Forum Coders' city Strona Gwna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   ZalogujZaloguj 

Potrzebuj szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[WiFi Netia] Powolne po??czenie nawet tu? przy routerze



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> Sieci komputerowe i Internet
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
red111
Go





PostWysany: Wto Kwi 12, 2016 7:04 pm  OP    Temat postu: [WiFi Netia] Powolne po??czenie nawet tu? przy routerze Odpowiedz z cytatem Pisownia

Od jakiego? tygodnia strasznie laguje mi internet wi-fi ( na telefonie),na komputerze ?miga normalnie,lecz na innych urz?dzeniach strasznie d?ugo wczytuj? si? strony,pomimo ?e siedz? 20cm od rutera.Co mo?e by? przyczyn??

Tytu? watku zmieniony przez moderatora. Pisz sensowne tematy! marcin_an
Powrt do gry
marcin_an



Doczy: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysany: Wto Kwi 12, 2016 9:41 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

S?siad zainstalowa? sobie WiFi, ma je ?le skonfigurowane i zak?ca wszystkich w okolicy? Znaj?c ?ycie, to zapewne tak samo jak ty sam wcze?niej, tylko teraz to on ma mocniejszy sprz?t ;).
_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
Motty



Doczy: 11 Maj 2016
Posty: 1

PostWysany: Czw Maj 26, 2016 8:30 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

pierwszy raz s?ysz?, ?eby przez ?le zainstalowane wifi blokowa? innym internet
_________________
koderzy.pl
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
marcin_an



Doczy: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysany: Czw Maj 26, 2016 9:53 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

W takim razie zapoznaj si? z zasadami dzia?ania sieci bezprzewodowych oraz podstawami fizyki. Jest to niestety notorycznie powtarzaj?cy si? problem (st?d mo?liwo?? zgadywania "w ciemno", co jest przyczyn?), wynikaj?cy z braku przewidzenia w standardzie zachowa? u?ytkownikw.
_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
samolot



Doczy: 26 Sty 2006
Posty: 8376
Skd: Toru?

PostWysany: Czw Maj 26, 2016 12:15 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Jako laik w temacie WIFi dorzuc? od siebie, ?e, zdaje si?, WiFi dzia?a? mo?e w dolnym pasie cz?stotliwo?ci, bardzo obci??onym dzia?aniem "elektronicznego otoczenia" i przez to zak?cenia s? w nim bardzo cz?ste, i w grnym pasie cz?stotliwo?ci, ktre nie jest tak obci??one. Nowsze i te z wy?szej p?ki routery maj? mo?liwo?? wyboru i prze??czenia w gry zakres. Mo?e wi?c warto sprawdzi? czy sprz?t, ktrym dysponujemy, ma takie mo?liwo?ci. Je?li co? przeinaczy?em, to prosz? o ewentualne sprostowanie.
_________________
Nie zadawaj bezcelowych pyta? / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email
marcin_an



Doczy: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysany: Czw Maj 26, 2016 12:38 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

WiFi dzia?a zawsze w jednym z dwch mo?liwych, nielicencjonowanych pasm: 2.4GHz (standardy b i g, wsp?dzielone z Bluetooth, kuchenkami mikrofalowymi i niezliczon? ilo?ci? niestandaryzowanego sprz?tu do komunikacji bezprzewodowej) i 5GHz (standardy n i a). Cz?stotliwo?ci te podzielone s? na kana?y (13-15 kana?w dla 2.4GHz, du?o wi?cej* w przypadku 5GHz) i ka?dy sensowny sprz?t powinien mie? mo?liwo?? wyboru, ktry kana? jest centralnym. Poniewa? ka?dy kana? ma swoj? szeroko??, to zachodz? na siebie i w przypadku istnienia obok siebie kilku urz?dze? mamy faktycznie jedynie 3 mo?liwe kana?y. Jest to ca?kowicie wystarczaj?ce do niezak?cania si? wzajemnie, ale wymaga, ?eby s?siedzi ruszyli ty?ki i umwili si?, kto u?ywa ktrego kana?u i gdzie postawi sobie nadajnik. Niestety dla wi?kszo?ci to jest zbyt wielki wysi?ek, nie mwi?c ju? o sp?dzeniu kilkunastu minut ?ycia na zapoznaniu si? z podstawami tematu (lepiej pogapi? si? w telewizor). Tak wi?c wszystko zostaje na domy?lnych ustawieniach i s?siedzi wzajemnie zak?caj? sobie spoty. Prze??czenie na 5GHz to tylko chwilowa ucieczka od tego problemu.

Sytuacj? jeszcze bardziej pogarsza to, ?e skoro s? jakie? guziczki i pola wyboru w konfiguracji sprz?tu, to nale?y co? z nimi zrobi?. Najlepiej bezmy?lnie poustawia? wszystko na maksymalne warto?ci bez najmniejszego nawet zrozumienia, co one oznaczaj?. To z jednej strony amplifikuje problem dla innych u?ytkownikw, bo s? bardziej zak?cani, z drugiej mo?e pogorszy? jako?? us?ugi dla samego ustawiaj?cego, bo "wy?sze" nie zawsze oznacza "lepsze".
____
* Nie pami?tam w tej chwili ile dok?adnie, chyba ze 20 czy co? ko?o tego.

_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> Sieci komputerowe i Internet Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Moesz pisa nowe tematy
Moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Moesz dodawa zaczniki na tym forum
Moesz pobiera pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.20307 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |