|
Coders' city Nasza pasja to programowanie!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
speedy134 Go¶æ
|
Wys³any: Pon Sie 10, 2020 11:32 am OP Temat postu: Czy Java kiedy? b?dzie szybka? |
|
|
Mam pewne do?wiadczenie w Javie, ale ostatnio postanowi?em spróbowa? Rusta. Ledwie si? go troche nauczy?em, jestem mega noobem, a praktycznie ka?dy kod jaki napisa?em by? 3-10x szybszy od Javy i potrzebowa? 10-100x mniej pami?ci. Ponadto nie pisze si? wcale wolniej ni? w Javie.
Konkretny przyk?ad: Prosty mikroserwis hello-world. W Javie (Spring) z?arte 500 MB RAMu i marne 40k zapyta? na sekund?, a przecie? on nic nie robi. To samo w Ruscie, nie do?? ?e krótszy kod i mniej upierdliwa konfiguracja, to jeszcze 250k zapyta? na sekund? i... 6 MB RAMu.
No i tak si? teraz zastanawiam, czy warto i?? dalej w Jav?, czy rzuci? to i mocniej pocisn?? Rusta? My?licie, ?e b?dzie na to rynek? Bo to dla mnie wygl?da na miazg? z Javy - wiem, ?e jest jeszcze popularna, ale w sumie - ma jeszcze jaki? sens? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Mo¿esz pisaæ nowe tematy Mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Mo¿esz dodawaæ za³±czniki na tym forum Mo¿esz pobieraæ pliki z tego forum
|
 Debug: strone wygenerowano w 0.03768 sekund, zapytan = 12
|