Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Podział zbioru liczb na podzbiory o maksymalnej sumie wartości

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 14, 15, 16  Następny

 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Algorytmy + inżynieria oprogramowania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8270
Skąd: Toruń

PostWysłany: Sro Cze 03, 2015 11:07 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dostałem mailową informację od użytkownika AMAZUR (nie nazwa z forum) , że zgłasza błąd odczytu pliku tekstowego w programie Rozkroje (wersja nr 1.0.5489.28182 z 11 stycznia 2015). Chodzi o błąd " Indeks wykraczał poza granice tablicy." . Jeśli miałbym to sprawdzić, to poproszę o ten plik tekstowy. Bez niego nie ma możliwości sprawdzenia, czy plik ma poprawny format. Format jest opisany w pomocy programu. Po sprawdzeniu treści pliku mógłbym dodać komunikat, na czym polega konkretnie niezgodność informacji w pliku z wymaganą w programie.
_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Jacek H.
Gość





PostWysłany: Wto Lis 10, 2015 5:40 pm      Temat postu: Metoda wprowadzania danych. Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam
Czy przewiduje Pan alternatywną metodę wprowadzania danych?
Przykłowo: pole długość, pole ilość, pole lub lista rozwijana jednostka.
I tak np. 10 kpl.
Powrót do góry
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8270
Skąd: Toruń

PostWysłany: Wto Lis 10, 2015 8:27 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Tak, miałem taki zamiar, bo jest to sposób na większą bezbłędność wprowadzanych danych, aczkolwiek drugoplanowo ponieważ na razie z braku czasu nie modernizowałem programu.
Jest dodana opcja wyboru rodzaju materiału, ale nie jest skończona.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Jacek H.
Gość





PostWysłany: Czw Lis 12, 2015 7:34 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Chętnie bym pomógł ale programuję jedynie w Delphi.
Choć zastanawiam się czy nie napisać modułu do tworzenia plików CSV na podstawie
interfejsu z polami, o których pisałem wcześniej.
Powrót do góry
hurgadion



Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 853
Skąd: Web :)

PostWysłany: Wto Sie 02, 2016 7:40 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Wczoraj na Courserze zaczął się ciekawy i darmowy (!) kurs z poruszanej tu tematyki: Modeling Discrete Optimization, można się na nim nauczyć jak modelować złożone problemy optymalizacyjne (także problemy NP-zupełne), aby namierzyć rozwiązanie optymalne lub aproksymacyjne rozwiązanie, w miarę bliskie optymalnego. Wykorzystuje się do tego MiniZinc, programik do modelowania zagadnień optymalnych, wykorzystuje on znane algorytmy optymalizacyjne, także algorytmy programowania liniowego (o których tu wspomniałem). Warto dodać, że zgromadzone algorytmy w MiniZincu były poruszane w paruset pracach doktorskich... :)
_________________
miasto nauki praktycznej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8270
Skąd: Toruń

PostWysłany: Czw Paź 13, 2016 10:41 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Jacek H. napisał:
Choć zastanawiam się czy nie napisać modułu do tworzenia plików CSV na podstawie
interfejsu z polami, o których pisałem wcześniej.


Taki interfejs z polami zapewne zrobię, ale do pobierania danych do programu. Żeby zrobić taki do zapisu do pliku csv, na razie się wstrzymałem, bo standardów takich plików jest kilka, różnią się rodzajem separatorów i nie chcę wyważać otwartych drzwi. Miałbym ze 100 wyjątków, że komuś coś się źle ładuje z takiego pliku.

Prędzej zrobię na wzór .csv własny plik tekstowy z własnym rozszerzeniem, bo będę przynajmniej miał wpływ na jego jednoznaczną strukturę i jako taki plik, mógłbym analizować go bez niejednoznaczności.

Przy okazji mam prośbę do osób, które pobrały mój program i go używają. Jest w nim tak zwany łapacz błędów, który w przypadku błędu programu pokazuje okno z opisem błędu i z opcją wysłania go do autora.
Dotychczas dostałem kilka takich maili, wszystkie dotyczą błędu z wczytywaniem z pliku. Mam prośbę, by przed kliknięciem "Wyślij" wkleić w to pole tekstowe, pod komunikatem, treść z wczytywanymi pliku z danymi, na przykład:
Cytat:
--- <--- dopisać linię z trzema myślnikami
początek pliku z danymi
....
koniecpliku z danymi
--- <--- dopisać linię z trzema myślnikami


Dopiero wtedy proszę kliknąć "Wyślij..."
Wówczas będę miał możliwość sprawdzić w jakich okolicznościach zdarza się ten błąd. Zapewne to jakiś przypadek nie uzwględniony w procedurze, która taki plik z danymi czyta.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Gość






PostWysłany: Wto Mar 13, 2018 2:02 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Genialny program
Powrót do góry
AlaudaAW
Gość





PostWysłany: Wto Mar 13, 2018 2:21 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Czy coś działasz w tym temacie dalej ?
Powrót do góry
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8270
Skąd: Toruń

PostWysłany: Wto Mar 13, 2018 6:14 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie powiem, żeby mnie nie cieszyła czyjaś dobra opinia o moim programie. Skoro tak piszesz, to napisz czy używasz go regularnie w pracy, czy użyłeś go przypadkiem, bo tu trafiłeś? Ten program pobrało do dziś 249 osób, ale nie widzę chęci współpracy z ich strony. Bo nawet, jeśli im się program zwiesi, to ja nie mam informacji zwrotnej. Jest pewnie tak ,że ludzie używają, ale wysłać raport o błędzie to już się nikomu nie chce. Dlatego ja też jakoś nie mam entuzjazmu do jego rozwijania.
Mam zamiar go rozbudować, ale nie za bardzo widzę chęć udostępniania nowszej wersji. Piszę inny program do wykonywania tak zwanych przedmiarów i doszedłem do wniosku, że ten program do "wyliczania rozkroju" włączę tam , tako jeden z modułów.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
AlaudaAW
Gość





PostWysłany: Sro Mar 14, 2018 8:00 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Generalnie używam go w pracy (znaczy lada chwila zacznę). Mam po prostu do rozcięcia wałek na kilka szerokości (rozmiarów jest 60) dlatego ręcznie proces rozkroju byłby bardzo nieoptymalny. Podobną rzecz udało mi się ściągnąć w excelu z jakiegoś forum ale nie działa tak szybko i fajnie jak w twoim programie. Są rzeczy do poprawy to jasne (bardziej do ułatwienia mi obsługi) ale z mojej strony zaoszczędziłeś mi kupę czasu :).

Ja mam problem z importowaniem danych (żadne dane nie chcą się zainportować). Nie mogę wpisać w innych jednostkach (chociaż mm mi nie przeszkadzają).

Adam
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Algorytmy + inżynieria oprogramowania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 14, 15, 16  Następny
Strona 15 z 16

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.10484 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |