Forum Coders' city Strona G³ówna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj 

Potrzebujê szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Rozkroje, podzia? zbioru liczb na podzbiory o maksymalnej sumie warto?ci

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona G³ówna -> Visual Studio: C#, VB, VC++, …
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
samolot

Do³±czy³: 26 Sty 2006
Sk±d: Toru?

PostWys³any: Sob Maj 01, 2021 8:26 pm  OP    Temat postu: Rozkroje, podzia? zbioru liczb na podzbiory o maksymalnej sumie warto?ci Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam
Swego czasu by?a tu dyskusja o programie do rozkrojów Napisa?em nowsz? wersj?.

Zmieni?em w nim sposób liczenia z wersji dla pojedynczej d?ugo?ci na wersj? dla zestawu d?ugo?ci. Zestawy mo?na ustawia? w?asne, w?a?ciwie zupe?nie dowolne. Szczegó?y znajdziecie w oknie ustawie? programu oraz w oknie "Pomoc" i "O programie".
Wszelkie uwagi mile widziane.

Uwaga: Najnowsza edycja: "Rozkroje04_2, wersja 2.0.7866.36148 - z 15 lipca 2021

Rozkroje02.7z
 Opis:
Wersja: 2.0.7791.26982
Zapraszam do testowania

Pobierz
 Nazwa pliku:  Rozkroje02.7z
 Wielko¶æ pliku:  528.1 KB
 Pobierano:  242 raz(y)

Ostatnio zmieniony przez samolot dnia Czw Lip 15, 2021 11:33 pm, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
samolot

PostWys³any: Nie Maj 09, 2021 12:02 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Doda?em inny sposób wprowadzania danych do oblicze?: we w?asnym okienku programu, które weryfikuje ich poprawno?? i, je?li ich format jest bezb??dny, przekazuje do oblicze?.
Format danych ka?dego wiersza z danymi:
1500x12
co oznacza "d?ugo?? 1500 razy 12 sztuk"
Jednostki, w jakich maj? by? wpisane d?ugo?ci do pola, s? przez program przyjmowane z listy rozwijalnej. Domy?lnie s? tam ustawione milimetry. Ale z tej listy mo?na tak?e wybra? "cm" i "m". W takim przypadku
program pobierane d?ugo?ci z pola zawsze przelicza na milimetry, bo obliczenia rozkrojów s? wtedy dok?adne tak?e dla najkrótszych d?ugo?ci.
UWAGA: je?li dane do oblicze? u?ytkownik pobiera poprzez menu programu z pliku dyskowego , to ich wewn?trzny format w pliku jest wymagany inny: zamiast znaczka x musz? by? ?redniki. Szczegó?owo jest to opisane w pomocy. Taki format plku tekstowego, je?li zmienisz mu rozszerzenie na .csv, mo?e by? otwierany i edytowany przez MS Excel. Pliki .csv zapisane przez Excela na dysk program Rozkroje tak?e mo?e wczytywa? poprzez menu "Otwórz zestaw d?ugo?ci...| Z pliku.csv" - je?li maj? format opisany w pomocy.
?ycz? mi?ego testowania.

Dopisek:
Wstawi?em nowsz? wersj?, bo okaza?o si?, ?e poprzednia mia?a czeski b??d. Z poziomu programu mo?na do mnie wys?a? zamówienie na program. Tyle, ?e do testów mia?em wstawiany tam automatycznie mój adres e-mail, jako osoby zamawiaj?cej. Tak wi?c kto?, kto chce program zamówi?, i wy?le zamówienie, nie zmieniaj?c adresu na swój, to ja mu nie mog? wys?a? programu, bo wys?a?bym sobie. Tak wi?c teraz pole adresu jest puste i wysy?aj?cy powinien tam wpisa? swój e-mail, je?li chce dosta? program.
St?d to wiem, bo dzi? jedna osoba skorzysta?a z mo?liwo?ci zamówienia. Niestety nie mam do niej kontaktu. Ta osoba wys?a?a mi w?a?nie zamówienie, w którym nie zmieni?a mojego e-maila na swój. Za to ma mój adres wi?c mo?e do mnie napisa?, gdyby mia?a tak? ch??.
Przepraszam za to niedopatrzenie.

Rozkroje03.7z
 Opis:
Wersja 2.0.7802.34353
(Poza spraw? z mailem zmieni?em liczb? uruchomie? z 5 na 35 -to te? by?a pozosta?o?? z testów)

Pobierz
 Nazwa pliku:  Rozkroje03.7z
 Wielko¶æ pliku:  546.5 KB
 Pobierano:  243 raz(y)

Ostatnio zmieniony przez samolot dnia Czw Lip 15, 2021 11:32 pm, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy
Powrót do góry
samolot

PostWys³any: Sro Maj 12, 2021 5:56 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Od?wie?am w?tek w ten sposób, bo by? mo?e Jelcyn wy?le powiadomienia do tych co tu zajrzeli, wi?c szybciej by? mo?e przeczytaj? wyja?nienie sprawy.

Ostatnio zmieniony przez samolot dnia Czw Lip 15, 2021 11:32 pm, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
Powrót do góry
samolot

PostWys³any: Pi± Maj 21, 2021 6:19 pm  OP    Temat postu: Rozkroje, d?ugo?ci habdlowe, podzia? d?ugo?ci Odpowiedz z cytatem Pisownia

Zauwa?ona podatno?? na potencjalny b??d:

w oknie programu w prawym górnym rogu jest pole na d?ugo?ci handlowe, które program pobiera do oblicze?. S? one tam wstawiane przez program w momencie gdy u?ytkownik wybierze w ustawieniach jaki? zestaw d?ugo?ci handlowych. Maj? one taki format:
"Zestaw13_1000,2000"
co oznacza, ?e jest to "zestaw nr 13", który zawiera d?ugo?ci 1000 mm i 2000 mm. Program, pobieraj?c d?ugo?ci do oblicze?, rozdziela ten zapis wzgl?dem znaku "_" i praw? stron? z d?ugo?ciami wstawia sobie do tablicy d?ugo?ci.
To pole z d?ugo?ciami nie ma zablokowanej edycji (moje niedopatrzenie), wi?c u?ytkownik mo?e je edytowa?. Nie nale?y jego tre?ci edytowa?, poniewa? (je?li ten format danych w polu zacznie odbiega? od wzorca), to ka?de nast?pne najechanie wska?nikiem myszki na to pole tekstowe, a tak?e najechanie wska?nikiem myszki na przycisk "Licz rozkroje" b?dzie powodowa?o b??d. Dzieje si? tak dlatego, bo program w momencie najechania myszk? na te obiekty tworzy dymki z podpowiedziami, wiec trafia na nie akceptowalny format tego wpisu. Ja ju? w tym polu tekstowym zablokowa?em mo?liwo?? edycji przez u?ytkownika.
Teraz jedyn? mo?liwo?ci? wstawienia tam d?ugo?ci jest zrobienie tego z poziomu okienka ustawie?, wybieraj?c tam odpowiedni zestaw d?ugo?ci, przy czym pojedyncza d?ugo??, np "6000" te? jest "zestawem". Je?li na li?cie zestawów nie ma dok?adnie takiego zestawu, jaki potrzebujemy to mo?na go doda? za pomoc? przycisku "Dodaj nowy zestaw d?ugo?ci".

Reasumuj?c: je?li nie b?dzie w polu z d?ugo?ciami z?ego formatu wpisu, to nie powinno by? problemu.

Ostatnio zmieniony przez samolot dnia Czw Lip 15, 2021 11:31 pm, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy
Powrót do góry
samolot

PostWys³any: Sro Lip 14, 2021 8:55 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Najnowsza edycja: "Rozkroje04_2, wersja 2.0.7866.36148 - z 15 lipca 2021

Cytat:
W edycji programu 'Rozkroje04':
19. Poprawiono algorytm podzia?u na rozkroje.
20. Usuni?to b??d wynikaj?cy z mo?liwo?ci edycji pola tekstowego 'na wybrany zestaw d?ugo?ci'. To pole
jest teraz ustawione tylko do odczytu.
21. Dodano do ustawie? mo?liwo?? kalkulacji kosztów elementów, które s? zamawiane. S? to obecnie
cztery grupy asortymentów: 'nieokre?lone', 'stal zbrojeniowa', dwuteowniki IPE', dwuteowniki IPN'
22. W oknie g?ównym programu dodano mo?liwo?? regulacji wysoko?ci pola na zamówienie i pola na
rozkroje. S?u?? do tego dwa przyciski w prawym, górnym rogu do regulacji r?cznej. Niezale?nie od
tego po za?adowaniu danych z pliku oba pola dopasowuj? sw? wysoko?? automatycznie do zawar-
to?ci, u?ytkownik mo?e to r?cznie skorygowa?

Dla tych którzy pobrali wcze?niejsz? wersj?:
Plik ustawie? programu zawiera wi?cej ustawie?, wiec ma inn? struktur? ni? poprzednio. Stary nie b?dzie odpowiedni. Dlatego nale?y za??czon? paczk? rozpakowa? do nowej lokalizacji.

"Rozkroje04_2, wersja 2.0.7866.36148 - z 15 lipca 2021 do pobrania poni?ej.

Rozkroje04_2.7z
 Opis:
"Rozkroje04_2, wersja 2.0.7866.36148

Pobierz
 Nazwa pliku:  Rozkroje04_2.7z
 Wielko¶æ pliku:  574 KB
 Pobierano:  275 raz(y)

samolot

PostWys³any: Czw Lip 22, 2021 9:59 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Osoba, która pobra?a program w wersji 2.0.7799.19514 , od 13 maja 2021 przysy?a mi emailem regularnie zamówienia na program, nie podaj?c swojego dresu email.
W zwi?zku z tym nie mog? jej wys?a? programu, co jest oczywiste.
Dlatego nie rozumiem dlaczego nieustannie wysy?a te zamówienia, nie zauwa?aj?c tego niedopatrzenia? Troch? to dziwne post?powanie.

samolot

PostWys³any: Sro Lip 28, 2021 5:54 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

No nareszcie. Wg mnie to trzecie pobranie programu wy?ej to zrobi?a osoba, która wys?a?a do mnie kilkana?cie zamówie? jako nick "Test" z wcze?niejszej wersji programu nr 2.0.7799.19514. (tyle, ?e nie podaj?c maila zwrotnego nie móg? oczekiwa? na zamówiony program)

Wiem to bo program po pierwszym uruchomieniu przysy?a loga zawieraj?cego UUID komputera
Wysy?aj?c zamówienie program te? wysy?a UUID komputera. St?d jako autor wiem ile osób go pobiera i jaka jest jego popularno??. Czyli jest to taka symbioza: ja udost?pniam program, a u?ytkownicy daj? jak?? zwrotn? informacj?.
Wersja na 35 uruchomie? to sporo, wi?c mo?na po?wiczy?.
Natomiast je?li kto? wy?le zamówienie na wersj? pe?n?, to wy?l? j? gratis. To, ?e w opisie licencji napisa?em o wersji p?atnej - to zrobi?em to by ta tre?? licencji by?a niejako kompletna dla testowania dwu wersji zamawiania programu: demo i tak zwanej "p?atnej", w tym celu by poprawia? zauwa?one mankamenty.

Zapraszam do pobierania i testowania aplikacji.

Uwagi na: jeszczenormalny@interia.pl

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona G³ówna -> Visual Studio: C#, VB, VC++, … Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Skocz do:  
Mo¿esz pisaæ nowe tematy
Mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Mo¿esz dodawaæ za³±czniki na tym forum
Mo¿esz pobieraæ pliki z tego forum

Debug: strone wygenerowano w 0.04981 sekund, zapytan = 13
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |