba to opisać za pomocą bitów.
Powiedzmy, że mamy 8 bitowy przetwornik. Jaki zapis bitowy odpowiada jego napięciu referencyjnemu? Z tego co rozumiem powinno to być 1111 1111 jednak wtedy wyznaczenie połowy tego napięcia jest lekko mówiąc kłopotliwe ponieważ jest to liczba nieparzysta. Mam też teorię, że jest to 1 0000 0000 - wtedy dzielenie przez potęgę 2 nie stwarzałoby problemu, jednak ta wartość wymaga dodatkowego bitu (lub też założenia, że nie dopuszczamy równości napięcia wyjściowego z referencyjnym). Nie mogę nigdzie znaleźć informacji na ten temat a jestem uparcie o takie szczegóły dopytywany. Pomocy!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Sro Cze 12, 2013 8:45 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Masz:
  • Zmienną o parzystej liczbie stanów (2^n).
  • Nieparzystą liczbę wartości: {-q, ..., 0, ..., q}.
Albo jedno, albo drugie: albo zmarnujesz możliwe stany, albo nie możesz mieć wartości środkowej. Problem jest analogiczny do pytania, dlaczego zmienne całkowitoliczbowe ze znakiem mają niesymetryczny zakres wartości: [-128; 127], a nie [-127; 127]. Albo użyte zostaną wszystkie 256 stanów i 0 nie będzie na środku zakresu, albo użyte zostanie tylko 255 stanów (1 zmarnowany) i 0 będzie na środku zakresu.

_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Elektronika, programowanie niskopoziomowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.20180 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |