Forum Coders' city Strona G³ówna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj 

Potrzebujê szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Uruchomienie mdb z vba

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona G³ówna -> Bazy danych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
Fafluchtmiszcz
Go¶æ

PostWys³any: Wto Pa¼ 09, 2018 12:10 pm  OP    Temat postu: Uruchomienie mdb z vba Odpowiedz z cytatem Pisownia

Jak uruchomiæ bazê mdb powiedzmy test2.mdb u¿ywaj±c VBA.
Powrót do góry
karolinavb
Site Admin

Do³±czy³: 25 Maj 2005

PostWys³any: Czw Pa¼ 11, 2018 6:12 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Proszê podaæ bli¿sze szczegó³y, ¶rodowisko, cel...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Fafluchtmiszcz
Go¶æ

PostWys³any: Czw Pa¼ 11, 2018 11:04 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Pani Karolino poradzi³em sobie.
Otó¿ pos³u¿y³em siê poleceniem shell.

Shell ("msaccess c:\baza.mdb")

A potrzebowa³em tego, ¿eby zrobiæ kopiê zapasow± mojej bazy. Aby to uczyniæ musia³em najpierw zamkn±æ w³a¶ciw± bazê i uruchomiæ drugi mdb, w którym pod przyciskiem mia³em zdefiniowane tworzenie kopii zapasowej w³a¶ciwej bazy wraz z doklejeniem daty archiwizacji.

Nie wiem czy to jest "eleganckie" rozwi±zanie, ale dzia³a.

Dziêkujê za odzew i pozdrawiam.
Powrót do góry
karolinavb
Site Admin

PostWys³any: Czw Pa¼ 11, 2018 7:25 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Panie ;-)) Fafluchtmiszcz
Zobacz opracowanie samego mistrza Krzysztofa Pozorka (Access MVP), cytowa³am kod na forum:

Jak zatem z poziomu kodu VB skopiowaæ otwart±/bie¿±c± bazê w inne miejsce
Powrót do góry
Fafluchtmiszcz
Go¶æ

PostWys³any: Pon Pa¼ 15, 2018 9:38 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dziêkujê za pomoc Pani Karolino.

Mam jeszcze jedno pytanie do Pani jako do Guru w dziedzinie VBA.
Otó¿ chcia³bym wy¶wietliæ komunikat w stylu "Proszê czekaæ trwa kopiowanie danych.." i teraz mam problemik:
1. Jak zrobiê to msgbox-em to wy¶wietla mi komunikat ale czeka na reakcjê u¿ytkownika i po naci¶niêciu OK zamyka siê i dalej nic.
2. Je¶li chcê wy¶wietliæ napis na bie¿±cym formularzu, który pocz±tkowo jest ukryty a podczas procedury ma siê pojawiæ to pojawia siê dopiero po wykonaniu wszystkich komend - czyli d³ugo nic a dopiero na koniec wyskakuje info.
3. Próbowa³em skonstruowaæ dodatkowy formularz z informacj± ale te¿ nie dzia³a bo wyskakuje dopiero po zakoñczeniu wszystkich operacji - czyli znowu d³ugo nic i na koniec dopiero info.

Jak to zrobiæ, jak z tym ¿yæ ???
Powrót do góry
karolinavb
Site Admin

PostWys³any: Pon Pa¼ 15, 2018 7:08 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Poka¿ jak to robisz w za³±czniku.
I "bez pani" ;-))
Powrót do góry
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona G³ówna -> Bazy danych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Skocz do:  
Mo¿esz pisaæ nowe tematy
Mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Mo¿esz dodawaæ za³±czniki na tym forum
Mo¿esz pobieraæ pliki z tego forum

Debug: strone wygenerowano w 0.12101 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |