Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

wykonywanie proc. sklad. SQL dla bazy JET 3.51 w VB6



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zontak



Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 28

PostWysłany: Nie Cze 12, 2005 4:05 pm  OP    Temat postu: wykonywanie proc. sklad. SQL dla bazy JET 3.51 w VB6 Odpowiedz z cytatem Pisownia

Sima przeczytalem duuuzo tematow ze starego forum i wszystko mi sie juz pomieszlo. pisze progs w VB6, uzywa on bazy danych typ access 97 gdzie providerem jest ...3.51. Pewna formatka zawiera przycisk po ktorego nacisnieciu wybrane dane z tabeli A maja byc skopiowane do tabeli B (mam nadzieje ze z filtracja ktore dane maja byc skopiowane poradze sobie jakos w sql-u). Nie wiem jaki kod napisac dla zdarzenia click guzika aby wprowadzic procedure sql dla bazy. kombinuje najpierw otworzyc polaczenie z baza potem command itp. ale gdy zadeklaruje zmienna Database (Dim db As Database to potem z tego co czytalem na forum powinno sie Set db = New ....<- i gdy tu wpisze Database to pokazuje sie blad, ze zla zmienna New). Nie wiem czy nie mam zainstalowanych jakichs bibliotek czy to cos innego. Prosilbym o kod ktory polaczy sie z baza jet 3.51 (plik xyz.mdb na dysku C) i pozwoli wprowadzic i wykonac procedura sql - np SELECT albo INSERT INTO.
Za odpowiedz gory dzieki :)
PS Mam zainstalowanego VB6 professional bez Accessa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
sweet_dreams



Dołączył: 31 Maj 2005
Posty: 284
Skąd: Łódź

PostWysłany: Pon Cze 13, 2005 6:22 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam,

Poniżej załanczam link do projektu zrobionego w vb z wykorzystaniem technologii ADO. Program łączy się z bazą danych Access. Powinno Ci sie przydać z tego kodu dużo rzeczy, Napewno znajdziesz tu wykonywanie kwerend sql.

http://mail.widzew.net/~ryskanski/source/ado_baza.zip

Miłego analizowania kodu.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
karolinavb
Site Admin


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 7905

PostWysłany: Pon Cze 13, 2005 10:15 pm      Temat postu: wykonywanie proc. sklad. SQL dla bazy JET 3.51 w VB6 Odpowiedz z cytatem Pisownia

Zontak

Ponieważ fragmenty kodu w Twoim poście sugerują mi, że chcesz posłużyć się obiektami DAO proponuję takie rozwiązanie:

- Menu/Add-Ins , opcja Visual Data Manager
- po otwarciu tego narzędzia MenuFile / Open DataBase - opcja Microsoft Access - poszukasz swojej bazy
- ukażą Ci się wszystkie pola itd..
- masz w Visual Data Manager takie narzędzia jak
- Menu/Utilty/Query Builder - możesz sobie zbudować kwerendę
- Menu/Utilty/Data Form Designer - wizard projektujący formę w oparciu o tę bazę
- oraz inne, to sobie zwiedzisz...

w ten sposób zaprojektujesz sobie formę, a jej kod sobie obejrzysz, nawet referencje do DAO w projekcie zostaną przez ten manager dodane.

Jeśli natomiast nie ma w Twoim menu Add-Ins Visual data Manager'a należy wybrać w tym menu opcję Add-In Manager, następnie na liście dodatków go znaleźć zaznaczyć, i zaznaczyć również opcje Loaded/Unloaded oraz Loaded on StartUp - dodatek powinien znaleźć się we wspomnianym menu.

P.S. Jeśli chodzi o ADO to prosty przykład z użyciem kontrolki ADODC jest w linku do strony DJKProjects w innym poście:

http://djkprojects.myvh.net/vb.php?roz=articles&art=3

dodam do niego tylko tyle, że na początku poznawania sposobu pracy z tą kontrolką warto jednak zbudować ciąg połączenia, źródło rekordów itd... w okienku Property Page kontrolki ADODC (prawy klik myszki na kontrolce), potem można w kodzie skorzystać z tego co wygenerowaliśmy w zakładkach tego okienka...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Zontak



Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 28

PostWysłany: Wto Cze 14, 2005 5:44 pm  OP    Temat postu: laczenie sie z baza mdb i sql - tak jest poprawnie?? Odpowiedz z cytatem Pisownia

Sima ludziki i thx za odp. przed uzyskanie odp poprobowalem troche i taki kod posklejalem:

Private Sub Command1_Click()
On Error Resume Next

Dim db As ADODB.Connection
Set db = New ADODB.Connection
db.ConnectionString = Adodc1.ConnectionString

db.Open

db.Errors.Clear
db.Execute ("INSERT INTO Metki ( met_nazwa ) SELECT normy_nazwa FROM Normy WHERE normy_index = '" & Text1.Text & "';")


If db.Errors.Count > 0 Then
MsgBox ("Brak tabeli")
End If

End Sub

mam pytanie czy wszystko w tym kodzi jest ok?? acha jeszcze jedno na formatce mam kontroleke Text1, adodc1 polaczona z baza danych *.mdb, przycisk oraz kontrolke DataGrid1 polaczona z kontrolka adodc1. Jakiego kodu uzyc aby DataGrid1 po nacisnieciu guzika i wykonaniu procedury odswiezyla swoja zawartosc??(refresh czy dla adodc czy dla DataGrid1 za pierwszym nacisnieciem guzika nie chce dzialac) Trzeba by jeszcze bylo skleic kod ktory w obecnej instrukcji sql w tabelce Metki kolumnie metki_index nada kazdemu rekorodwi unikalny identyfikator bedacy liczba naturalna. PS rekordy beda wstawiane do tabeli i usuwane a raz uzyty identufikator nie moze sie powtorzyc czyli zawsze musi byc wiekszy od najwiekszego ostatnio wygenerowanego. Np sa wiersze 1 i 2. usuwam wiersz 2. zostaje wiersz 1. dodaje jakis inny wiersz i ma on identyfikator 3 itd. (2 juz nie mozna uzyc)
PS2 czy mozna wstawidz w sql parametr Text1.Text bez & <- bo sa to znaki wieloznacznosi o ile sie nie myle. Uejo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.33911 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |