Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

wstawienie zmienncej do sql w recordsource kontrolki adodc1



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zontak



Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 28

PostWysłany: Nie Cze 19, 2005 8:15 pm  OP    Temat postu: wstawienie zmienncej do sql w recordsource kontrolki adodc1 Odpowiedz z cytatem Pisownia

Sima
Mozna w recordsource kontrolki adodc okreslic tabele procedure ale tez instrukcje sql i wlasnie chcialbym w tej instrukcji sql okreslajacej recordsource kontrolki adodc wstawic zmienna np Label1.Caption z formatki na ktorej jest kontrolka adodc a ktorej pisze.
chodzi mi o to zeby dane w kontrolce adodc zostaly przefiltrowane wedlug kolumny ktorejs tam (okresle w sql zawartej w recodrdsource) wedlug parametru Label1.Caption. zawartego w tej instrukcji sql tylko jak go wstawic??? THX za pomoc!!!!!


uzywam bazy accessowe z motorem JET 3.51
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
djkprojects



Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 875
Skąd: UK

PostWysłany: Nie Cze 19, 2005 8:56 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie do końca rozumiem pytania ale Labela możesz użyć tak:

Kod:
"SELECT * FROM Tabela WHERE imie='" & Label1.Caption & "'"


Pamiętaj o apostrofach

P.S. Zauważ że zapytanie jestzwykłym stringiem - z tego wynika, że zapytanie mozesz konstruować na wiele sposobów.

_________________
Auto giełda samochodowa z setkami darmowych ogłoszeń motoryzacyjnych. Dodaj swoje ogłoszenie.
Programowanie VB6 i VB.NET
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
karolinavb
Site Admin


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 7905

PostWysłany: Pon Cze 20, 2005 12:11 am      Temat postu: wstawienie zmienncej do sql w recordsource kontrolki adodc1 Odpowiedz z cytatem Pisownia

Możesz też napisać instrukcję SQL dla kontrolki ADODC bez parametru, a do wyszukiwania zbioru danych według wybranego pola wykorzystać filtrowanie:

Kod:
Option Explicit
'  w sekcji General
Dim sNazwaPola As String

Private Sub Form_Load()
' jeśli od razu chcesz określić nazwę pola
sNazwaPola="NazwaProduktu"
' jeśli tylko chcesz okreslić, że jest to pole na pozycji 2-giej w Twoim zapytaniu
'sNazwaPola = Adodc1.Recordset.Fields(1).Name
End Sub

Sub Filtruj(ByVal sNazwaPola As String, ByVal sFilter As String)
With Adodc1
    .Recordset.Filter = adFilterNone
    If Len(sFilter) > 0 Then
        .Recordset.Filter = "[" & sNazwaPola & "] Like '" & sFilter & "*' "
    End If
    .Recordset.Requery
End With
End Sub

Private Sub txtFilter_Change()
' jeśli wykorzystamy na przykład kontrolkę TextBox dynamicznie możemy zmieniać filtr

Call Filtruj(sNazwaPola, Trim(txtFilter.Text))
End Sub

Private Sub cmdFilter_Click()
' według Caption kontrolki Label
Call Filtruj(sNazwaPola, Trim(lblFilter.Caption))
End Sub

' jeśli Twoje pole jest liczbowe

Sub Filtruj_liczba(ByVal sNazwaPola As String, ByVal sFilter As String)
With Adodc1
    .Recordset.Filter = adFilterNone
    If Len(sFilter) > 0 Then
        .Recordset.Filter = "[" & sNazwaPola & "] >" & CStr(sFilter)
    End If
    .Recordset.Requery
End With
End Sub

' wywołanie filtru

Call Filtruj_liczba("IDproduktu", Trim(lblFilter.Caption))
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Zontak



Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 28

PostWysłany: Pon Cze 20, 2005 5:44 pm  OP    Temat postu: Dziala filtrowanie :D Uejo :) Odpowiedz z cytatem Pisownia

THX uzylem filtrowania i zadzialalo :):) Yea :) nie ma co ciesze sie :) Prosze wirtualny prezent :) jest w nim cokolwiek sobie wymyslisz w koncu wirtualny :)
PS w ten sposob mozna okreslic wybor do kontrolki adodc danych spelniajacych okreslony warunek w okreslonej kolumnie a czy mozna wstawic tak parametr aby byla (do Adodc.Recordsource) wybierana z bazy tabela ktorej nazwą jest string taki sam jaki np uzyty w Label.Caption??:) Np uzytkownik wybiera sobie z kontrolki DataGrig record ze swoim imieniem i nazwiskiem (1 kolumna) i pojawia sie nowa formatka z adodc i DataGrid gdzie otwarta jest tabela a nazwie takiej samej jak imie i nazwisko uzytkownika nooo zakaldam ze taka tabela zostala wczesniej w bazie utwozona :) Ale to pytam sie z ciekawosci :) chcialem takiego czegos uzyc lecz postanowilem wrzucic wszystkich do jednej tabeli i wyswietalc im ich kawalek tabeli dzieki filtrowaniu kolumny iduzytkownika:), z tym filtrowaniem dzieki jeszcze raz:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.13634 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |