Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Pamieć fizyczna - co to jest "Formfactor" i co znaczą inne właściwości



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Komputery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8300
Skąd: Toruń

PostWysłany: Nie Sie 18, 2013 8:23 pm  OP    Temat postu: Pamieć fizyczna - co to jest "Formfactor" i co znaczą inne właściwości Odpowiedz z cytatem Pisownia

Robię sobie moduł wyciagajacy z klasy Win32_PhysicalMemory 'wszystko, co sie da'

Mam problem z przetłumaczeniem opisu do właściwości Formfactor.
W opisie jej jest angielski tekst: Implementation form factor for the chip

Tlumacz internetowy zwrac mi "Obudowa z realizacji układu". Nie rozumiem tego zwrotu.

Przy innych tłumaczeniach intuicja podpowiada mi jak poprawić rożne potworki , ale na to nie mam pomysłu.
W internecie jak na razie nie znalazłem czegoś konkretnego na ten temat.
Podpowie ktoś?

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie


Ostatnio zmieniony przez samolot dnia Pon Maj 09, 2016 9:46 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Nie Sie 18, 2013 10:14 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Chodzi o format płytki (włączając w to rozkład pinów), na której są zamontowane chipy pamięci: SIMM, DIMM, SO-DIMM, SIPP etc. Dzisiaj zasadniczo trafisz tylko na DIMM (głównie desktopy) i SO-DIMM (głównie urządzenia przenośne).
_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8300
Skąd: Toruń

PostWysłany: Nie Sie 18, 2013 10:27 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

W miedzyczasie wpisałem "Typ obudowy dla układu pamieci"
Ale sam nie wiem, czy chodzi o kształt pamieci wkładanej do gniazda, czy ksztalt samego gniazda dla niej?

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Nie Sie 18, 2013 10:42 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ogólny opis kształtu całej płytki, która w chodzi do gniazda pamięci. Ten obrazek pokazuje różne pamięci komputerowe. Drugie od góry to SIPP (jedna linia pinów), potem SIMM (jedna linia¹ styków), a na dole DIMM (dwie linie styków). SO-DIMM - "wąski" DIMM, żeby pasował do małych urządzeń, jak laptopy i łatwo wkładało się to w takie pochyłe gniazda, w których nijak nie da się użyć większej siły do wciśnięcia modułu.

Sądzę, że tłumaczenie "rodzaj modułu [pamięci]" jest całkowicie wystarczające.

____
* Styki są po obydwu stronach, ale duplikują te z przeciwnej strony - nie pełnią oddzielnych funkcji.

_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8300
Skąd: Toruń

PostWysłany: Pon Maj 09, 2016 9:43 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Wróciłem do tej samej funkcji, która pobiera dane o pamięci fizycznej, bo nie wszystko było skończone. Mam kolejne pytanie, co do poniższego opisu pamięci DDR3, który znalazłem na tej stronie:
 Friendly Name    Industry Name    Peak Transfer Rate    Data Transfers/Second (in Millions) 
DDR3-800 PC3-6400 6400 MB/s 800
DDR3-1066 PC3-8500 8533 MB/s 1066
DDR3-1333 PC3-10600 10667 MB/s 1333
DDR3-1600 PC3-12800 12800 MB/s 1600

U mnie Klasa Win32_PhysicalMemory zwraca wartość właściwości "Speed" modułu pamięci DDR3 jako liczbę "1600".
Z powyższego opisu rozumiem, że "12800 megabitów na sekundę" to jest prędkość przesyłu danych z i do modułu pamięci.
Jak to się ma do "Data Transfers/Second (in Millions)" ? jak to się przelicza ?

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Pon Maj 09, 2016 9:57 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Czwarta kolumna określa liczbę transmisji danych w milionach na sekundę. DDR-1600 ma 1600 miliona transmisji na sekundę. Ponieważ pamięci mają interfejs równoległy, w każdej transmisji przesyłane jest wiele bitów danych. W przypadku DDR3, które mają 64-bitową szynę danych, są to 64 bity. 64b * 1600M/s = 102400 Mb/s, czyli 12800 MB/s.

Zatem pamięć DDR3, pracująca z taktowaniem szyny danych 800MHz, może wyciągnąć do 12800 MB/s.

_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
samolot



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 8300
Skąd: Toruń

PostWysłany: Pon Maj 09, 2016 10:22 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Czyli "po szynie 64 bitowej" w jednaj sekundzie przesyłane są paczki 64 bitowe z częstotliwoscią 1600 razy na sekundę? = 64 bity x 1600 = 102400 bitów/sekundę czyli 8-bitowych bajtów = 102400/8 = 12800 megabajtów/s (MB/s).
Dobrze to rozumiem?
Cytat:
pamięć DDR3, pracująca z taktowaniem szyny danych 800MHz,

A skąd wiadomo, że 800 MHz? . Co oznacza to "tektowanie" ?

_________________
Nie zadawaj bezcelowych pytań / Windows 8.1 / Windows 10 / VB2008 / VB 2010 / VB 2012 / Pisz poprawnie


Ostatnio zmieniony przez samolot dnia Pon Maj 09, 2016 10:29 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18822

PostWysłany: Pon Maj 09, 2016 10:24 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie. "1600 milionów razy na sekundę", "102400 megabitów/sekundę". Pomijając to: tak, dobrze.

samolot napisał:
A skąd wiadomo, że 800 MHz? . Co oznacza to "tektowanie" ?

Krótsza odpowiedź: bo tak mówi specyfikacja DDR3-1600.

Dłuższa odpowiedź: taktowanie szyny danych DDR3 działa z mnożnikiem 4x. DDR3-1600 są taktowane zegarem 200MHz, więc szyna danych jest taktowana z częstotliwością 4 * 200MHz = 800MHz. Ponieważ pamięci DDR przesyłają dane na obydwu zboczach zegara, wychodzi 2 transfery * 800Mhz = 1600 miliona transferów na sekundę. Dla porównania DDR mają mnożnik 1x, DDR2 mają mnożnik 2x. DDR4, podobnie jak DDR3, 4x.

Wyliczenia dla wartości nominalnych wg standardów.

_________________
Nieaktywny od 2017-04-01
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Komputery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.11473 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |