Forum Coders' city Strona Gwna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   ZalogujZaloguj 

Potrzebuj szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[C] Kodowanie UTF-8 w stringach



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> C i C++
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
JanuszPolak
Go





PostWysany: Wto Wrz 04, 2018 7:11 pm  OP    Temat postu: [C] Kodowanie UTF-8 w stringach Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam,
czy jest jaki sposb aby mc kodowa stringi w UTF-8, np:
Kod:
char test[] = "gegka";

Tak, wiem, e litera "g" bdzie zajmowaa 1 bajt, a litera "" dwa bajty - o to mi chodzi. Stosowanie wchar_t oraz L"co tam" te odpada, bo daje wynik w UTF-16, a zaley mi na maksymalnym upakowaniu danych, ale zarazem stosowaniu znakw diakrytycznych.
Kompilator: VisualC++ [tutaj chciabym tylko przetestowa funkcje do operowania na tych stringach, czy dobrze dziaaj], oraz docelowo GCC [bdzie kompilowane na mikrokontroler].
Z gry dzikuj za odpowied ;)
Powrt do gry
JanuszPolak
Go





PostWysany: Wto Wrz 04, 2018 7:14 pm  OP(?)    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

PS: chodzi mi o zapis w staych tekstowych, abym nie musia escape'owa kadego polskiego znaku, bo to jest nieczytelne.
Powrt do gry
JanuszPolak
Go





PostWysany: Sro Wrz 05, 2018 10:03 am  OP(?)    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Jednak sam rozwizaem problem. Wystarczy zapisa:
Kod:
u8"jaki tekst";

i string zostanie zapisany w utf-8. Dziaa zarwno w VisualC++, jak i w czystym C w GCC.
Pozdrawiam
Powrt do gry
Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> C i C++ Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Moesz pisa nowe tematy
Moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Moesz dodawa zaczniki na tym forum
Moesz pobiera pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.15936 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |