Forum Coders' city Strona Gwna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   ZalogujZaloguj 

Potrzebuj szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[VB.NET] Sprawdzanie danych ze skanera datalogic



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> Visual Studio: C#, VB, VC++, …
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
DonCorleone



Doczy: 18 Mar 2011
Posty: 5

PostWysany: Czw Kwi 12, 2018 11:46 am  OP    Temat postu: [VB.NET] Sprawdzanie danych ze skanera datalogic Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam, najpierw okrel spraw. uywam skanera Datalogic do wyszukiwania katalogw w danej lokalizacji. barcode ma w sobie numer katalogu. Chciabym stworzy aplikacj ktra dziaa w tle i przechwytuje numer katalogu najpierw sprawdza czy dany katalog istnieje w danej lokalizacji jeli istnieje przepuszcza dalej jeli nie pokazuje msgbox e nie ma katalogu. jest to do wykonania? od czego zacz i jak zrobi eby aplikacja bya przekanikiem?
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
samolot



Doczy: 26 Sty 2006
Posty: 8273
Skd: Toru

PostWysany: Czw Kwi 12, 2018 9:17 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Masz kilka niedopowiedze...
1.
Cytat:
...do wyszukiwania katalogw w danej lokalizacji
Rozumiem, e chodzi o katalogi z danymi na noniku danych np. twardym dysku?

2.
Cytat:
...barcode ma w sobie numer katalogu
Domylam si, e jest to w tym momencie jaka zmienna zawierajca odczytane z "kodu paskowego" znaki alfanumeryczne czyli cig liter i cyfr oraz "numer katalogu". Co to znaczy "numer katalogu"? . Czy dany katalog moe mie nazw skadajc si tylko z cyfr na przykad "2356" ?
3.
Cytat:
Chciabym stworzy aplikacj ktra dziaa w tle i przechwytuje numer katalogu
Przechwytuje z czego? Rozumiem, e s to dane odczytane przez skaner, ale nie piszesz jak i gdzie je chcesz przechwytywa oraz jak one form maj w momencie, gdy chcesz je "przechwyci" i odczyta. Jeli skaner je przekazuje do komputera, to gdzie w jakiej formie je zapisuje?
4.
Przypuszczam, e jeli masz skaner wsppracujcy z komputerem, to zapewne na komputerze masz wgrane take oryginalne oprogramowanie dostawcy skanera. Pytanie, czy to oprogramowanie samo udostpnia moliwo odczytu zeskanowanych danych, czy te chcesz si do nich dosta w sposb nie przewidziany przez to oprogramowanie.
5.
Czy czytae oryginaln instrukcje obsugi skanera? By moe tam znajdziesz pewne wskazwki, co do sposobu obrbki skanowanych danych. "Przechwytywanie danych skanera w tle" robi przecie wg mnie jego oryginalne oprogramowanie. Chcesz to wiec dublowa?
6.
Cytat:
...jest to do wykonania?
Jeli masz dostpn nazw szukanego katalogu, to oczywicie jest do wykonania taki program, ktry bdzie szuka tej nazwy w strukturze katalogw na dysku.
7.
Cytat:
... od czego zacz ?
Proponuj zacz od odpowiedzi na te pytania
_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email
DonCorleone



Doczy: 18 Mar 2011
Posty: 5

PostWysany: Pi Kwi 13, 2018 8:34 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

1. tak s to katalogi na dysku sieciowym.
2. nazwy katalogw skadaj si z 7 liczb(tylko liczby)
3. Przechwytuje z wydrukowanego kodu (czyli skanuje kod skanerem w danej lokalizacji eby odnalaz katalog) chce eby program sprawdza istniejcy katalog pomidzy skanowaniem a odnalezieniem katalogu. wytumaczenie dlaczego: jeeli skanuje kod zawierajcy 1234567 i nie bdzie go w podanej lokalizacji to wejdzie mi w inny katalog np. 1234566. Dlatego chc, aby program uchroni przed ewentualn pomyk. Skaner nigdzie nie zapisuje sczytanych danych suy tylko do wyszukiwania.
Nie wiem czy dobrze to zobrazowaem :)
4/5. tak nie ma tam nic poprawnoci danych a oprogramowania nie ma. jest to skaner datalogic quickscan qd2100.
6. musi sprawdzi i jeeli bdzie to przepuci np do explorera a jeli nie wywietli informacj e nie istnieje.

dzikuj za odpowied :)
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
samolot



Doczy: 26 Sty 2006
Posty: 8273
Skd: Toru

PostWysany: Pi Kwi 13, 2018 7:20 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ja rozumiem, e skaner skanuje kod kreskowy. Czy skaner z tego kodu sam wyciga nazw katalogu, czyli odszyfrowuje z tych kresek nazw, ktra skada si z cyfr? Gdzie on te nazwy "pokazuje" czy "trzyma" i w jakiej formie? Zapisuje je do pliku i ty je moesz z pliku odczyta? Czy oprogramowanie skanera je drukuje? W jakim momencie ty chcesz te nazwy pobra, i skd je chcesz pobra? To nie jest dla mnie jasne. Program, ktry chcesz stworzy, musi skd te nazwy katalogw pobiera, by, korzystajc z nich, szuka takich katalogw na dysku. Te wszystkie niuanse s wane i potrzebne do napisania programu.
Wbrew pozorom , to co "wyjanie" , nie wyjania tych wtpliwoci.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email
Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> Visual Studio: C#, VB, VC++, … Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Moesz pisa nowe tematy
Moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Moesz dodawa zaczniki na tym forum
Moesz pobiera pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.27307 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |