Forum Coders' city Strona Gwna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   ZalogujZaloguj 

Potrzebuj szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

DataEnvironment problem z parametrami



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> Bazy danych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
Bassman



Doczy: 14 Cze 2005
Posty: 140
Skd: Bydgoszcz

PostWysany: Wto Cze 14, 2005 4:36 pm  OP    Temat postu: DataEnvironment problem z parametrami Odpowiedz z cytatem Pisownia

Hello
Od niedawna mam do czynienia z VB6. i chciabym wykorzysta narzedzie DataEnvironment. niesiety na wstpie ju problemy... ot definiujc command, korzystam z zapytania SQL np.
"Select NazwaKlienta from Klient where Miasto = ?" gdzie znak ? bedzie parametrem w zapytaniu wpisywanym np z jakiego TextBoxa. ale problem mam jak przypisa w parametr??. w ksice znalazem przykad :
"DataEnvironment1.Commands("Command1").Parameters("Parm1").Value = TextBox.text
DataEnvironment.Commands("Command1").open
"
nie do e nie dziaa to jeszcze wyskakuje mi bd przy zastosowaniiu w ten sposb OPEN
LUDZIE POMӯCIE - walcze od 2tygodni z tym. moe znacie jaki inny sposb na wpisanie wartoci parametru??
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Odwied stron autora Numer GG
Artusx



Doczy: 04 Cze 2005
Posty: 129
Skd: KrakOw

PostWysany: Wto Cze 14, 2005 5:51 pm      Temat postu: Re: DataEnvironment problem z parametrami Odpowiedz z cytatem Pisownia

"Select NazwaKlienta from Klient where Miasto = ?"

Moja pierwsza myl, nie powinno by:

"Select Miasto, NazwaKlienta from Klient where Miasto = ?"

Nalepiej napisz calo cznie z poczeniem to pomylimy

_________________
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email Odwied stron autora
karolinavb
Site Admin


Doczy: 25 Maj 2005
Posty: 7905

PostWysany: Wto Cze 14, 2005 11:28 pm      Temat postu: DataEnvironment problem z parametrami Odpowiedz z cytatem Pisownia

Bassman

1. Pytanie czy w zakadce Parameters obiektu Command1 masz ten parametr w opcji "Name" nazwany rzeczywicie "Parm1" - dokladnie tak co do litery , a moe Param1 ?

2. Rzeczywicie takie przyklady jak podae s w ksikach i na www

3. Naley, tak przykadowo:



Kod:
Sub UstawRs()
If Len(Trim(Txtmiasto)) > 0 Then
    With DataEnvironment1
        With .Commands("Command1")
            ' .Parameters(0).Value = Me.Txtmiasto ' - gdy parametr jest nie nazwany, lub gdy chcemy wykorzysta indeks
            .Parameters("param1").Value = Me.Txtmiasto ' parm1 czy param1 ?
        End With
      .rsCommand1.Open
      ' i na przykad - bo nie wiem do czego wykorzystujesz DataEnvironment ?
       Set Adodc1.Recordset = .rsCommand1
     End With
Else
    MsgBox "Wpisz miasto"
    Txtmiasto.SetFocus
End If
End Sub

brak obsugi bdw...

Kolory zaciemniaj zupenie obraz kodu !!!!
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
Bassman



Doczy: 14 Cze 2005
Posty: 140
Skd: Bydgoszcz

PostWysany: Sro Cze 15, 2005 5:38 pm  OP    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Oczywicie wszystkie nazwy parametrw s zachowane... Dokadnie mj przykad wyglda nastpujco:
Poczenie uzyskuje dziki DataEnvironment1 z baz Accessa, w ktrej mam tabele DaneKontrahenta skadajca si z kolumn ( NazwaFirmy, Miasto). A w aplikacji mam textBox (txtMiasto) oraz label (lblNazwaFirmy)... Teraz chce wywietli Firm z miejscowoci ktra zostanie wpisana w txtMiasto : czyli
"Select NazwaFirmy from DaneKontrahenta where Miasto = ?"
jak wyej pisaem musze zastosowa parametr chyba e masz KarolinoVB inny sprawdzony pomys. Testowaem twj skrypt i nie rozumiem jednej linijki - dokadnie mwic
"Set Adodc1.Recordset = .rsCommand1"
czy nie mog wykorzysta poczenia z DataEnvironmentt? a jeli moge to czy mogaby napisa w skrypcik ? - dziki ( zgry)
Bassman
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Odwied stron autora Numer GG
karolinavb
Site Admin


Doczy: 25 Maj 2005
Posty: 7905

PostWysany: Sro Cze 15, 2005 7:40 pm      Temat postu: DataEnvironment problem z parametrami Odpowiedz z cytatem Pisownia

Bassman

Poniewa po wpisaniu parametru chciaam sprawdzi jakie s rekordy w wybranym zbiorze przykadowo na formie:
- wstawiam kontrolk ADODC (ADO Data Control) nazwa Adodc1
- waciwo RecordSet ustawiam kontrolki na RecordSet obiektu DataEnvironment1 ( jest operator With na pocztku..)

Set Adodc1.Recordset = .rsCommand1

- wstawiam sobie kontrolk TextBox, nazwaam j txtKlient
powizaam j ze rdem danych

- waciwo DataSource kontrolki txtKlient ustawiam na Adodc1
- waciwo DataField na "NazwaKlienta"
w ten sposb poruszajc si za pomoc kontrolki Adodc1 po zbiorze rekordw DataEnvironment1.rsCommand1 otrzymanym po wstawieniu parametru widziaam w kontrolce TextBox pole NazwaKlienta dla kadego z rekordw otrzymanego zbioru.

Po prostu posugujc si kontrolk ADODC atwiej jest porusza si po zbiorze rekordw.
Oczywicie mona porusza si po tym zbiorze w kodzie i nie posugiwa si kontrolk ADODC, wwczas na przykad naleaoby w kodzie dokona powizania kontrolki TextBox ze rdem danych, na przykad powizanie ze rdem danych mona wykona bezporednio:


Kod:
Set txtNazwKlientaDE.DataSource = DataEnvironment1.rsCommand1
With txtNazwKlientaDE
        .DataField = "NazwaKlienta"
        .Refresh
End With


A po zbiorze rekordw porusza si w kodzie na przykad:

Kod:
With DataEnvironment1.rsCommand1
    If Not (.BOF Or .EOF) Then
        .MoveNext
    End If
End With


i tym podobnie...

Lecz trzeba to organizowa "na piechot", jestem leniwa....

Poza tym ten sam efekt mona uzyska bez DataEnvironment posugujc si kontrolk ADODC zmieniajc jej rdo rekordw - budujc SQL w kodzie w oparciu o parametr pobrany z TextBox ( przykady byy chyba na starym forum), lecz jak mwiam nie znam powodu wykorzystania DataEnvironment ?
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Gwna -> Bazy danych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Moesz pisa nowe tematy
Moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Moesz dodawa zaczniki na tym forum
Moesz pobiera pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.17566 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |