Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Fixe
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2019 11:04 pm OP Temat postu: [Excel] Odkrywanie kolumn, których liczba b?dzie podana w komórce. |
|
|
Mo?e ten problem w takiej wersji ju? si? pojawi?. Ja jednak go nie znalaz?em. St?d moja pro?ba o pomoc do Was. Robi? arkusz z testem. Testowana b?dzie okre?lona ilo?? prób. To, ile prób b?dzie, wska?e warto?? w odpowiedniej komórce. Przyjmijmy, ?e b?dzie to komórka A1. Za?ó?my te?, ?e kolumna z testem dla pierwszej próby to kolumna D. I teraz zale?no?ci od warto?ci w komórce A1, chcia?bym ?eby odkry?a si? odpowiednia ilo?? kolumn na prawo od kolumny D. Teraz najtrudniejsza cz???. Jak powinno wygl?da? makro dla takiej operacji? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
jacekq
|
Wysłany: Sob Lut 16, 2019 3:01 pm Temat postu: |
|
|
Kod: |  With Arkusz1
 .Columns.Hidden = False

.Columns("D").Resize(, .Range("A1")).Hidden = True

End With

|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Fixe
|
Wysłany: Sob Lut 16, 2019 9:02 pm OP Temat postu: |
|
|
Serdecznie dzi?kuj?. Makro dzia?a bez zarzutu. Z jednym wyj?tkiem. Ukrywa kolumny zamiast odkrywa? schowane :) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Fixe
|
Wysłany: Sob Lut 16, 2019 11:23 pm OP Temat postu: |
|
|
Tak przy okazji. Mam kolumn w której s? np. listwy wyboru. Czy jest jaka? mo?liwo?? ukrycia kolumn razem z formantami, które w nich s?? Na razie listwy wyboru (te akurat mam w kolumnach ) s? ca?y czas widoczne. Na dodatek, przy ukrywaniu nak?adaj? si? na siebie przez co ostatnia widoczna kolumna staje si? bezu?yteczna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacekq
|
Wysłany: Nie Lut 17, 2019 2:14 pm Temat postu: |
|
|
Je?li to listy wyboru - rozwa? sprawdzanie poprawno?ci (wst??ka Dane-grupa Narz?dzia danych-Poprawno?? danych).
Je?li musz? by? formanty - ukrywaj je w kodzie VBA przed ukryciem kolumny (przed odkryciem odkrywaj). Mo?e wystarczy tworzy? i wy?wietla? jeden formant, w kolumnie aktywnej komórki?
Fixe napisał: | Makro dzia?a bez zarzutu. Z jednym wyj?tkiem. Ukrywa kolumny zamiast odkrywa? schowane :) |
Liczy?em na twoj? spostrzegawczo?? i inwencj?. :D |
|
Powrót do góry |
|
 |
Fixe
|
Wysłany: Nie Lut 17, 2019 11:17 pm OP Temat postu: |
|
|
Zrezygnowa?em z listw wyboru w postaci formantów na rzecz tego, co mo?na zrobi? poprzez "poprawno?? danych". Wiem, ?e Ci? rozczarowa?em ale problem z odkrywaniem kolumn pozosta? aktualny :) |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacekq
|
Wysłany: Pon Lut 18, 2019 7:42 pm Temat postu: |
|
|
Kod: |  .Columns("D").Resize(, .Range("A1")).Hidden = False
 .Columns("D").Resize(, nMax - .Range("A1")). Offset(.Range("A1")).Hidden = True

|
gdzie nMax to liczba wszystkich kolumn bior?cych udzia? w operacji.
Pisane na kolanie w tramwaju :-D, ale kierunek powinien by? ju? jasny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|