Forum Coders' city Strona Gwna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   ZalogujZaloguj 

Potrzebuj szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[VB.NET] Zapis danych tabeli do pliku.



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> Visual Studio: C#, VB, VC++, …
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
czarodziejczarek



Doczy: 19 Kwi 2017
Posty: 28

PostWysany: Wto Sie 08, 2017 8:33 pm  OP    Temat postu: [VB.NET] Zapis danych tabeli do pliku. Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam mam problem i idee si skoczyy:
Kod znalazem na jakiej stronce do wczytania i zapisu tabeli, ale cigle wywala bad zamieszczam NIE MJ kod.
Kod:

        Dim sw As New IO.StreamWriter(filename, False)

        Dim Kolumna As Integer

        Kolumna = CInt(Me.TextBox8.Text)

        If dt.Columns.Count < 0 OrElse dt.Rows.Count < 0 Then 'Ptla na wypadek przedwczesnego przycinicia eksportu
            MsgBox("Bd Krytyczny. Nic nie zaimportowano.", vbCritical + vbOKOnly, "Rejestrator pokoi 2017.")

            Exit Sub

        End If

        For row As Integer = 0 To dt.Rows.Count - 1
            For col As Integer = 0 To Kolumna - 1

                sw.Write(dt.Rows(row).Item(col).ToString & ControlChars.Tab)

            Next

            sw.Write(Environment.NewLine)

        Next

        sw.Close()



Kod kocowy zapisu

Kod:

        Dim sfd As New SaveFileDialog

        If Me.OpenFileDialog1.FileName = "C:\Program_RP2017\PoraRoku\Zeszyt1_Lato92.txt" Then

            With sfd
                .FileName = "C:\Program_RP2017\PoraRoku\Zeszyt1_Lato92.txt"
            End With

            Call data_to_txt(ds.Tables("MyTable"), sfd.FileName)

        End If



Gdzie tkwi problem. Problem jest z zapisem do pliku. Zapisuje ale na samym kocu dodaje zawsze "TAB". Pniej przez ten zy zapis wywala bd z odczytem e za duo kolumn. Pomocy. Dzikuj. Jaka idea,bym sam rozwiza ten problem.

(Tytu tematu dostosowaem - pisz czytelne tytuy, wg zasad opisanych jak wtym dziale: ZASADY ZAKADANIA WTKW - Samolot)
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
samolot



Doczy: 26 Sty 2006
Posty: 8162
Skd: Toru

PostWysany: Wto Sie 08, 2017 11:18 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

0. Z kodu wynika, e to VB.NET, zmieniem wiec tytu wtku

1. Zamiast wiersza nr 2 proponuj taki:
Kod:
Dim sw As New IO.StreamWriter(filename, False, System.Text.Encoding.Default)
Unikniez wtedy ewentualnych krzakw, jeli chodzi o polskie znaki.

2.
Cytat:
Zapisuje ale na samym kocu dodaje zawsze "TAB".
Program robi to co programista zakodowa. Skoro w twoim pierwszym kodzie w wierszu nr 18 dopisujesz na kocu wiersza ControlChars.Tab, to jest dopisywany

3.
Cytat:
Kod kocowy zapisu
Samo ustanowienie cieki do zapisu czyli w tym wypadki zmiennej FileName okna dialogowego nie jest "kocem zapisu" , a jest jedynie utworzeniem cieki do zapisu, Jeli ta cieka istnieje to dopiero potem mona zapisa twoim pierwszym kodem.

4.
Cytat:
...ale cigle wywala bd
Nie pokazae kodu odczytu. Jednak logicznie rzecz biorc, jeli chodzi o ten ostatni tab, to:
- albo go po prostu do pliku nie dopisuj,
- albo jeli jest do pliku zapisany, to po odczycie go z pliku nie prbuj wstawia go do tebeli

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email
czarodziejczarek



Doczy: 19 Kwi 2017
Posty: 28

PostWysany: Sro Sie 09, 2017 8:07 am  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Panie SAMOLOT. Jest Pan WIELKI.

Zrobiem tak, przy czym odczyt dziaa PRAWIDOWO. Jest Pan WIELKI.

DODAEM:

Kod:

        For row As Integer = 0 To dt.Rows.Count - 1
            For col As Integer = 0 To Kolumna - 1

                If col = Kolumna - 1 Then
                    sw.Write(dt.Rows(row).Item(col).ToString)
                Else
                    sw.Write(dt.Rows(row).Item(col).ToString & ControlChars.Tab)
                End If

            Next

            sw.Write(Environment.NewLine)

        Next

Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
czarodziejczarek



Doczy: 19 Kwi 2017
Posty: 28

PostWysany: Nie Sie 13, 2017 8:53 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

By nie zakada nowego tematu.

Moje pytanie. Jak zablokowa sortowanie kolumn i wierszy, ale tak eby mona przesuwa si po tabeli za pomoc paska przewijania. Poniewa gdy klikam na nagwek kolumny to sortuje, a nie chc tego. Prosz o pomoc. Dzikuj. Lub prosz mnie naprowadzi, linki bym prosi po polsku. Dzikuj.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
samolot



Doczy: 26 Sty 2006
Posty: 8162
Skd: Toru

PostWysany: Nie Sie 13, 2017 11:05 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Na przykad zablokowanie sortowania dla kolumny o indeksie 0:
Kod:
With DataGridView
    .Columns(0).SortMode = DataGridViewColumnSortMode.NotSortable
End With

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email
czarodziejczarek



Doczy: 19 Kwi 2017
Posty: 28

PostWysany: Wto Sie 22, 2017 8:55 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dzikuje za odpowied i pomoc. szukam im szukam jako e pocztkujcy jestem to nie wiem, ale czy waciwo:

Kod:

                                For dzien = 0 To 30
                                    Me.DataGridView1.Columns(dzien).HeaderText = "Marzec: " & dzien + 1
                                Next dzien



HeaderText ma swj odpowiednik w WIERSZACH ???.

Dzikuj, lub prosz mnie naprowadzi, linki bym prosi po polsku. Dzikuj.Pozdrawiam ;-)[/i]
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
samolot



Doczy: 26 Sty 2006
Posty: 8162
Skd: Toru

PostWysany: Wto Sie 22, 2017 11:38 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ja kiedy te szukaem i, wg mnie, to jego waciwoci przechowujcej text nie ma. To jest ta szara lewa komrka w wierszach. Mona zmieni jej szeroko, lub wyczy. Poza tym w niej pojawiaj si symboliczne informacje informujce o stanie edycji wierszy.
Jeli chcesz stworzy sobie pseudo nagwki wiersza, to moesz zastosowa ustawienie kolumny o indeksie 0 jako staej, co oznacza, e poziomy pasek przewijania siatki DGV nie bdzie jej chowa.

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email
Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> Visual Studio: C#, VB, VC++, … Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Moesz pisa nowe tematy
Moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Moesz dodawa zaczniki na tym forum
Moesz pobiera pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.13995 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |