|
Coders' city Nasza pasja to programowanie!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
jelcyn Site Admin
Do³±czy³: 22 Maj 2005 Posty: 1333 Sk±d: Rzeszów
|
Wys³any: Nie Mar 01, 2015 12:03 pm OP Temat postu: T?umienno?? sygna?u Wifi standard n |
|
|
Zdam si? na rad? osób, które maj? nieco wi?cej do?wiadczenia w zakresie sieci ni? ja.
Posiadam router d-link dir-320. Ostatnio dostawca internetu mi zwi?kszy? pr?dko?? internetu do 50 Mb/s. I tutaj mój router nie wyrabia. Otó? jak pod??czy?em laptopa do modemu dost?powego, to speedtest wykaza? pr?dko?? oko?o 50Mb/s. Po pod??czeniu si? przez kabel do routera pr?dko?? wynosi?a ju? oko?o 40Mb/s. Po??czenie przez WiFi gdy laptop jest w tym samym pokoju to jakie? 20-21Mb/s. Pr?dko?? gdy laptop jest tam gdzie urz?duj? (czyli w drugim pokoju, mam po drodze jeszcze przedpokój) wynosi ju? oko?o 15Mb/s. Po zmianie w ustawieniach routera, aby nadawa? sygna? tylko po standardzie g transfer mi spad? do jaki? 5Mb/s.
I teraz pytanie: czy zmiana routera na lepszy zwi?kszy mi transfer?? Znalaz?em na allegro np. tplinka TL-WR842ND. Wed?ug specyfikacji powinien on wyci?gn?? w transmisji bezprzewodowej pr?dko?? do 300MB/s. Zdaj? sobie spraw? z tego, ?e dotyczy to warunków laboratoryjnych ;-) Ale czy zmiana routera na nowszy model ma sens?? Czy wtedy laptop b?d?cy w drugim pokoju b?dzie wyci?ga? wi?ksz? pr?dko??? Ten nowy router obs?uguje standard n, a stary tylko b i g (moja komórka i tablet obs?uguje standard n, wi?c z tym nie b?dzie problemu). Czy jednak standard n nie spowolni transmisji z powodu du?ej t?umienno?ci ?cian??
Ewentualnie jakby kto? poleci? jaki? dobry i tani router to te? by?bym wdzi?czny, jedyne niestandardowe wymaganie jakie mam to obs?uga drukarki sieciowej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
marcin_an
Do³±czy³: 26 Maj 2005 Posty: 18822
|
Wys³any: Sro Mar 25, 2015 5:59 am Temat postu: |
|
|
Je?eli u?ywasz w mieszkaniu, to sprawd?, czy przypadkiem nie wybra?e? kana?ów koliduj?cych z s?siadami. Generalnie ludzie maj? w zwyczaju bezmy?lnie ustawia? wszystko na maksimum, nie konsultowa? si? z innymi u?ytkownikami i zak?uca? pó? okolicy.
Co do standardu n, to je?eli router oferuje tak? mo?liwo?? (powinno by? opisane w konfiguracji jako MCS, modulation scheme lub podobnie), to mo?esz obni?y? schemat transmisji na taki, który oferuje ni?sz? przepustowo??. Wbrew intuicji mo?e to podnie?? faktyczn? przepustowo??. Zasadniczo powiniene? wybra? najgorszy mo?liwy tryb, który oferuje potrzebn? ci przepustowo??. Dla 50Mb/s b?dzie to zapewne co? w okolicach 9-11. Powód jest trywialny: wy?sze schematy s? bardziej czu?e na nieprzyjazne warunki, wi?c chocia? maj? wy?sz? teoretyczn? przepustowo??, to w praktyce w niesprzyjaj?cych okoliczno?ciach mog? dawa? ni?sze szybko?ci.
Je?eli obawiasz si? kupna routera specjalnie do testów, to po?ycz od kogo?. A je?li nikt nie ma po?yczy?, to kup jaki? u?ywany na Allegro, przetestuj i odsprzedaj. _________________ Nieaktywny od 2017-04-01 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kchteam
Do³±czy³: 07 Lis 2014 Posty: 7 Sk±d: Tychy
|
Wys³any: Pon Kwi 20, 2015 7:51 am Temat postu: |
|
|
Kolega @marcin_an ma du?o racji.
Chc? równie? doda?, ?e z do?wiadczenia w sprz?cie „domowym” przy pr?dko?ciach 54Mb/s osi?ga si? nieco powy?ej 20 Mb/s (tak, jak wynika z twojej obserwacji). Polecam zakupienie routera 300Mb/s w standardzie n, bo wiem, ?e realnie da si? spokojnie osi?gn?? na nim w granicach 10MB/s. Trzeba pami?ta?, aby karta sieciowa w sprz?cie obs?ugiwa?a t? technologi? oraz dochodzi kwestia zasi?gu (jak b?dzie s?aby, to i standard n nie pomo?e).
[Marek] _________________ Jeden zespó?, tysi?ce mo?liwo?ci! Do??cz do nas: itteam@kredyty-chwilowki.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
jelcyn Site Admin
Do³±czy³: 22 Maj 2005 Posty: 1333 Sk±d: Rzeszów
|
Wys³any: Pon Kwi 20, 2015 3:20 pm OP Temat postu: |
|
|
Dzi?ki za odpowiedzi. Router ju? dawno kupi?em. Sprawa wygl?da tak, ?e u siebie w pokoju transfer mam ciut lepszy za to zasi?g mi si? poprawi?. W k?cie pokoju który mam przez 2 ?ciany na starym routerze nie zawsze komórka mi ?apa?a zasi?g, teraz mi ?apie wi?c ogólnie jestem zadowolony :-) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Mo¿esz pisaæ nowe tematy Mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Mo¿esz dodawaæ za³±czniki na tym forum Mo¿esz pobieraæ pliki z tego forum
|
 Debug: strone wygenerowano w 0.05299 sekund, zapytan = 11
|