Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[Access 2013] Kwerenda wybierająca na podstawie formularza z kryteriami



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Adriano14



Dołączył: 22 Gru 2017
Posty: 3

PostWysłany: Pią Gru 22, 2017 1:40 pm  OP    Temat postu: [Access 2013] Kwerenda wybierająca na podstawie formularza z kryteriami Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam,

mam problem z właściwa konstrukcją, niestety nie jestem biegły w MS access i bardzo liczę na waszą pomoc.
Utworzyłem prostą bazę danych której celem jest rejestracja transakcji gotówkowych.
Jestem na etapie tworzenia kwerendy która pozwoli mi na podstawie danych z jednej tabeli uzyskać szczegółowe informacje, kryteria tego zapytania pobierane są z formularza z kryteriami są to narazie data transakcji (od i do) oraz rodzaj transakcji (jest to lista wyboru z dostępnymi transakcjami fv,paragon,inne)
W mojej kwerendzie wybierającej dla pola data transakcji ustawiłem kryteria : data transakcji pomiędzy data od z formularza z kryteriami oraz data do z formularza z kryteriami. To działa ok, dodatkowo dołożyłem kryterium dla pola rodzaj transakcji odwołujące się do pola listy w formularzu z kryteriami.
I teraz opis problemu :
1.Jeśli w sql zależność między kryteriami daty transakcji oraz typu transakcji jest AND to muszę mieć podane oba kryteria aby otrzymać wynik zapytania a chciałbym mieć możliwość pozostawienia pola typu transakcji pustego tak aby zobaczyć wszystkie transakcje z określonego okresu.

2.Jeśli w sql zależność między kryteriami daty transakcji oraz typu transakcji jest OR to mogę pozostawić pole typu transakcji puste, wówczas uzyskam wszystkie transakcje z żądanego okresu ale gdy wybiorę rodzaj transakcji to zwróci mi wszystkie transakcje tego rodzaju nie uwzględniając zakresu dat oraz wszystkie transakcje z zakresu dat nie uwzględniając typu transakcji.

Gdzie jest błąd ? Chciałbym aby pozostawiając puste pole z rodzajem transakcji zwrócone zostały wszystkie transakcje z przedziału dat, a wybierając rodzaj transakcji oraz zakres dat wszystkie transakcje danego typu w danym zakresie oczywiście docelowo chciałbym aby pozostawiając puste pola w zakresie dat zwracane były transakcje z dowolnego okresu.
Bardzo proszę o pomoc.
Dziękuję
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
karolinavb
Site Admin


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 7905

PostWysłany: Pią Gru 22, 2017 8:06 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Kod:
SELECT tbl_jakas.*
FROM tbl_jakas
WHERE (data_jakas Between
IIf(IsNull(Forms!frm_jakas!txt_filtr_data_od),#1/1/1900#,Forms!frm_jakas!txt_filtr_data_od)
AND IIf(IsNull(Forms!frm_jakas!txt_filtr_data_do),#12/31/9999#,Forms!frm_jakas!txt_filtr_data_do))
AND
(Forms!frm_jakas!txttyp is null or Forms!frm_jakas!txttyp =typ);
Albo to ostatnie:
Kod:
IIf(IsNull(Forms!frm_jakas!txttyp),TRUE, typ=Forms!frm_jakas!txttyp);

Czy o to chodzi nie wiem... załącznik poproszę...
Bo nie wiem też do czego, że tak powiem, potrzebna ta kwerenda...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adriano14



Dołączył: 22 Gru 2017
Posty: 3

PostWysłany: Pon Gru 25, 2017 10:50 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

dziękuję za odpowiedź która tylko potwierdza gdzie jestem z moją wiedzą na temat accessa :/.
W załączniku plik, transakcje szczegóły to moja bolączka.



Transakcje gotówkowe.zip
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  Transakcje gotówkowe.zip
 Wielkość pliku:  182.9 KB
 Pobierano:  50 raz(y)

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
karolinavb
Site Admin


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 7905

PostWysłany: Pon Gru 25, 2017 3:50 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Kod:
SELECT [Data transakcji], Kwota, [Sprzedaż Rejestrowana ?], [Wykonał(a)]
FROM Wpłaty
WHERE ([Data transakcji]
Between
IIf(IsNull(Forms!Kryteria![Data od]),#1/1/1900#,Forms!Kryteria![Data od])
And
IIf(IsNull(Forms!Kryteria![Data do]),#12/31/9999#,Forms!Kryteria![Data do]))
And
(Forms!Kryteria!transtype Is Null Or Forms!Kryteria!transtype=[Sprzedaż Rejestrowana ?]);

Poniższego w makrze nie rozumiem….
Cytat:
=ChrW(84) & ChrW(114) & ChrW(97) & ChrW(110) & ChrW(115) & ChrW(97) & ChrW(107) & ChrW(99) & ChrW(106) & ChrW(101) & ChrW(32) & ChrW(119) & ChrW(112) & ChrW(322) & ChrW(97) & ChrW(116) & ChrW(121)
A to przecież :Transakcje wpłaty ???

- KOMPAKTOWANIE!
- obiekty różnego typu mają te same nazwy (formularze, raporty… ) !!!!
- pola autonumerowane w różnych tabelach mają tą samą nazwę Identyfikator, a przecież mówią o czym innym…
- nazwy pól, kontrolek, obiektów mają: spacje, polskie litery i inne gadżety jak znak zapytania, nawiasy !!!!
Dobrze radzę zmień póki czas!

Makra są może świetne, ale chyba dla kogoś kto raczej panuje nad ACC...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adriano14



Dołączył: 22 Gru 2017
Posty: 3

PostWysłany: Wto Gru 26, 2017 1:29 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cytat:
SELECT [Data transakcji], Kwota, [Sprzedaż Rejestrowana ?], [Wykonał(a)]
FROM Wpłaty
WHERE ([Data transakcji]
Between
IIf(IsNull(Forms!Kryteria![Data od]),#1/1/1900#,Forms!Kryteria![Data od])
And
IIf(IsNull(Forms!Kryteria![Data do]),#12/31/9999#,Forms!Kryteria![Data do]))
And
(Forms!Kryteria!transtype Is Null Or Forms!Kryteria!transtype=[Sprzedaż Rejestrowana ?]);


dziękuje bardzo działa tak jak chciałem.

Cytat:
=ChrW(84) & ChrW(114) & ChrW(97) & ChrW(110) & ChrW(115) & ChrW(97) & ChrW(107) & ChrW(99) & ChrW(106) & ChrW(101) & ChrW(32) & ChrW(119) & ChrW(112) & ChrW(322) & ChrW(97) & ChrW(116) & ChrW(121)


powiem szczerze że nie mam pojęcia skąd ten zapis poprawiłem zarówno jego jaki i szereg błędów wymienionych powyżej. Poszedłem trochę "za luźno" do tego a przecież wiadomo że apetyt rośnie w miarę jedzenia, posłuchałem rady
Cytat:
Dobrze radzę zmień póki czas!

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.18862 sekund, zapytan = 13
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |