Forum Coders' city Strona Gwna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   ZalogujZaloguj 

Potrzebuj szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Sprawdzanie tablicy w tablicy



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> PHP
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
warder



Doczy: 14 Lip 2012
Posty: 17

PostWysany: Sob Maj 28, 2016 12:31 am  OP    Temat postu: Sprawdzanie tablicy w tablicy Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cze! Mam dwie tablice, jedna pobierana jest z bazy danych, druga przesyana z formularza:

Tablica1:
Kod:
Array
(
    [0] => Array
        (
            [slowo] => dane1
            [id] => 7
        )

    [1] => Array
        (
            [slowo] => dane2
            [id] => 8
        )

    [2] => Array
        (
            [slowo] => dane3
            [id] => 9
        )

    [3] => Array
        (
            [slowo] => dane4
            [id] => 22
        )

    [4] => Array
        (
            [slowo] => dane5
            [id] => 23
        )

    [5] => Array
        (
            [slowo] => dane6
            [id] => 24
        )

)


Tablica2:
Kod:
Array
(
    [0] => Array
        (
            [slowo] => dane1
            [id] => 7
        )

    [1] => Array
        (
            [slowo] => dane2
            [id] => 8
        )

    [2] => Array
        (
            [slowo] => dane5
            [id] => 23
        )

)



Chc z tego wypisa list tak, aby doda dodatkow klas "active" dla kadego elementu ktry si powtarza (czyli jest ju aktywny):
Kod:

<li class="active">dane1</li>
<li class="active">dane2</li>
<li>dane3</li>
<li>dane4</li>
<li class="active">dane5</li>
<li>dane6</li>




Prbowaem ju kombinowa z unset i array_column, jednak nie mog sobie poradzi z tym, eby mie taki kod wyjciowy jak przedstawiem poniej. Bybym wdziczny za wszystkie prby nakierowania mnie jak to rozwiza ;)

Pozdrawiam!
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
marcin_an



Doczy: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysany: Sob Maj 28, 2016 3:03 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

array_map na unikalny identyfikator elementu, array_merge, array_count_values.

Tylko czy naprawd potrzebowae gotowej funkcji, eby zrobi prosty algorytm? Programujesz od minimum 4 lat, a po rozwizanie problemu z oczywistym rozwizaniem musisz przychodzi na forum?

_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> PHP Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Moesz pisa nowe tematy
Moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Moesz dodawa zaczniki na tym forum
Moesz pobiera pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.14425 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |