Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Tworzenie bazy danych

Idź do strony 1, 2  Następny

 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michail11



Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 73

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 8:40 pm  OP    Temat postu: Tworzenie bazy danych Odpowiedz z cytatem Pisownia

Bardzo proste pytanie. Dla przykładu: załóżmy, że chcę stworzyć bazę danych w której będe przechowywał sobie dane firm (adres,telefon itp. itd). Moje pytanie jest następujące: napiszcie mi w skrócie jak to wygląda od A do Z. Nie chodzi mi o kody źródłowe, odpowiedź potraktujcie jako "słowny schemat blokowy". Z tego co czytałem w książkach, wszystkie przykłady odwołują się do plików z rozszerszeniem *.mdb. Co to oznacza? Tzn. wiem, że to jest Acsses, ale czy oznacza to, że najpierw muszę stworzyć jakiś plik w Acssesie?, a dopiero puźniej pisać program?
_________________
Każdy się rodzi głupi a umiera mądrzejszy. Jeżeli mi pomożecie to tak się stanie i w moim przypadku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Artusx



Dołączył: 04 Cze 2005
Posty: 129
Skąd: KrakOw

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 9:12 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Moim zdaniem chcesz iść na łatwiznę. Jak nie masz jakiejkolwiek książki to chociaż poszukaj w internecie informacji na ten temat. Jest mnóstwo. No chyba, że uczynna Karolina znowu poda wam na tacy linki lenie:).
W skrócie od A do Z:
1. Create Table Baza
2. insert Form1
3. F5
wystarczy taki skrót?

_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Michail11



Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 73

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 10:22 pm  OP    Temat postu: Baza danych Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dzięki. Właśnie siedzę nad tą bazą i próbuje zrobić to na kontrolce: MSFlexGird do wyświetlania zasobów bazy; kwerendy SQL do edytowania itd. bazy i Data. podpowiedzcie mi czy w dobrą stronę idę. Jeżeli tak to czy jest możliwe w kontrolce MSFlexGird jednym kliknięciem na danym wierszu (obojetnie w jakiej kolumnie) zaznaczyć cały wiersz i skopiować zawartość jego do schowka czy też do pliku *.txt jako kawałek tekstu. Najlepiej każda komórka w nowej następnej lini w ustalonej odległości od brzegu tekstu. Czy ewentualne kliknięcie wiersza będzie zarazem poleceniem do kopiowania?
_________________
Każdy się rodzi głupi a umiera mądrzejszy. Jeżeli mi pomożecie to tak się stanie i w moim przypadku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Michail11



Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 73

PostWysłany: Pią Cze 17, 2005 10:26 am  OP    Temat postu: DataGrid. Odpowiedz z cytatem Pisownia

Aktualnie zapoznałem się z kontrolka DataGrid, niepowiem, nawat nawet. Moje pytanie jest następujące: W momencie gdy klikam myszką na który kolwiek wiersz, to podświetla mi się na czarno cały wiersz. Czy za pomocą jakijkolwiek instrukcji jestem wstanie wyciągnąc z tego podświetlenia tekst, a może zawartościom poszczególnych wierszy przypisać zmienne jako stringi. A co sądzicie o DataGrid. Dobrze kombinuje?
_________________
Każdy się rodzi głupi a umiera mądrzejszy. Jeżeli mi pomożecie to tak się stanie i w moim przypadku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
djkprojects



Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 875
Skąd: UK

PostWysłany: Pią Cze 17, 2005 11:10 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dobrze dobrze a tu przykład jak pobrać cały wiersz:

Kod:
Dim col As Column

For Each col In Data1.Columns
    MsgBox col.Text
Next

_________________
Auto giełda samochodowa z setkami darmowych ogłoszeń motoryzacyjnych. Dodaj swoje ogłoszenie.
Programowanie VB6 i VB.NET
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
Michail11



Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 73

PostWysłany: Pią Cze 17, 2005 11:41 am  OP    Temat postu: TexBox. Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dzięki DJ. Czy istnieje możliwość kopiowania tekstu z TexBox lub Label'a do RichTexBox, najlepiej bez zaznaczania tekstu tylko za pomocą Buttona - całego tekstu.
_________________
Każdy się rodzi głupi a umiera mądrzejszy. Jeżeli mi pomożecie to tak się stanie i w moim przypadku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
djkprojects



Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 875
Skąd: UK

PostWysłany: Pią Cze 17, 2005 11:52 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Prawdę pisząc to nigdy nie korzystałem z RichTextBox'a ale chyba wystarczy wykorzystać właściwość TEXT TextBox'a lub CAPTION Labela i przypisać go do odpowiedniej właściwości RichTextBox'a np.


Kod:
RichTextBox.??? = Text1.Text (albo Label1.Caption)


Te znaki zapytania to właściwość jakiej powinieneś przypisać tekst z TextBoxa

P.S. A żeby to przekopiować z użyciem Buttona to wywołaj powyższą linię w zdarzeniu Command1_Click

_________________
Auto giełda samochodowa z setkami darmowych ogłoszeń motoryzacyjnych. Dodaj swoje ogłoszenie.
Programowanie VB6 i VB.NET
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
Michail11



Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 73

PostWysłany: Pią Cze 17, 2005 12:42 pm  OP    Temat postu: Baza danych Odpowiedz z cytatem Pisownia

Twoja porada zadziała, ale mam jeszcze jedno pytanie, no może dwa: co zrobić żeby do RichTexBox'a dodać tekst np. z 3 TexBox'ów i kolejno, tzn: linia po linią - Tekst 1 to linia 1, Tekst 2 to linia 2, Tekst 3 to linia 3.
Linia1
Linia2
Linia3
Drugi wątek to: ustawić te trzy linie w RichTexBox'ie w dowolnym miejscu (długości lini będą się zmieniać);
Załóżmy linia 1 to Nazwa firmy, linia2 to adres firmy, linia3 to telefon.

-------------------------------------------------------------------------------------
Nazwa firmy
adres firmy
telefon

ZAMÓWIENIE

------------------------------------------------------------------------------------
Wyobraź sobie, że to ma być szablon jakiegokolwiek zamówienia.

_________________
Każdy się rodzi głupi a umiera mądrzejszy. Jeżeli mi pomożecie to tak się stanie i w moim przypadku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Michail11



Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 73

PostWysłany: Pią Cze 17, 2005 12:46 pm  OP    Temat postu: BAZA Odpowiedz z cytatem Pisownia

Sorry, ale dopiero jestem początkujący na tym forum i w VB i w poprzedniej odpowiedzi wzór tego zamówienia mi nie wyszedł tak jak miał.
Dane firmy mają być po prawej stronie RichTexBox'a, gdzieś na 3/4 jego szerokości i mają być wycentrowane względem siebie.

_________________
Każdy się rodzi głupi a umiera mądrzejszy. Jeżeli mi pomożecie to tak się stanie i w moim przypadku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
djkprojects



Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 875
Skąd: UK

PostWysłany: Pią Cze 17, 2005 2:43 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

No i tutaj ci nie pomogę bo nie wiem jakie własciwości ma RichtextBox (poszukaj - może jest coś takiego jak Line(index) albo coś podobnego.

Możesz też zrobć coś takiego ale nie wiem czy zadziała:

Kod:

Dane=Text1 & vbcrlf & Text2 & vbcrlf & Text3
RichTextBox.??? = Dane



Ale to jest bardzo naciągany, że tak napiszę sposób ;)

_________________
Auto giełda samochodowa z setkami darmowych ogłoszeń motoryzacyjnych. Dodaj swoje ogłoszenie.
Programowanie VB6 i VB.NET
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.19608 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |