| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Jesteś za wprowadzeniem powiadomień? |
| Tak |
|
44% |
[ 4 ] |
| Nie |
|
33% |
[ 3 ] |
| brak odpowiedzi |
|
22% |
[ 2 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 9 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Luke

|
Wysłany: Sro Lut 22, 2012 11:33 pm Temat postu: Licznik powiadomień |
|
|
Wiem, że teraz mogę wymagać zbyt wiele, jednak myślę, że zwiększyłoby to aktywność na forum. Chodzi o zaimplementowanie na tym forum licznika powiadomień znanego z facebooka, który informowałby zalogowanych użytkowników o nowo dodanych postach w tematach, w których się udzieliliśmy, ew. o nowych prywatnych wiadomościach. Podobne rozwiązanie jest z powodzeniem wprowadzone na niby-konkurencyjnym forum - forumweb.pl, więc nie jest to strzał w ciemno. Kto jest za? Kto jest przeciw? Jakie macie odczucia związane z pomysłem?
Ankieta oczywiście nie jest wiążąca, bo adminem tego forum nie jestem... ;) Ale może wpłynie w jakiś sposób na tegoż decyzję.
_________________ Sposób na szybką i skuteczną naukę słówek. Stale aktualizowana lista serwerów proxy. Ściąganie z Netload |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
marcin_an Site Admin
Dołączył: 26 Maj 2005 Posty: 17278 Skąd: z drugiej strony Kabla
|
Wysłany: Sro Lut 22, 2012 11:51 pm Temat postu: |
|
|
Nie do końca rozumiem. Powiadomienia są wysyłane na e-mail. Profil: pola "Zawsze powiadamiaj o odpowiedziach" i "Powiadom o Prywatnej Wiadomości". Tylko nie wiem, o co chodzi z licznikiem. Mamy pokazywać, ile razy wysłaliśmy maila do użytkownika?
_________________ Matematyka to taki twór, który pozwala opisać sokowirówkę jako urządzenie pobierające ujemne odpadki i produkujące z nich sok. "Lameria atakuje" | RTFM | UMLet - edytor UML inaczej | Wykłady ks.Pawlukiewicza |
|
| Powrót do góry |
|
 |
samolot
|
Wysłany: Sro Lut 22, 2012 11:55 pm Temat postu: |
|
|
Ja korzystam z tych powiadomień od dawna, z nich wchodzę przeważnie na forum.
_________________ Vista SP2+VB 2008 EE + .NET 3.5 + IE 9.0.8112 /431 przykładowych programów do Warsztatu programisty (Helion) W życiu bowiem istnieją rzeczy , o które warto walczyć do samego końca. (P. Coelho) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marcin_an Site Admin
|
Wysłany: Czw Lut 23, 2012 1:45 am Temat postu: |
|
|
Dwie osoby odpowiedziały "Tak". Czy zatem mogłyby one wytłumaczyć mi, o co w ogóle chodzi?
_________________ Matematyka to taki twór, który pozwala opisać sokowirówkę jako urządzenie pobierające ujemne odpadki i produkujące z nich sok. "Lameria atakuje" | RTFM | UMLet - edytor UML inaczej | Wykłady ks.Pawlukiewicza |
|
| Powrót do góry |
|
 |
biernik

Dołączył: 06 Wrz 2008 Posty: 1024 Skąd: 63°59'37''N 22°37'58''W
|
Wysłany: Czw Lut 23, 2012 2:59 am Temat postu: |
|
|
Odpowiedziałem "tak", bo myślałem, że chodzi o to, żeby coś takiego co wyskakuje jak dostaje się prywatną wiadomość wyskakiwało kiedy pojawi się post w temacie w którym się udzielamy. Ale chyba chodzi jednak o coś innego :)
_________________ I like cheese. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luke

|
Wysłany: Pią Lut 24, 2012 8:49 pm Temat postu: |
|
|
Przepraszam, pisałem na szybko. Teraz postaram się wszystko wytłumaczyć. Po pierwsze - dałem trochę mylącą nazwę - chodzi nie tyle o sam licznik, co o wskaźnik. Działa to tak (na forumweb): obrazki w załączniku. Gdy w temacie, w którym się udzielaliśmy pojawia się jakaś inna odpowiedź, to ten wskaźnik robi się czerwony i ma pozycję fixed, więc trudno go przeoczyć, ponadto na pasku tytułu pojawia się liczba powiadomień w nawiasie, np. (2) Forum dyskusyjne dla programistów. W czym to jest fajne? Nie potrzeba do tego skrzynki e-mailowej, a gdy mamy otwarte forum na innej zakładce, to raczej bez trudu zauważymy zmianę w tytule.
| Opis: |
|
 Pobierz |
| Nazwa pliku: |
5405055115-orig.png |
| Wielkość pliku: |
137.97 KB |
| Pobierano: |
16 raz(y) |
| Opis: |
| Licznik "zamknięty", na czerwono - są nowe wiadomości |
|
 Pobierz |
| Nazwa pliku: |
5405053038-orig.png |
| Wielkość pliku: |
182.49 KB |
| Pobierano: |
12 raz(y) |
_________________ Sposób na szybką i skuteczną naukę słówek. Stale aktualizowana lista serwerów proxy. Ściąganie z Netload |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marcin_an Site Admin
|
Wysłany: Pią Lut 24, 2012 9:15 pm Temat postu: |
|
|
O PW powiadomienia już od dawna są. Jeśli ktoś ma włączone JS, pojawia się komunikat o nowej wiadomości.
W przypadku nowych postów odpada ze względu na obciążenie bazy danych. Nie na tym hostingu. Możnaby zaryzykować, gdyby nic podobnego nie istniało, ale... istnieje. Przecież powiadomienia o każdej odpowiedzi idą na maila. Trochę inną funkcjonalność zapewnia RSS, ale także i jego można użyć do obserwacji, co się dzieje na forum.
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luke

|
Wysłany: Pią Lut 24, 2012 9:35 pm Temat postu: |
|
|
W tym wypadku nie bierzesz pod uwagę osób, które odświeżają często swój wątek, oczekując odpowiedzi. Wtedy idzie IMO 10x więcej transferu.
|
| Powrót do góry |
|
 |
marcin_an Site Admin
|
Wysłany: Pią Lut 24, 2012 10:04 pm Temat postu: |
|
|
Ile idzie transferu mnie mało interesuje, bo tego mamy w nadmiarze. Interesuje mnie, ile czasu pracuje baza danych. W tej chwili pracuje na tyle długo, że jedziemy cały czas tuż pod limitem. W tej sytuacji nie zrobię 4-5 JOINów na MyISAMach i nie będę ich wywoływał przy każdym odświeżeniu strony tylko po to, żeby zduplikować już istniejącą funkcjonalność.
Skąd wziąłeś to "10x"? W moim odczuciu liczba z sufitu. Jeśli jednak masz w ręku konkretne analizy, chętnie je zobaczę.
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luke

|
Wysłany: Pią Lut 24, 2012 10:13 pm Temat postu: |
|
|
Owszem, z sufitu. Ale sam, czekając na odpowiedź w tym wątku, odświeżyłem stronę forum przynajmniej 5 razy. Cóż, nie to nie, była tylko propozycja. Poza tym, nie wiedziałem, że są limity na użytek bazy danych. Chodzi o "czas procesora"?
|
| Powrót do góry |
|
 |
|