Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[php/mysql] polskie znaki przy zapisie do bazy danych

Idź do strony Poprzedni  1, 2

 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> PHP
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ikons
Gość





PostWysłany: Pon Maj 07, 2007 10:10 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

tak w bazie nadal s? krzaczki - problem tylko w tym ze niemam pliku o tej nazwie - probowa?em wyszuka? w plikach "init-connect" ale te? nie znajduje - zainstaluje sobie jednak r?cznie mysql'a - na razie jest zainstalowany w pakiecie z webserv.
Powrót do góry
Garf



Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 3607
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Pon Maj 07, 2007 10:26 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie b?dziesz mia? takiego wpisu w konfiguracji, musisz sam go dopisa?. Nie wiem niestety na jakim systemie pracujesz, tak wi?c nie podam Ci gdzie masz ten plik - je?li ju? to przeszukaj pliki pod k?tem:
Kod:
[mysqld]

_________________
Internet nadal „nic nie rozumie”, ?adnego odkrycia, cho?by od niego zale?a? los ?wiata,
ale nadanego w egzotycznym j?zyku, nie odró?ni od nieco mniej wa?nej wie?ci,
?e u ciotki w placku z jab?kami zrobi? si? w piekarniku zakalec.
Stanis?aw Lem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Zlorf



Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 491
Skąd: U? (?ód?)

PostWysłany: Pon Maj 07, 2007 1:51 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

W?a?nie dzi? zainstalowa?em te? webserv i dzia?a - przy ka?dym po??czeniu po prostu wywo?uj? "set names 'latin2'"...
U mnie plik my.cnf jest bezpo?rednio na "C:\".

Pytanie przy okazji: mam zdaje si? ten sam problem - dane zapisywane s? w porz?dku, na stronie wida? ?adnie, ale w bazie s? zapisane krzaczkowato. Przez to nie mog? r?cznie edytowa? wpisów bez utraty polskich znaków. Wszystko przez to, ?e baza ma ustawione z zmiennych kodowanie na utf-8, mimo innych warto?ci globalnych:
Kod:
character set client   utf8
(Warto?? globalna)         latin2

a najlepsze jest to, ?e mysql_client_encoding stwierdza, ?e w bazie jest latin1.
Da si? to zmieni? bezpo?rednio?

_________________
http://www.jtomaszewski.com/


Ostatnio zmieniony przez Zlorf dnia Pon Maj 07, 2007 2:04 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Garf



Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 3607
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Pon Maj 07, 2007 1:59 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Mo?e po prostu bezpo?redni dost?p do bazy dzia?a na innym kodowaniu? Np. pracuj?c na konsoli z kodowaniem iso-8859-2 mo?na miec problemy z edycj? danych na UTF-8.
_________________
Internet nadal „nic nie rozumie”, ?adnego odkrycia, cho?by od niego zale?a? los ?wiata,
ale nadanego w egzotycznym j?zyku, nie odró?ni od nieco mniej wa?nej wie?ci,
?e u ciotki w placku z jab?kami zrobi? si? w piekarniku zakalec.
Stanis?aw Lem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ikons
Gość





PostWysłany: Pon Maj 21, 2007 10:00 am      Temat postu: heh... Odpowiedz z cytatem Pisownia

nio cu? problem powróci? - poczyta?em troszke o tym.. ale dalej nie moge da? sobei z tym rady - tym razem raczej muz niejest to wina konfiguracji servera sql bo specjalnie przenios?em sie na jaki? inny server - pad?o na ifastnet.com - gdyby ta informacja sie komu? przyda?a...

nastuka?em kawa?ek kodu:

Kod:
   $charset = mysql_client_encoding($db_connect_id);
   echo "Kodowanie is: $charset<br>\n";  
mysql_query( "SET NAMES 'latin2'");
mysql_query( "CHARACTER SET 'latin2'");
   $charset = mysql_client_encoding($db_connect_id);
   echo "Kodowanie is: $charset\n";  


zwraca niestety:

Kod:
Kodowanie is: latin1
Kodowanie is: latin1


czyli tak jakby wcale nie zamieni?o na latin2

kodowanie strony to:
Kod:
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">


próbowa?em te? ju? wsz?dzie da?: iso-8859-2 , latin2, utf8.
nic a nic nie pomaga :(
-----------------------------------------
phpMyAdmin pokazuje:
Metoda porównywania napisów: latin2_bin
------------------------------------------



!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ale w?a?nie mnie ol?ni?o :D
podczas pisania postu jeszcze sprawdza?em jak wygl?daj? infrmacje w bazie a tu po?owa dzia?a a po?owa nie - mówie co jest ??

Otó? u?ywa?em edytora z Cpanel'u - on zamienia sobie polskie znaki na odpowiedniki w DEC a na pocz?tku co logiczne dodane jest &# ?eby sobie z tego html po?ytek zrobi? :D -np. &#347 - nie wiem czy nawet jakiej? funkcji w php do tego nie ma - nio ale jak nie ma to sie znajdzie :D - to tak jakby komu? by?o potrzebne na przysz?o??...

a co z ta baz? to nie mam pojecia... :D
Powrót do góry
ikons
Gość





PostWysłany: Pon Maj 21, 2007 10:13 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

sorki za jeszcze jeden post ale jak kto? b?dzie mia? podobny problem i b?dzie szuk?a rozwi?zania to niech juz ma wszystko w jednym miejscu:

http://php.net.pl/manual/pl/function.strtr.php
przyk?ad 2258 - bajka sprawa :D
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> PHP Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.22375 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |