Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Brak polskich znaków w bazie danych MySQL



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> PHP
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Xdrop24



Dołączył: 01 Kwi 2012
Posty: 2
Skąd: Essen / Germany

PostWysłany: Sob Cze 18, 2016 8:47 am  OP    Temat postu: Brak polskich znaków w bazie danych MySQL Odpowiedz z cytatem Pisownia

Kłaniam się z góry jak rzadko który,
witam i o zdrowie pytam...

Mimo iż mam WSZĘDZIE ustawione kodowanie na UTF-8,
to w mojej bazie nie pokazują się polskie znaki.

Łączenie się z bazą wygląda w ten sposób:
Kod:
<?php
    mb_http_input("utf8");
    mb_http_output("utf8");
  
    $db_host = "localhost";
    $db_user = "mrpopcorn";
    $db_pass = "mrpopcorn";
    $db_name = "vtc";

    $polaczenie = new MySQLi($db_host,$db_user,$db_pass,$db_name);
    $polaczenie->set_charset("utf8");
  
    $polaczenie->query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci'");
    $polaczenie->query("SET CHARSET utf8");

    if(!$polaczenie) {
        die("NIE UDAŁO SIĘ POŁĄCZYĆ Z BAZĄ DANYCH");
    }
?>


A w dokumencie z formularzem mam jeszcze:
Kod:

<?php
if (!mysqli_set_charset($polaczenie, "utf8")) {
        die("Wystąpił problem z kodowaniem UTF-8.");
        exit();
    }
?>


Już naprawdę nie wiem co robić.

Zrobiłem już wszystko co się zrobić dało.
Dla sprawdzenia poprawności kodowania UTF-8, użyłem polskich słów: ŻÓŁĆ i ŹDŹBŁO

Screeny w załczniku

Prosiłem o pomoc na kilku już portalach, niestety nikt nie jest w stanie mi pomóc.
Wy jesteście moją ostatnią szansą.
Stoję z projektem, a trochę goni mnie czas.
Bardzo proszę o pomoc.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Załączniki wypakowane z archiwum przez moderatora. Czy naprawdę musisz za wszelką cenę utrudniać innym dostęp do plików - i to takich, do których dostęp leży w twoim interesie? marcin_an



noa88TS.png
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  noa88TS.png
 Wielkość pliku:  73.92 KB
 Pobierano:  72 raz(y)


jwhMUqx.png
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  jwhMUqx.png
 Wielkość pliku:  37.45 KB
 Pobierano:  66 raz(y)


BVdd8mn.png
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  BVdd8mn.png
 Wielkość pliku:  64.5 KB
 Pobierano:  78 raz(y)


B7GKDez.png
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  B7GKDez.png
 Wielkość pliku:  70.25 KB
 Pobierano:  69 raz(y)

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Nie Cze 19, 2016 6:37 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Zapomniałeś o najważniejszym: kodzie, który wstawia te dane, oraz informacji, skąd te dane są pobierane.

Zakładając, że formularza na stronie internetowej: jakie masz tam kodowanie? Bo wygląd danych sugeruje używanie na stronie kodowania niewspierającego części uzywanych znaków.

Na marginesie: po co w drugim kodzie wywołujesz dwukrotnie exit (linie 4-5)?

_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> PHP Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.12138 sekund, zapytan = 13
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |