Forum Coders' city Strona Gwna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   ZalogujZaloguj 

Potrzebuj szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

zamek elektroniczny i baza danych



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> Elektronika, programowanie niskopoziomowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
tomasznowick123



Doczy: 23 Cze 2015
Posty: 2

PostWysany: Wto Cze 23, 2015 12:51 pm  OP    Temat postu: zamek elektroniczny i baza danych Odpowiedz z cytatem Pisownia

witam
od razu przepraszam jeeli jestem w zym dziale forum
a teraz do tematu :
chciaem ostatnio zrobi skrzynk na rne rzeczy, i chciaem dobrze zabezpieczy t skrzynk. Wpadem na dwa pomysy tego zamka lecz potrzebuje opini , instrukcji czy to w ogle jest opacalne i czy w ogle da si to zrobi ;
1zamek ktry jest w skrzynce ale mona go otworzy przez laptopa, czyli program ktry znajduje sie na laptopie , jest gdzie schowany i jak si go wczy czy co w tym stylu to zamek si otwiera itd
2 zamek w skrzynce schowany i jest na haso ktre mona wprowadzi przez mini monitor czy klawiatur co w stylu mini komputera w tej skrzynce
do tego chciaem jeszcze w rodku zrobi co typu bazy danych ktr mona przeglda typowy notatnik czy co w stylu dokumentu world czy zwyke zdjcia
od razu mwi e jestem nie znam sie na tym,
z gry dzieki
pozdraawiam
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
nowator



Doczy: 16 Sty 2010
Posty: 214
Skd: Czstochowa

PostWysany: Wto Cze 23, 2015 2:39 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Czy da si to zrobi ? To oczywicie, e tak. Czy opacalne ? To bardziej do Ciebie pytanie, bo nikt z nas nie wie jakie tam wartociowe rzeczy chcesz trzyma i jak bardzo przydaaby Ci si taka skrzynka.

Jeli chcesz taki prosty zamek kodowy to do wszystkiego co chcesz zrobi wystarczy Ci elektrozamek/elektrozaczep, jaka klawiatura do kupienia na allegro za grosze i jaka prosta atmega.

Jednak jak bardzo Ci zaley na tym mini komputerze to polecibym Ci to zrobi na Raspberry Pi. W takim wypadku nie potrzebujesz juz atmegi, a jedynie dokadasz wywietlacz na HDMI, LVDS czy SPI.

Oczywicie potrzebny bdzie jaki zasilacz ale w sieci znajdziesz albo odpowiedni albo jak zrobi tak owy.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Odwied stron autora Numer GG
tomasznowick123



Doczy: 23 Cze 2015
Posty: 2

PostWysany: Wto Cze 23, 2015 4:40 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

a orientujesz sie jak ta atmega , elektro zaczep klawiature i jakis monitorek do tego hasa zaprogramowac tak aby byo funkcjonalne ?
a atmega to co w formie czipa ?

a co do tego Raspberry Pi , nie wiedziaem e cos takiego istnieje , bardzo fajne i wogule ale jak na mnie na dzien dzisiejszy troche za drogi , a wiesz moe czy dao by sie zrobic tak e zgram sobie zdjcie czy dany plik world na ten mini komputerek to by odtworzyo to ? czy cakiem w tym jest inny system operacyjny ?
z gry dziki
pozdrawiam
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
nowator



Doczy: 16 Sty 2010
Posty: 214
Skd: Czstochowa

PostWysany: Wto Cze 23, 2015 6:21 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie wiem od czego zacz. Jeli jest to w formie nauki to polecibym zacz od nauki elektroniki/elektrotechniki, troszk programowania i znajomoci systemw unixo-podobnych.

No ale jeli ju to. Atmega to "czip" a tak bardziej precyzyjnie to mikrokontroler 8 bitowy, poczciwy ale wdziczny w amatorskich zastosowaniach. Haso moesz zapisa w np EEPROMie, klawiatur moesz kupi lub zrobi sam na zasadzie dzielnika napiciowego odczytujc napicie na ADC, wywietlacz jaki po UARTie. I tak, bdzie to funkcjonalne, o ile to dobrze wykonasz/zaprogramujesz.

Co to Raspberry, to te oczywicie da si zrobi takie co jak chcesz. Tylko, e to nie Windows.

Co do czci elektronicznej to musiaby kupi jaki zasilacz, powiedzmy 24V 3A. Po Twoich postach zakadam, e jeste pocztkujcy w tych sprawach, wic nie polecam bawi si samemu jakim trafo lub budowa zasilacz impulsowy pki co. Jaki tranzystor by si przyda by wysterowa elektrozaczepem, oczywicie go te trzeba dobra. Stabilizator napicia na 5V, by mg zasili atmege lub RP. Par rezystorow, pare kondensatorw.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Odwied stron autora Numer GG
izaw



Doczy: 12 Wrz 2008
Posty: 2181
Skd: d

PostWysany: Wto Cze 23, 2015 9:33 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Po wypowiedziach nie widz sukcesu. Aby to miao wygld, jak odporno na wamania i sensowne dziaanie musisz nauczy si:
1. montowania (w tym lutowania), uruchamiania ukadw elektronicznych,
2. prac manualnych,
3. programowania przynajmniej na poziomie podstawowym.

Taniej, szybciej, lepiej bdzie kupi co gotowego. Chyba, e to ma by cel edukacyjny. Wtedy sporo roboty przed tob.

_________________
Program nie robi tego co chce programista, ale to co programista zaprogramowa
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
marcoszpollosz



Doczy: 20 Lip 2015
Posty: 1

PostWysany: Pon Lip 20, 2015 12:52 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Niestety nie ma to potencjau :)
_________________
http://www.inwestowaniena5.pl
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> Elektronika, programowanie niskopoziomowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Moesz pisa nowe tematy
Moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Moesz dodawa zaczniki na tym forum
Moesz pobiera pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.11527 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |