Forum Coders' city Strona Gwna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   ZalogujZaloguj 

Potrzebuj szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[VB.NET 2010] Process.Start



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> Visual Studio: C#, VB, VC++, …
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
Arcady



Doczy: 07 Lis 2018
Posty: 1

PostWysany: Sro Lis 07, 2018 11:45 am  OP    Temat postu: [VB.NET 2010] Process.Start Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam Forumowiczw.
Nie udao mi si znale podobnego problemy na forum.
Pisz program, ktry ma uruchomi inny program umieszczony na serwerze. problem jest taki, e dostp do tego serwera ma mie tylko jeden uytkownik (Login Haslo) a inni uytkownicy niestety nie posiadaj dostpu.
Program powinien zmieni powiadczenia podczas prby poczenia na tego uytkownika, ktry ma dostp i uruchomi program.
Poniej wklejam program, ktry napisaem:

Kod:
Function ConvertToSecureString(ByVal str As String)
        Dim password As New System.Security.SecureString
        For Each c As Char In str.ToCharArray
            password.AppendChar(c)
        Next
        Return password
End Function

Private Sub Button3_Click(sender As System.Object, e As System.EventArgs) Handles Button3.Click
        Dim pwd As New System.Security.SecureString
        Dim p As New Process
        Dim passwordString As String
        passwordString = "Haslo"
        With p
            .StartInfo.Domain = Nothing
            .StartInfo.FileName = "test.txt"
            .StartInfo.WorkingDirectory = "\\172.16.0.5\System\"
            .StartInfo.UserName = "Login"
            .StartInfo.Password = ConvertToSecureString(passwordString)
            .StartInfo.UseShellExecute = False
        End With
        p.Start()
End Sub


Dodaem znaczniki kodu. Zobacz: znaczniki formatujce - jak stosowa.- Samolot

Niestety po uruchomieniu mam komunikat:
"Procedura wejcia odebraa ze dane" (WIN32Exception was unhandled)
Macie moe pomys co mi umkno?

Pisz w VB.NET 2010

_________________
HobbyVB
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
samolot



Doczy: 26 Sty 2006
Posty: 8281
Skd: Toru

PostWysany: Sro Lis 07, 2018 11:24 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

1. W obu procedurach dodaj obsug bedw typu Try Catch... End Try , by byo wiadomo, gdzie
dokadnie nastpuje bd.

2. Jeli kod z obsug bdw si uruchomi to w chwili powstania bdu program powinien si zatrzyma i pokaza komunikat. Ale tym razem bdzie to komunikat z twojej obsugi bdw, a nie ten oglny, ktry ci pokaza kompilator.

3. Poniewa bdziesz mia dwie procedury obsugi bdw to sprawd, w ktrej z nich on wystpuje. Wwczas wewntrz jej bloku Catch… End Try dopisz odczyt elementu StackTrace. To powinno spowodowa, e po ponownym uruchomieniu programu otrzymasz komunikat bardziej szczegowy, podajcy numer wiersza, w ktrym powsta bd.

4. Na tej podstawie sprawd t linijk kodu jakie w niej s polecenia. Znajc ich nazwy przeled na ich podstawie, jakich argumentw oczekuj, lub jakie dane powinny zwraca. To pozwoli szuka bardziej precyzyjnie przyczyny bdu.

W razie czego doczytaj o strukturalnej obsudze bdw , czego przykadem jest podany przeze mnie wyej blok polece Try Catch... End Try. Na tym forum jest tego sporo.
W razie wtpliwoci pytaj.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email
Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> Visual Studio: C#, VB, VC++, … Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Moesz pisa nowe tematy
Moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Moesz dodawa zaczniki na tym forum
Moesz pobiera pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.12696 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |