Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[TIA Portal V13] Wybór kolekcji zmiennych do zapisu



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Inne j?zyki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lis1994



Dołączył: 21 Wrz 2016
Posty: 1

PostWysłany: Sro Wrz 21, 2016 10:40 am  OP    Temat postu: [TIA Portal V13] Wybór kolekcji zmiennych do zapisu Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam, niestety nie mam zielonego poj?cia o Visual Basic'u a musz? napisa? pewien skrypt w programie TIA Portal V13 i jedyne co wiem to to, ?e wykorzystuje on w?a?nie VB jednak nie wiem w jakiej wersji, i ?e b?dzie to wgrane na panel z Win CE.

Do rzeczy: potrzebuj? zrobi? co? w stylu wyboru pomi?dzy kolekcjami zmiennych za pomoc? jednej zmiennej typu int. Próbowa?em zrobi? to w najprostszy sposób poprzez Select-Case (za ma?o znam j?zyk ?eby wymy?li? co? lepszego), jednak nie wysz?o to najlepiej ze wzgl?du na zbyt du?? liczb? zmiennych w kolekcjach. Poni?ej umie?ci?em okrojony fragment tego, co chc? uzyska?.

Mo?e nie wygl?da to jak typowy VB tak wi?c w skrócie wyja?ni?, zmienne poprzedzone "SmartTags" s? zmiennymi pomocniczymi typu bool które chc? przepisa? do odpowiadaj?cych im zmiennych z aktualnie wybranej kolekcji A3_Towa_Step{X}, CTOWA_INDEX ma w?a?nie s?u?y? do wyboru, do której z kolekcji zmienne maj? si? aktualnie przepisa?, jednak nie wiem jak to uzyska?. Mo?e jest jaka? funkcja która pozwoli mi "wrzuci?" warto?? z CTOWA_INDEX w te klamerki, co? w stylu "A3_TOWA_STEP{"CTOWA_INDEX"}.EV.YV230". Pewnie si? oka?e, ?e jest to banalnie proste jednak tak jak wspomina?em - z VB nigdy wcze?niej nie mia?em styczno?ci, dlatego te? prosz? o pomoc i jednocze?nie przepraszam je?li moje wypociny wyda?y si? wam pozbawione ?adu i sk?adu ;)


Kod:

Select Case CTOWA_INDEX    

   Case 0
        'EV
        SetTag "A3_TOWA_STEP{0}.EV.YV230", SmartTags("YV230_ADM")
        SetTag "A3_TOWA_STEP{0}.EV.YV232", SmartTags("YV232_ADM")
        SetTag "A3_TOWA_STEP{0}.EV.YV233", SmartTags("YV233_ADM")
        SetTag "A3_TOWA_STEP{0}.EV.YV284", SmartTags("YV284_ADM")
        SetTag "A3_TOWA_STEP{0}.EV.YV286", SmartTags("YV286_ADM")
        SetTag "A3_TOWA_STEP{0}.EV.YV291", SmartTags("YV291_ADM")
        SetTag "A3_TOWA_STEP{0}.EV.YV292", SmartTags("YV292_ADM")
        SetTag "A3_TOWA_STEP{0}.EV.YV302", SmartTags("YV302_ADM")
        SetTag "A3_TOWA_STEP{0}.EV.YV310", SmartTags("YV310_ADM")

        
    Case 1
        'EV
        SetTag "A3_TOWA_STEP{1}.EV.YV230", SmartTags("YV230_ADM")
        SetTag "A3_TOWA_STEP{1}.EV.YV232", SmartTags("YV232_ADM")
        SetTag "A3_TOWA_STEP{1}.EV.YV233", SmartTags("YV233_ADM")
        SetTag "A3_TOWA_STEP{1}.EV.YV284", SmartTags("YV284_ADM")
        SetTag "A3_TOWA_STEP{1}.EV.YV286", SmartTags("YV286_ADM")
        SetTag "A3_TOWA_STEP{1}.EV.YV291", SmartTags("YV291_ADM")
        SetTag "A3_TOWA_STEP{1}.EV.YV292", SmartTags("YV292_ADM")
        SetTag "A3_TOWA_STEP{1}.EV.YV302", SmartTags("YV302_ADM")
        SetTag "A3_TOWA_STEP{1}.EV.YV310", SmartTags("YV310_ADM")
                itd.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PeTeR



Dołączył: 29 Maj 2005
Posty: 558
Skąd: B?dzin

PostWysłany: Sro Wrz 21, 2016 1:58 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nakrócej, to u?yj bloku For Next

Kod:

Dim W as integer
For W = 0 to 2
SetTag "A3_TOWA_STEP{" & Cint(W) & "}.EV.YV230", SmartTags("YV230_ADM")
Next


'
Po wykonaniu otrzymasz co? takiego
SetTag "A3_TOWA_STEP{0}.EV.YV230", SmartTags("YV230_ADM")
SetTag "A3_TOWA_STEP{1}.EV.YV230", SmartTags("YV230_ADM")
SetTag "A3_TOWA_STEP{2}.EV.YV230", SmartTags("YV230_ADM")

_________________
Na co dzie? pracuj? z komponentami DevExpress
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Inne j?zyki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.19617 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |