Forum Coders' city Strona Gwna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   ZalogujZaloguj 

Potrzebuj szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[Delphi] listbox - button- losowe odtwarzanie



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> Pascal, Delphi, ...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
Qwertu



Doczy: 01 Gru 2016
Posty: 4

PostWysany: Pon Gru 05, 2016 12:07 am  OP    Temat postu: [Delphi] listbox - button- losowe odtwarzanie Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cze.
Malutki problem.

Mam pytanie.
W listboxie mam pliki mp3 (Wiem jak pomiesza zawarto listboxa)
Jak poprawnie powinno wyglda by za pomoc buttona (next) odtworzy losowy plik z listy. Bo masakra nie umiem tego zoy mam media playera na formie.


Kod:
procedure TForm1.SpeedButton3Click(Sender: TObject);
var
     i : Integer;
begin
  Randomize;
  for i:=0 to Listbox1.Items.Count-1 do
    Listbox1.Items.Move(i,Random(Listbox1.Items.Count-1));
end;



Prosz pomocy :(
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
Sousuke



Doczy: 19 Lis 2005
Posty: 588
Skd: Wrocaw

PostWysany: Pon Gru 05, 2016 8:33 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie znam samego jzyka, ale po co Ci ta ptla for? Wylosuj liczb i zaznacz j w listboxie, adnej ptli nie potrzebujesz.
_________________
Blog na temat programowania w .NET
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Odwied stron autora Numer GG
Danmaz1337



Doczy: 17 Lip 2017
Posty: 1

PostWysany: Pon Lip 17, 2017 1:12 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie wiem jaki masz komponent do odtwarzania. To bdzie takie cu
Kod:

i:=Random(ListBox1.Items.Count-1);
MP3.Play(ListBox1.Items.Strings[i]);



A zeby Ci zaznaczylo co aktualnie leci

Kod:

ListBox1.Items.Selected:=i;

Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> Pascal, Delphi, ... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Moesz pisa nowe tematy
Moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Moesz dodawa zaczniki na tym forum
Moesz pobiera pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.24783 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |