Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[ACCESS] Zwiększanie numeru w polu tekstowym



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
free25



Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 1

PostWysłany: Sro Lut 07, 2018 11:12 pm  OP    Temat postu: [ACCESS] Zwiększanie numeru w polu tekstowym Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cześć
mam dwie bazy. Pliki są współdzielone, ale nie podzielone na front i back (ze względów formalnych nie możemy tego zrobić). Wiele osób dodaje nowe rekordy i wpisuje kolejne numery do pola tekstowego. Obsługa jest przez dedykowany formularz i niestety zdarzają się duble wpisywanych numerów. Ograniczyć do "bez powtórzeń" się nie da, ponieważ część danych "wymaga" powielenia tego numeru, ale to jest robione ręcznie bezpośrednio na tabeli.

Chciałbym uzyskać natomiast efekt jak przy autonumerowaniu, tj, żeby w momencie rozpoczęcia wpisywania danych, w nowym rekordzie np. nazwiska, podpowiadał się od razu kolejny numer RT (każdej osobie wprowadzającej inny - kolejny).

W jednym pliku wartość w rekordach jest numeryczna tj. 123, 124, 125, itd. Generalnie narastająco, ale pole musi pozostać tekstowe.

W drugim natomiast mają zapis rozszerzony - 123RT, 124RT, 125RT, itd. I pole również tekstowe.

Proszę o pomoc, walczę z tym kolejny tydzień, bezskutecznie. Próbowałem zacząć od kwerendy, która pobierze wartość po najwyższym numerze rekord_id i rozbić ten numer, ale poległem. I doszedłem do wniosku, że chyba nie spełniłoby to zadania.

Z góry dzięki za pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mrowek



Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 324
Skąd: pniewy wlkp

PostWysłany: Sob Lut 10, 2018 11:52 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

mozna zbudowac tabele ktora bedzie posiadala id autonumerowania oraz kolumne z wartoscia z tego id i tekstem, programowo moglbys pobierac nieaktywny id i laczyc z potrzebna tabela.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
karolinavb
Site Admin


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 7859

PostWysłany: Nie Lut 11, 2018 8:42 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Mróweczka ;-) ma rację.
Ponadto free25 napisał:
Cytat:
Próbowałem zacząć od kwerendy
pokaż tę kwerendę.
Oraz:
Cytat:
ze względów formalnych nie możemy tego zrobić
Nie rozumiem, przybliż nam problem, proszę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.05376 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |