Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[Excel] Odkrywanie kolumn, których liczba b?dzie podana w komórce.

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Oprogramowanie biurowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fixe

PostWysłany: Pią Lut 15, 2019 11:04 pm  OP    Temat postu: [Excel] Odkrywanie kolumn, których liczba b?dzie podana w komórce. Odpowiedz z cytatem Pisownia

Mo?e ten problem w takiej wersji ju? si? pojawi?. Ja jednak go nie znalaz?em. St?d moja pro?ba o pomoc do Was.
Robi? arkusz z testem. Testowana b?dzie okre?lona ilo?? prób. To, ile prób b?dzie, wska?e warto?? w odpowiedniej komórce. Przyjmijmy, ?e b?dzie to komórka A1. Za?ó?my te?, ?e kolumna z testem dla pierwszej próby to kolumna D. I teraz zale?no?ci od warto?ci w komórce A1, chcia?bym ?eby odkry?a si? odpowiednia ilo?? kolumn na prawo od kolumny D.
Teraz najtrudniejsza cz???. Jak powinno wygl?da? makro dla takiej operacji?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jacekq

PostWysłany: Sob Lut 16, 2019 3:01 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Kod:
    With Arkusz1
        .Columns.Hidden = False

.Columns("D").Resize(, .Range("A1")).Hidden = True

End With

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Fixe

PostWysłany: Sob Lut 16, 2019 9:02 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Serdecznie dzi?kuj?. Makro dzia?a bez zarzutu. Z jednym wyj?tkiem. Ukrywa kolumny zamiast odkrywa? schowane :)
Powrót do góry
Fixe

PostWysłany: Sob Lut 16, 2019 11:23 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Tak przy okazji. Mam kolumn w której s? np. listwy wyboru. Czy jest jaka? mo?liwo?? ukrycia kolumn razem z formantami, które w nich s?? Na razie listwy wyboru (te akurat mam w kolumnach ) s? ca?y czas widoczne. Na dodatek, przy ukrywaniu nak?adaj? si? na siebie przez co ostatnia widoczna kolumna staje si? bezu?yteczna.
Powrót do góry
jacekq

PostWysłany: Nie Lut 17, 2019 2:14 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Je?li to listy wyboru - rozwa? sprawdzanie poprawno?ci (wst??ka Dane-grupa Narz?dzia danych-Poprawno?? danych).

Je?li musz? by? formanty - ukrywaj je w kodzie VBA przed ukryciem kolumny (przed odkryciem odkrywaj). Mo?e wystarczy tworzy? i wy?wietla? jeden formant, w kolumnie aktywnej komórki?

Fixe napisał:
Makro dzia?a bez zarzutu. Z jednym wyj?tkiem. Ukrywa kolumny zamiast odkrywa? schowane :)

Liczy?em na twoj? spostrzegawczo?? i inwencj?. :D
Powrót do góry
Fixe

PostWysłany: Nie Lut 17, 2019 11:17 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Zrezygnowa?em z listw wyboru w postaci formantów na rzecz tego, co mo?na zrobi? poprzez "poprawno?? danych".
Wiem, ?e Ci? rozczarowa?em ale problem z odkrywaniem kolumn pozosta? aktualny :)
Powrót do góry
jacekq

PostWysłany: Pon Lut 18, 2019 7:42 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Kod:
.Columns("D").Resize(, .Range("A1")).Hidden = False
.Columns("D").Resize(, nMax - .Range("A1")). Offset(.Range("A1")).Hidden = True

gdzie nMax to liczba wszystkich kolumn bior?cych udzia? w operacji.

Pisane na kolanie w tramwaju :-D, ale kierunek powinien by? ju? jasny.
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Oprogramowanie biurowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach