Forum Coders' city Strona Gwna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   ZalogujZaloguj 

Potrzebuj szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Bateria do Asusa: Li-Polymer Battery Pack C21N1347

Id do strony Poprzedni  1, 2

 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> Komputery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
Sinus32



Doczy: 20 Sty 2007
Posty: 905

PostWysany: Sob Maj 19, 2018 12:08 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

samolot napisa:
Okazao si, e nie uruchamiaem tego polecenia jako administrator, bo moje konto, mimo, e ma nazw "Administrator", wcale takich uprawnie nie ma.
Nie dziwi mnie to. To normalny stan dla kont administratorw w Windowsie.
Natomiast twoje konto pozwala ci na podniesienie uprawnie dla uruchamianego procesu, podczas gdy konta zwykych uytkownikw nie mog tego zrobi. Ty na UAC widzisz tylko pytanie czy na pewno uruchomi proces z podwyszonymi uprawnieniami i przyciski "Tak"/"Nie", natomiast zwykli uytkownicy zobaczyli by pola do wpisania loginu i hasa jakiego uytkownika administracyjnego.

Zdziwio mnie natomiast jak napisae "Konto, na ktrym pracuje, jest kontem Administratora.", ale zaoyem e po prostu wyczye UAC. Dziki temu kady proces ktry by uruchomi miaby podniesione uprawnienia.

Mj fragment raportu o baterii z dzisiaj wyglda tak:
Bateria:Informacje o baterii
Identyfikator baterii <to zostawiam dla siebie>
Producent LGC
Numer seryjny <tym te si nie podziel ;)>
Skad chemiczny LION
Dugoterminowe 1
Pojemno nominalna 73260
Ostatnie pene adowanie 74448

BTW: w pierwszym pocie pisaem e cmd trzeba uruchomi "z uprawnieniami administratora", a nie z konta o nazwie "Administrator". Windows nie dba o nazwy kont uytkownikw ;)

BTW2: nawet uruchomiony przez ciebie proces z podniesionymi uprawnieniami nie ma peni uprawnie w Windowsie. Wci jest kilka rzeczy ktrych zrobi nie moe, jak np: przeczyta hashe hase uytkownikw w Windowsie. To moe zrobi tylko systemowe konto o nazwie "SYSTEM". Pamitam e jeszcze w windowsie XP, ale bez SP2, istniaa moliwo uruchomienia jakiego procesu (np: regedit.exe) interaktywnie u uprawnieniami uytkownika "SYSTEM", ale obecnie nie znam adnego sposobu.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Odwied stron autora
samolot



Doczy: 26 Sty 2006
Posty: 8268
Skd: Toru

PostWysany: Pon Maj 21, 2018 8:56 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cytat:
Identyfikator baterii <to zostawiam dla siebie>

Nie rozumiem. Czy dlatego zostawiasz dla siebie, e jest to jakby niepowtarzalny numer baterii? Bo wydaje mi si, e jest to raczej oznaczenie typu. Zreszt numer seryjny masz, jako pozycj, osobno.

Na przykad z innego komputera mam:
Cytat:
Identyfikator baterii: 7708LG Li_Ion_4000mA

Lewa cz wyglda to jak poczenie pojemnoci nominalnej 7708 z nazw producenta LG.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email
Sinus32



Doczy: 20 Sty 2007
Posty: 905

PostWysany: Pon Maj 21, 2018 10:03 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

U mnie akurat tak si zoyo, e identyfikator baterii zawiera w sobie peny numer seryjny.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Odwied stron autora
samolot



Doczy: 26 Sty 2006
Posty: 8268
Skd: Toru

PostWysany: Pon Maj 28, 2018 9:32 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

cignem prbn wersj programu AIDA64 Extreme. Imponujca jest ilo informacji wyciganych przez ten program.
Moja funkcja pobierajca informacje o baterii to jest kropla w morzu. Szukaem innych klas typu Sytem32", ale na MSDN s opisane do sztampowo. Szukam jakiej dokadniejszej informacji o sposobie pobierania tych informacji, nie tylko o baterii, ale w ogle o podzespoach komputera, ale te, ktre znalazem, wydaj si mi mao opisane. Zwracane przez nie waciwoci sprztu s powielane w wielu klasach wg podobnego schematu.
Na przykad "dostpno", "stan", "producent", itp. Mam jednak wraenie, e trzeba jeszcze umie te informacje zinterpretowa. S oczywicie w Systemie operacyjnym moliwoci takiej diagnostyki sprztowej, ale miaem pomys napisania samemu takiego programu. Co na wzr Aidy. Szukam podpowiedzi jakiej dobrej strony o tym, ale bardziej wnikliwie opisujcej ten temat, ni strony MSDN opisujce klasy "System32"

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email
Tomek_S
Go





PostWysany: Sro Cze 06, 2018 10:31 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Sinus32 napisa:
Obecnie mam w swoim dellu zamiennik od Green Cell i jestem zadowolony. Po czterech penych miesicach uytkowania system raportuje e ostatnie pene adowanie zgromadzio 73205 mAh z 73260 mAh pojemnoci nominalnej.


Nie wiem jakiego masz della, jednak wartosc 73205mAh wydaje sie bledna. Bateria laptopa to przewaznie 3 sekcje szeregowo polaczone po 2 lub 3 ogniwa polaczone rownolegle. Obecnie typowe ogniwo dobrej firmy (Samsung, Panasonic, Sanyo) ma pojemnosc do 2800mAh wiec przy 9 ogniwach otrzymamy baterie 11.1V (3x3.7V) i 8400mAh (3x2800mAh). Ogniwa o pojemnosci 3500mAh i wiekszej to raczej podrobki lub ewentualnie oryginal ze zmienionym nadrukiem.
Powrt do gry
Tomek_S
Go





PostWysany: Sro Cze 06, 2018 10:44 pm      Temat postu: Tomek_S Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ok rozumiem, pewnie w raporcie nie wyswietla przecinka przed ostatnia cyfra.
Powrt do gry
Sinus32



Doczy: 20 Sty 2007
Posty: 905

PostWysany: Pi Cze 08, 2018 8:30 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Spojrzaem teraz jeszcze raz i masz racj e te liczby s bez sensu. Raport nie daje adnej jednostki, a ja najwyraniej bdnie wrzuciem mAh.
Myl, e powinny by mWh, bo producent podaje e bateria ma "6600mAh (73Wh)".

Peny opis baterii wci jest na Allegro: http://allegro.pl/bateria-do-laptopa-dell-xps-17-l701x-l702x-duza-i6826587902.html
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Odwied stron autora
Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> Komputery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Moesz pisa nowe tematy
Moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Moesz dodawa zaczniki na tym forum
Moesz pobiera pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.34656 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |